DSG slaat versnellingen over

Slaat jouw DSG versnellingen over? Dan is er iets niet in orde met deze automatische versnellingsbak en kan het tot grote onkosten leiden. Laat de DSG zo snel mogelijk nakijken door Dynamic Tuning in Hoogeveen.

DSG = Direct Shift Gearbox

Direct schakelen zonder onderbreking, dat zou een DSG moeten doen, zodat je (bijna) geen vermogen verliest en zelfs brandstof kunt besparen. Een goedwerkende DSG zorgt voor een relaxed rijdgedrag door het soepele en snelle schakelen. Een auto met een normale automatische versnellingsbak zal altijd wat snelheid verliezen. Gewoon door het feit dat de koppeling tussen de versnellingsbak en de aandrijfas even wordt onderbroken.
dsg slaat versnelling over hand schakelen
Vergelijk het maar met het handmatig schakelen waarbij je het gas loslaat en de koppeling intrapt. Daarna kies je de volgende versnelling en laat je de koppeling los en geeft weer gas. Zolang de koppeling is ingetrapt, wordt de auto niet meer aangedreven en zal snelheid verliezen. Daarom probeer je soms zo snel mogelijk te schakelen, al dat gaat ook wel eens mis, met het ‘tandenpoetsen’ als gevolg. Met tandenpoetsen bedoelen we het ratelende geluid van tandwielen die over elkaar heen schrapen wanneer je mis schakelt.
dsg slaat versnelling over versleten tandwielen
Een automatische versnellingsbak schakelt zo snel als mogelijk over naar een andere versnelling, maar zal altijd de aandrijving tijdelijk moeten ontkoppelen. Zo niet bij een DSG, omdat deze versnellingsbak een dubbele koppeling heeft, elk verbonden met een eigen as in de bak. Op de ene as zitten de tandwielen van de oneven versnellingen, terwijl de even versnellingen op de andere zitten. Door steeds op de ongebruikte as de juiste versnelling klaar te zetten (voorschakelen), hoeft de bak alleen van koppeling te wisselen. Hierdoor kan een DSG razendsnel schakelen.

Juiste versnelling kiezen

Een DSG wordt aangestuurd door een computer, die berekent welke versnelling voorgeschakeld moet worden. Dit geeft computer door aan de zogenoemde mechatronic, die de juiste kleppen bedient. Hiervoor heeft de computer gegevens nodig die het krijgt van verschillende sensoren en systemen. Hierbij is het toerental van de motor, snelheid van de auto en de gedrag van de bestuurder ook van belang.
dsg slaat versnelling over software
De werking van een DSG is dan ook afhankelijk van het correct verwerken van deze informatie en de juiste werking van de mechatronic. Om de informatie te kunnen verwerken gebruikt speciale programmatuur of software. Daarnaast worden allerlei grenzen in en instellingen ingegeven waarmee de software rekening moet houden. Wanneer de software en/of de instellingen niet goed zijn, kun je problemen krijgen, zoals het overslaan van versnellingen. Dan schakelt de versnellingsbak bijvoorbeeld van de 2e naar de 4e versnelling, terwijl je dat niet zou verwachten, gekeken naar de snelheid en het toerental van de motor.
Lees ook wat is een DSG?

Diagnose stellen

Slaat jou DSG versnellingen over, dan is het verstandig de DSG zo snel mogelijk te laten controleren. Wij kunnen met onze diagnostische apparatuur en kennis, achterhalen wat het probleem is. Het kan de software zelf zijn, een of meerdere instellingen of een combinatie van beiden. We laden de juiste software en de juiste instellingen in de computer nadat we de oude gegevens hebben veilig gesteld. In onze databank hebben we altijd de juiste actuele software paraat van alle modellen met een DSG of vergelijkbare automatische versnellingsbak. Dit zijn bijvoorbeeld de S-Tronic (Audi), PDK (Porsche) en DCT (BMW).
Maak een afspraak bij onze DSG-dokter.

Mogelijke andere problemen

Heb je daarnaast van bijvoorbeeld de schakelvolgorde:
  • De versnellingsbak gebruikt alleen de even of oneven versnellingen.
  • De DSG schakelt niet door naar de hoogste versnelling.
  • De DSG versnellingsbak schakelt willekeurig naar een onlogische versnelling.
Lees DSG-transmissieproblemen voor meer informatie.

Onderhoud DSG

Onderhoud is belangrijk en dat geldt ook voor een DSG versnellingsbak. Deze verfijnde techniek kan niet zonder goed en tijdig onderhoud. Zo is het regelmatig spoelen van de automaat verstandig zodat alles soepel blijft draaien.
Ga naar Onderhoud DSG of Automaatspoeling.

Tuning DSG

Wil je dat wij jouw auto en DSG Versnellingsbak tunen? Vraag gerust jouw prijsopgave op.
Offerte automaatspoeling

Gerelateerde onderwerpen