turbo fluit bij koude motor

Turbo fluit bij koude motor

Maakt de turbo van jouw auto een fluitend geluid zolang de motor nog niet warm is? Dan wordt het tijd om de werking van de turbo te laten controleren door de specialisten van Garage Jansen in Hoogeveen.

Fluitende turbo

Voor een goed beeld leggen we hier de globale werking van de turbo nog eens uit. Het lijkt maar een klein onderdeel van een verbrandingsmotor, maar hij is wel cruciaal voor optimale prestaties van de motor.

Globale werking turbo

Een verbrandingsmotor heeft lucht en brandstof nodig en dat in een bepaalde verhouding. De precieze verhouding tussen de hoeveelheid brandstof en de hoeveelheid lucht wordt in moderne auto’s berekend door een speciale computer (ECU). Deze verzamelt allerlei actuele meetgegevens van verschillende sensoren in de motor en andere delen van de auto, zoals de uitlaat. Voor een juiste ontbranding heeft de brandstof ook voldoende lucht nodig, vooral bij hogere toerentallen. Voor motoren zonder een turbo zorgt de zuigende werking van de cilinder voor de aanvoer tijdens de zogenoemde inlaatslag van een zuiger. De turbo zorgt echter voor een constante aanvoer van lucht met een hogere druk dan normaal, waardoor er altijd voldoende zuurstof aanwezig is.

Het grote voordeel van de turbo is dat kleinere en lichtere motoren dezelfde prestatie leveren dan zwaardere motoren, maar toch zuiniger zijn. In de turbo zorgt het compressorgedeelte voor de aanzuiging en het samenpersen van de lucht. Het schoepenwiel in het compressorhuis wordt aangedreven door een schoepenwiel wat op dezelfde as is gemonteerd, maar die op zijn beurt op toeren wordt gebracht door langsstromende uitlaatgassen. De turbo is dus altijd aangesloten op het uitlaatsysteem van een motor en de afvoer van de samengeperste lucht op het inlaatspruitstuk (via de intercooler).

turbo fluit bij koude motor - turbonderdelen

Turbo fluit met koude motor

Een fluitende turbo bij een koude motor kan duiden op lekkage en meestal gaat het om scheurtjes in de wand of een slechte verbinding van een aansluiting. Dat het fluitende geluid alleen bij een koude motor te horen is, komt waarschijnlijk doordat een klein lek vanzelf weer dichtgaat wanneer het metaal uitzet tijdens het warm worden.

Andere geluiden van de turbo

Een turbo kan meer geluiden maken tijdens het op toeren komen terwijl de motor nog koud is, maar bij een opgewarmde motor (en turbo) kun je typische turbogeluiden horen. Sommige turbo’s produceren van zichzelf een typisch geluid, maar meestal hoor je een turbo niet. Wanneer je ongewone geluiden hoort is het altijd verstandig hier naar te laten kijken. Het kan de turbo zijn, maar net zo goed een ander onderdeel van de auto wat onderhoud nodig heeft.

Gerelateerde onderwerpen

Wie zijn wij?

Dynamic Tuning, Auto Excellent Garage Jansen en Carwash de Wieken: wij zijn een multifunctioneel autobedrijf, en we je kunnen helpen op veel verschillende terreinen. Bij onderhoud of bij reparatie van je auto ben je in onze garage aan het juiste adres. Wil je de auto upgraden dan verzorgen wij de complete tuning van je auto. Ook vind je op onze locatie een wasstraat, geschikt voor auto's en bedrijfsbussen. Kort gezegd: er is weinig waar we je niet mee kunnen helpen als het om auto's gaat.

Lees meer over ons.

Reactie plaatsen