wanneer turbo defect

Wanneer is de turbo defect?

Wanneer is de turbo defect of kun je een probleem verwachten met de turbo? Vragen waar we hier een antwoord op zullen geven en waar jij je voordeel mee kunt doen. Voorkom dat je te lang blijft rijden met een defecte turbo en laat de defect turbo op tijd controleren door Dynamic Tuning in Hoogeveen.

Wanneer turbo defect close up

Turbofunctie

Op steeds meer auto’s zit tegenwoordig een turbo op de motor die zorgt voor meer lucht met een hogere druk naar de cilinders. Hierdoor kan een motor meer vermogen genereren zonder meer te verbruiken. Turbo’s bestaan al heel lang, maar zijn door verbeterde technieken eenvoudiger toe te passen voor autofabrikanten. De fabrikanten kunnen hierdoor kleinere en lichtere motoren maken met dezelfde prestaties als grotere motoren en dat alles om auto’s lichter en zuiniger te maken. In tegenstelling tot de ‘oude’ turbo’s hoor je de moderne turbo niet, tenzij er een defect optreedt of je er speciale dump-valve op monteert.

Werking turbo

Een turbo bestaat uit twee turbowielen, waarvan een het compressorwiel is wat de aangezogen gefilterde buitenlucht samenperst. Het compressorwiel zit samen op een as met een ander turbowiel wat is aangesloten op het uitlaatsysteem. De uitlaatgassen laten dit wiel draaien en daarmee ook het compressorwiel. Hoe meer gas je geeft, hoe meer en sneller de uitlaatgassen langs het turbowiel gaan, waardoor deze steeds meer toeren gaat maken.

Het toerental kan oplopen tot boven de 200.000 toeren per minuut. Het compressorwiel maakt dezelfde toeren en perst hiermee steeds meer lucht samen, wat naar de cilinders gaat zolang de gasklep openstaat. De druk van de lucht in turbo noemt men de turbodruk, die bij moderne motor wordt geregeld door de besturing van de motor.

onderdelen wanneer turbo defect

Turbo is kwetsbaar

Het materiaal van een turbo moet tegen hoge temperaturen kunnen en daarom van goede kwaliteit zijn. Daarnaast moet een turbo een goede smering hebben voor de lagers van de turbo-as, met daarop de turbowielen. Omdat de lagers gesmeerd worden met de smeerolie van de motor, is het belangrijk dat de motorolie op tijd ververst wordt. Een veel voorkomend probleem zijn dan ook versleten lagers, omdat de olie te zeer vervuild is of dat er verkeerde olie is gebruikt.

Een andere oorzaak van een slecht werkende of defecte turbo kan een verstopt luchtfilters zijn, waardoor te weinig lucht aangezogen kan worden met een slecht lopende motor als gevolg. Door de extreem hoge temperaturen, hoge druk en wanneer een turbo niet genoeg gekoeld wordt door motorolie, kunnen er scheurtjes ontstaan in het materiaal. Ook kan er olielekkage optreden, omdat de aansluitingen hierdoor beschadigd raken.

Is een turbo defect?

Een defecte turbo kun je onder andere herkennen aan:

  • Blauwe rook, wat op verbrande motorolie kan duiden.
  • Witte rook kan een betekenen dat de turbo vervuild is.
  • Zwarte rook betekent meestal een tekort van lucht in de motor.
  • Steeds minder vermogen van de motor.
  • Een fluitend geluid kan duiden op scheurtjes in de turbo.
  • Een hoog olieverbruik duidt op een lekkage in de olievoorziening.
  • Dalende lucht- en oliedruk kunnen tekenen zijn van lekkages en scheurtjes in de turbo.

Let wel: bovenstaande symptomen kunnen ook symptomen zijn van andere problemen met de motor.

Heb je mogelijk een defecte turbo?

Laat de werking van de turbo op tijd door ons controleren om onnodige hoge kosten te voorkomen. Misschien vind je het fluitende geluid wel stoer, maar de rekening van een te laat vervangen turbo vind je minder leuk.

Gerelateerde onderwerpen

Wie zijn wij?

Dynamic Tuning, Auto Excellent Garage Jansen en Carwash de Wieken: wij zijn een multifunctioneel autobedrijf, en we je kunnen helpen op veel verschillende terreinen. Bij onderhoud of bij reparatie van je auto ben je in onze garage aan het juiste adres. Wil je de auto upgraden dan verzorgen wij de complete tuning van je auto. Ook vind je op onze locatie een wasstraat, geschikt voor auto's en bedrijfsbussen. Kort gezegd: er is weinig waar we je niet mee kunnen helpen als het om auto's gaat.

Lees meer over ons.

Reactie plaatsen