Wat is het koppel en het vermogen?

In vakjargon wordt gepraat over het koppel en het vermogen van een auto. Maar wat is dit nu eigenlijk? Dynamic Tuning helpt je op weg.

Wat is koppel eigenlijk?

Technisch gesteld: Het koppel van een motor geeft de kracht aan die een auto (of motor) ontwikkeld bij een bepaald toerental. Motoren hebben bij een bepaald toerental een maximaal koppel. Het heeft alles te maken met de natuurkundige wet: ‘kracht maal arm’.

Een ander woord voor koppel zou draaimoment kunnen zijn. Het is de kracht van de motor die de krukas doet draaien. Koppel hangt af van kracht van de ontbranding en van de lengte van de krukas arm. Koppel wordt uitgedrukt in Nm. Dit zijn Newtonmeters.

Wat is vermogen?

Vermogen is een waarde die aangeeft hoe snel iets arbeid kan leveren. Als u een berg opwandelt wordt er arbeid verricht. Je sleept hierbij jouw eigen gewicht omhoog. Hoe snel je de berg opwandelt wordt bepaald door het vermogen.

Naar auto’s vertaald hangt het vermogen af van het koppel (de kracht) en het toerental van de auto. Het vermogen van een auto wordt aangegeven in PK’s.

Koppelkromme en vermogenskromme

Dan zijn er ook nog de koppelkromme en de vermogenskromme. De vermogenskromme bepaalt hoe hard een vervoersmiddel optrekt en wat de topsnelheid is. Bij het optrekken moet namelijk arbeid verricht worden.

Het vermogen van de auto maakt dit mogelijk. Koppel kan bestaan zonder beweging maar om daadwerkelijk beweging te veroorzaken is vermogen nodig. Het vermogen zegt iets over hoe snel een motor zijn taken kan uitvoeren. Taken zijn bijvoorbeeld het oprijden van een heuvel, het rijden met constante snelheid of het accelereren met de auto.

Koppel en vermogen van de auto verbeteren

Dynamic Tuning is gespecialiseerd in het optimaliseren van het koppel en het vermogen van uw auto of vervoersmiddel. Wij zorgen dat een auto meer vermogen krijgt (PK) en dat het koppel (Nm) toeneemt.

Deskundige begeleiding

Het tunen van een auto vraagt om vakmanschap en kennis. Het team van Dynamic Tuning beschikt over de verfijnde kennis en ervaring om jou verder te helpen bij het verbeteren van de prestatie van uw auto of ander vervoersmiddel.

Gerelateerde informatie


Gerelateerde diensten

Je kunt bij ons terecht voor:


Wil je dat wij jouw auto tunen?

Heb je nog vragen of zou je meer willen weten? Neem gerust contact met ons op.

Contact automaatspoeling, chiptuning

Of bel ons via: 0528 22 33 66