Turbo fluit bij optrekken

Turbo fluit bij optrekken

Maakt de turbo van jouw auto ook zo’n heerlijk fluitend geluid wanneer je optrekt, maar stopt het wanneer je op gang bent gekomen? Is dat nu erg of maakt het niet uit dat de turbo fluit bij het optrekken? We geven hier het antwoord op die vraag.

Een fluitende turbo wijst op lekkage

Dat is tenminste de algehele stelregel, omdat een turbo alleen maar samengeperste lucht naar de cilinders moet brengen en hiervoor geen fluitende geluiden hoeft te maken. Dat een turbo fluitende geluiden maakt kan alleen doordat er lucht onder hoge druk via een andere weg ontsnapt. Dan kan via een heel klein scheurtje in de wand zijn of een slechte aansluiting op een ander onderdeel.

Fluitende turbo bij optrekken

Bij het optrekken geef je in verhouding veel gas en maak je meer toeren dan wanneer je op snelheid bent en in de vijfde versnelling rijdt. Tenzij je het gaspedaal helemaal intrapt, maar dan zul je waarschijnlijk ook veel te hard rijden. Het is het hoge toerental bij het optrekken dat meer uitlaatgassen met een hogere snelheid langs de turbo doet gaan, tenzij je heel rustig optrekt. De compressor van de turbo wordt namelijk aangedreven door een ander schoepenwiel op dezelfde as en die op het uitlaatsysteem is aangesloten. Een hoger toerental van de compressor geeft een hogere turbodruk en vergroot de kans dat lucht ontsnapt via niet bedoelde openingen.

Turbo fluit bij optrekken - inspectie

Laat een fluitende turbo nakijken

Een turbo die fluit bij het optrekken hoeft geen problemen te geven, maar het is verstandig er toch even naar te laten kijken. Grote kans dat een garage kleine mankementen vindt aan de turbo die jij zelf niet kunt zien. Zij weten tenslotte waar ze naar moeten kijken. Kleine scheurtjes worden altijd groter en zorgen op een gegeven moment voor problemen. Hetzelfde geldt voor onvoldoende smering van de lagers en de as, want deze maken vaak meer dan 200.000 toeren per minuut, wat een hele goede smering vereist. De smering gebeurt door hetzelfde smeersysteem als de motor, dus met dezelfde motorolie. Gebruik daarom altijd de voorgeschreven olie wanneer je olie moet bijvullen. Laat de olie altijd verversen bij een onderhoudsbeurt. Een turbo gaat een autoleven lang mee, mits goed onderhouden.

Gerelateerde onderwerpen

Wie zijn wij?

Dynamic Tuning, Auto Excellent Garage Jansen en Carwash de Wieken: wij zijn een multifunctioneel autobedrijf, en we je kunnen helpen op veel verschillende terreinen. Bij onderhoud of bij reparatie van je auto ben je in onze garage aan het juiste adres. Wil je de auto upgraden dan verzorgen wij de complete tuning van je auto. Ook vind je op onze locatie een wasstraat, geschikt voor auto's en bedrijfsbussen. Kort gezegd: er is weinig waar we je niet mee kunnen helpen als het om auto's gaat.

Lees meer over ons.

Reactie plaatsen