turbo fluit gasgeven

Turbo fluit bij gasgeven

Turbo fluit bij gas geven

Vind jij het ook zo stoer klinken, dat fluitende geluid wanneer je gas geeft? Dat kan en je bent niet de enige, want het klinkt ook wel leuk, maar is het normaal?

Werking turbo

De turbo van een verbrandingsmotor zorgt ervoor dat de motor meer lucht krijgt aangevoerd in de verbrandingsruimte van elke cilinder. Hiervoor zorgt het compressorgedeelte van de turbo die namelijk lucht aanzuigt en comprimeert, waardoor het met hoge druk naar de cilinders gaat. In het compressorhuis van de turbo draait een schoepenwiel die op een as zit, die wordt aangedreven door een ander schoepenwiel. Dat schoepenwiel staat in verbinding met het uitlaatsysteem en gaat draaien door de langsstromende uitlaatgassen.

Een turbo bestaat dus uit twee gedeelten en is meestal vrij compact uitgevoerd, zodat het niet te veel ruimte inneemt onder de motorkap. De gebruikte materialen en onderdelen moeten goed tegen de hoge temperaturen kunnen en goede smering krijgen.

Slijtage van turbo

Door hoge eisen te stellen aan de gebruikte materialen zal een turbo niet zo snel slijten, maar toch zal er altijd slijtage plaatsvinden. Het zijn vaak een slechte smering, te hoge temperaturen en vervuilde uitlaatgassen die zorgen voor overmatige slijtage. Wanneer je zorgt voor regelmatig onderhoud - waarbij je ook de motorolie laat verversen - hoef je je geen zorgen te maken over de smering.

Het is wel belangrijk dat de juiste motorolie wordt gebruikt, want verkeerde olie kan slijtage juist verergeren. Je kunt je vast wel voorstellen dat de uitlaatgassen die de turbo aandrijven met zeer hoge snelheid langs de binnenkant van het huis gaan. Wanneer deze uitlaatgassen veel vuile deeltjes bevatten kunnen deze zorgen voor een steeds dunner wordende wand met kleine scheurtjes als gevolg.

turbo fluit gasgeven opengewerkte turbo

Fluitende turbo

Aan de compressorkant kan hetzelfde gebeuren door kleine deeltjes in slecht gefilterde aangezogen lucht. Op een gegeven moment zal er lucht door de kleine scheurtjes ontsnappen, wat het fluiten tot gevolg heeft. Doordat het toerental en de luchtdruk van de turbo afhankelijk is van het toerental van de motor, zal het fluiten erger zijn wanneer je gas geeft. Een fluitende turbo duidt op lekkage, wat je beter zo snel mogelijk kunt laten controleren door een specialist als Garage Jansen in Hoogeveen.

Gerelateerde onderwerpen

Wie zijn wij?

Dynamic Tuning, Auto Excellent Garage Jansen en Carwash de Wieken: wij zijn een multifunctioneel autobedrijf, en we je kunnen helpen op veel verschillende terreinen. Bij onderhoud of bij reparatie van je auto ben je in onze garage aan het juiste adres. Wil je de auto upgraden dan verzorgen wij de complete tuning van je auto. Ook vind je op onze locatie een wasstraat, geschikt voor auto's en bedrijfsbussen. Kort gezegd: er is weinig waar we je niet mee kunnen helpen als het om auto's gaat.

Lees meer over ons.

Reactie plaatsen