Wat is DSG Mechatronic

Wat is DSG Mechatronic?

Je weet wat een DSG versnellingsbak is? Maar wat is de DSG Mechatronic? Hier wordt het uitgelegd.

De DSG (Direct Shift Gear)

Of ‘snelle schakeling’ want dat is wat een DSG automatische versnellingsbak doet; zo snel mogelijk op- en terugschakelen zodat er zo min mogelijk energie en tijd verloren gaat. Daar hoef je als bestuurder niet bij na te denken, dat wordt voor je gedaan.

Besturing DSG

Een DSG automaat is hoogstandje van moderne technologie, een combinatie tussen hoogwaardige mechanica, hydrauliek en besturingstechnologie. Dat heb je nodig om zo snel te kunnen schakelen;

  • Informatie, o.a. actuele status motor, snelheid (sensoren) en input bestuurder
  • Hydraulische schakelventielen, aangestuurd door
  • Computer met speciale software (TCU: Transmission Control Unit)

Sensoren

De verschillende sensoren meten de benodigde informatie als snelheid, toerental enz. en geven dit door aan de besturingscomputer. De hierop geïnstalleerde software berekent hiermee, afhankelijk van ingestelde gewenste waarden, grenzen enz., wat er moet gebeuren. Moet er worden opgeschakeld? Of juist naar beneden? En hoeveel?

Commando's

Wanneer de computer dit heeft berekend, wordt de te nemen handeling doorgegeven aan de juiste hydraulische ventielen. Deze worden afhankelijk van het gegeven commando in de juiste stand gezet. Hierdoor worden in de versnellingsbak de juiste tandwielen verschoven en de juiste koppeling in- of uitgeschakeld. Dit alles wordt razendsnel berekend én uitgevoerd de DSG Mechatronic.

DSG Mechatronic

Dus de DSG Mechatronic is de complete besturingseenheid die op de DSG versnellingsbak is gemonteerd en zorgt dus voor de aansturing van de versnellingsbak. Het is dus een essentieel onderdeel waar de DSG automaat niet zonder kan.

De bestuurder als Mechatronic

Zonder de DSG Mechatronic is de DSG automaat als een auto zonder bestuurder; de auto komt geen meter vooruit wanneer hij niet wordt bestuurd. In het hoofd van de bestuurder bevindt zich de computer die de signalen van de sensoren (ogen, oren, handen) binnenkrijgt. Deze signalen worden door het brein verwerkt en er wordt een beslissing genomen om een bepaalde handeling uit te voeren. Dit commando wordt doorgegeven aan de handen en de voeten die de opdracht uiteindelijk uitvoeren.

Naar de DSG Dokter

Net als de bestuurder ziek kan worden, kan de DSG Mechatronic weleens ontregeld raken. Dit resulteert vaak in onverklaarbaar gedrag van de DSG automaat. Wil je weten wat er mis is met de DSG automaat en dus misschien met de DSG Mechatronic?

Dan heb je iemand nodig die daar verstand van heeft en die weet hoe je een diagnose moet stellen. Dynamic Tuning is een erkend ‘DSG Dokter’ die gebruik maakt van de modernste technieken om het probleem vast te kunnen stellen én een oplossing kan bieden.

Dynamic Tuning verzorgt voor de DSG Mechatronic:

En dit van alle automerken!

Contact

Neem contact op met ons wanneer je een probleem vermoedt met jouw DSG Mechatronic of wanneer je gewoon een vraag hebt. Wij staan je graag te woord en helpen je verder.
Reactie plaatsen