S Tronic onderhoud, diagnose en revisie


s-tronic onderhoud - audiWat is een S Tronic? En hoe zit het met het onderhoud, diagnose en revisie van een S Tronic automatische versnellingsbak? Vragen waar we hier antwoord op geven.

Steeds populairder

De automaat wordt steeds populairder en heeft niet meer het oubollige imago van vroeger; het waren voornamelijk ouderen die kozen voor een automatische versnellingsbak. Dat men steeds vaker een automatische versnellingsbak kiest, heeft vooral te maken met de toegepaste techniek, die steeds beter wordt.

Wat is een S Tronic?

S Tronic is een automatische versnellingsbak, nagenoeg gelijk aan de DSG, van Audi. Wat de DSG is voor de Volkswagen en Seat, is de S Tronic voor Audi. Een DSG (DirektSchaltGetriebe of Direct Shift Gearbox) is een vernuftige automatische versnellingsbak met een dubbele koppeling. Dat is niet zo raar want ze maken allemaal deel uit van de Volkswagengroep.

Waar bij een traditionele automaat altijd een ‘pauze’ tussen de versnelling zit, behalve bij de continu variabele transmissie (CVT), is deze bij DSG of S Tronic niet aanwezig of te verwaarlozen. Bij een gewone automaat moet de aandrijving van de versnellingsbak even worden onderbroken (koppeling), om de volgende versnelling in te kunnen stellen, waarna de koppeling weer wordt ingeschakeld.
s-tronic audi - onderhoud koppeling
Bij een S Tronic zorgt een dubbele koppeling, met elk een aantal versnellingen op de gekoppelde as, ervoor dat de juiste versnelling al ‘klaar staat’ op de niet gebruikte as. Wanneer je wegrijdt is de eerste koppeling in gebruik en 1e versnelling ingeschakeld op die as. De 2e versnelling staat al klaar op de as van de tweede koppeling. Wanneer de motor het juiste toerental bereikt, schakelt het systeem zonder onderbreking over naar de tweede koppeling, waarbij het systeem de eerste koppeling uitschakelt. Daarna zet het systeem de 3e versnelling klaar op de eerste as, en schakelt het systeem op een gegeven moment weer over naar de eerste koppeling. Of, wanneer de toeren afnemen, zet het systeem juist een lagere versnelling klaar op de andere as.

Auto’s met S Tronic

Van bijna elk Audi model is een keuze mogelijk voor S Tronic, van de A1 tot de A7, en in de Q, R, S en TT-serie.

Het voordeel van de S Tronic

Het is het grote voordeel van de S Tronic of de dubbele koppeling-versnellingsbakken: supersnel schakelen, zonder dat je het bijna in de gaten hebt. Het rijdt lekker soepel, en je hoeft je geen zorgen te maken over de schakelmomenten. Hierdoor kun je heerlijk ontspannen toeren. Ze zijn over het algemeen zuiniger dan normale automaten en hebben meer versnellingen (6 of 7).
s-tronic onderhoud - audi pook

Geen nadelen?

Alles heeft wel een nadeel, zo is een S Tronic of DSG systeem over het algemeen duurder dan een ander systeem. Een veel gehoorde klacht is de gevoeligheid bij het wegrijden, en met name in de achteruit. De S Tronic reageert direct op het aanraken van het gaspedaal, waardoor in het begin voorzichtigheid is geboden. Over het algemeen kunnen we zeggen dat elk systeem onderhoud nodig heeft, net als de auto zelf.

Onderhoud S Tronic

Zo moet je regelmatig de versnellingsbakolie laten verversen, zodat je er zeker van bent dat alles soepel blijft draaien. Wacht je te lang met het verversen, krijg je vroeg of laat problemen. De olie raakt altijd bevuild met hele kleine metaaldeeltjes, wat de slijtage van de tandwielen alleen maar erger maakt. Die metaaldeeltjes komen van de normale slijtage wat altijd optreedt, wat voor materiaal je ook gebruikt, het slijt altijd. Wel is het zo dat het ene metaal eerder slijt dan het andere, vandaar dat men ook hoogwaardige producten gebruikt. Laat daarom je S Tronic op tijd onderhouden bij Dynamic Tuning.
Ga naar automaat spoelen S Tronic
s-tronic problemen onderhoud

Diagnose S Tronic

Heb je het idee dat er iets niet helemaal naar behoren werkt? Of denk je dat het schakelen nog sneller of soepeler kan? Laat ons dan een diagnose stellen en mogelijke problemen lokaliseren of een betere instelling voorstellen. Wij kunnen met onze moderne apparatuur en gespecialiseerde mensen, exact bepalen wat de staat van de S Tronic is, en van de motor. Wij kunnen beide perfect op elkaar afstemmen, of het gedrag van de versnellingsbak aanpassen naar jouw wensen. Kom eens langs of maak een afspraak.
Ga naar diagnose stellen S Tronic.

Revisie S Tronic

Is revisie van een S Tronic mogelijk? Dat ligt aan de problemen en het defecte onderdeel. Revisie is mogelijk, maar daarvoor moeten we wel eerst alle problemen en mogelijke oplossingen bekijken. Kom daarvoor langs of maak een afspraakvoor een diagnose.

Meer weten?

Wil je meer weten over de mogelijkheden die wij bieden bij Dynamic Tuning om jouw S Tronic optimaal te gebruiken? Bel voor meer informatie of kom langs.

Gerelateerde artikelen: