lekke turbo

Lekke Turbo

De turbo is, net als zoveel onderdelen, een hoogwaardig staaltje techniek. De gebruikte materialen en onderdelen ondergaan veel krachten, waardoor ze ook wel eens defect raken. Een fluitende en gierende lekke turbo kan voor veel problemen zorgen, zodat je altijd verdacht moet zijn op deze geluiden.

Hoe werkt een turbo?

Een turbo is een speciale compressor die lucht aanzuigt en onder druk naar het verbrandingsproces in een motor leidt. Door deze hogere druk ontstaat een betere en efficiëntere verbranding van de brandstof in de cilinders.

lekke turbo turbinesEen normale turbo bestaat uit twee turbines die met elkaar zijn verbonden door een as en waarvan een turbine is aangesloten op het uitlaatstelsel van de motor. De andere turbine zit in het inlaatsysteem van de motor en is de eigenlijke compressor. De turbine in het uitlaatstelsel gaat draaien door de langsstromende uitlaatgassen en laat tegelijkertijd de andere turbine draaien. Deze zuigt hierdoor meer lucht aan en comprimeert deze lucht.

Het toerental van de turbo is afhankelijk van de snelheid van de uitlaatgassen, waaruit blijkt dat: hoe meer gas je geeft, hoe hoger het toerental van de turbo. Dat is ook direct het nadeel van een normale turbo, want het duurt even voordat de turbo geheel op toeren is en voldoende lucht aan kan zuigen.

Ga naar wat is een turbo voor meer informatie.

Hoge toeren, temperaturen en druk: recept voor problemen

Het mag duidelijk zijn dat een turbo een goede smering nodig heeft om het zeer hoge toerental (200.000 t/min) aan te kunnen. De lagers van een turbo worden gesmeerd en gekoeld door het smeersysteem van de motor,  door de motorolie. Daarom is het belangrijk het motoroliepeil regelmatig te controleren. Gebruik voor het bijvullen de juiste olie, want niet elke motorolie is geschikt voor deze smering. Verder moet een turbo goed bestand zijn tegen de hoge temperaturen en druk.

Wanneer goede smering ontbreekt en de turbo niet goed wordt gekoeld, ontstaan vanzelf problemen met verschillende symptomen, onder andere:

 • Witte rook uit de uitlaat. Dit kan betekenen dat de turbo vervuild is.
 • Zwarte rook uit de uitlaat betekent een tekort van lucht in de motor.
 • Minder vermogen door een slecht aanzuigende turbo.

lekke turbo oude turbo

Lekke turbo

Een ander symptoom wat je vaak hoort is het fluiten van een turbo. Veel mensen vinden dit juist een mooi geluid, maar wanneer het komt door een lekke turbo, kan het snel in de papieren lopen. Kleine scheurtjes in de turbowand kunnen hiervan de oorzaak zijn. Die scheurtjes kunnen ontstaan door allerlei oorzaken, maar vervuiling is de meest voorkomende.

Vervuiling kan zorgen voor een mindere koeling, waardoor de wand te heet wordt en kan vervormen. Vooral wanneer de turbo geen tijd geeft om even af te koelen na een langer rit, waardoor te veel spanningen kunnen ontstaan in het materiaal. Laat de motor altijd nog even draaien voordat je hem uitschakelt.

Een lekke turbo kan ook betekenen dat er een lek in de aan- en/of afvoerslangen of pijpen zit.

Een lekke turbo is een slecht werkende turbo, waardoor de motor zelf ook minder gaat presteren, wat niet alleen brandstof kost, maar ook meer schade aan kan richten.

Andere lekkages turbo:

 • Luchtlekkage tussen turbo en inlaatspruitstuk.
 • Luchtlekkage tussen inlaatspruitstuk en cilinderkop.
 • Lekkage tussen uitlaatspruitstuk en cilinderkop.
 • Lekkage tussen turbine ingang en uitlaatspruitstuk.

Blijf niet rijden wanneer je het vermoeden hebt of zeker weet dat er iets niet in orde is met de turbo. Voorkom dat de turbo helemaal kapot loopt door een kapotte turboklep. Heb je last van:

 • Afnemend motorvermogen
 • Zwarte of blauw rook
 • Lawaaierige turbo
 • Olielekkage

Maak zo snel mogelijk een afspraak bij Garage Jansen zodat we het probleem voor je kunnen oplossen.

Gerelateerde onderwerpen

Wie zijn wij?

Dynamic Tuning, Auto Excellent Garage Jansen en Carwash de Wieken: wij zijn een multifunctioneel autobedrijf, en we je kunnen helpen op veel verschillende terreinen. Bij onderhoud of bij reparatie van je auto ben je in onze garage aan het juiste adres. Wil je de auto upgraden dan verzorgen wij de complete tuning van je auto. Ook vind je op onze locatie een wasstraat, geschikt voor auto's en bedrijfsbussen. Kort gezegd: er is weinig waar we je niet mee kunnen helpen als het om auto's gaat.

Lees meer over ons.

Reactie plaatsen