Problemen met Ford automaat

Heb je een Ford Focus of een van de andere modellen (vanaf 2008) met een automatische versnellingsbak? En heb je problemen met deze Powershift? Dan kunnen wij je helpen want wij hebben alles in huis om de problemen met deze Ford op te lossen. Ford modellen met powershift:
 • Focus
 • C-Max Mondeo
 • Fiesta
 • S-Max
 • Galaxy
 • Kuga
 • B-Max

Automatische versnellingsbak powershift

Rijden in een Ford met een automatische versnellingsbak is een verademing als de powershift lekker soepel en snel schakelt. Je kunt heerlijk relaxed rijden en alleen maar op de snelheid te letten. De automatische versnellingsbak met de bijbehorende elektronica doet de rest.

Een automatische versnellingsbak doet wat de naam zegt: het schakelt automatisch over naar de juiste versnelling, afhankelijk van een aantal factoren als snelheid en toerental. Het mooie van het systeem wat Ford gebruikt (de powershift), is dat het supersnel kan schakelen.
De powershift is afgeleid van de DCT, de Dual Clutch Transmission. Een normale automaat zal altijd even in moeten houden om over te kunnen schakelen. Hierbij ontkoppelt het systeem de aandrijving door de koppeling en schakelt daarna over naar de volgende versnelling.
problemen ford automaat pook
Bij de powershift gaat het schakelen sneller door de dubbele koppeling. De versnellingsbak heeft namelijk twee koppelingen die elk verantwoordelijk zijn voor een aantal versnellingen: oneven en even versnellingen. Wanneer de auto wegrijdt in de eerste versnelling, is de tweede koppeling gedeactiveerd en wordt de tweede versnelling vast voorgeschakeld. Bij het schakelmoment zorgt het systeem ervoor dat de eerste koppeling deactiveert en tegelijkertijd de tweede inschakelt.

Dit zorgt voor een uiterst soepele overgang zonder verlies van vermogen. Daarna zet het systeem de derde versnelling weer klaar voor de eerste koppeling en hoeft het systeem alleen maar over te schakelen naar deze koppeling. Dit proces herhaalt zich zolang er op- of terug geschakeld moet worden. Maar werkt het systeem niet goed, dan geeft het alleen maar ergernis.

Problemen met de powershift Ford

De powershift versnellingsbak is een zeer technisch geheel met een geavanceerde besturing. En zoals bij alles kan ook hier een en ander defect raken of onjuist zijn afgesteld. Goed en regelmatig onderhoud is dan ook essentieel voor dit soort versnellingsbakken. De meest voorkomende problemen doen zich voor met:
 • TCM module: de Transmision Control Module die alles regelt en bestuurt. Zonder TCM kan de bak niet functioneren.
 • Lekkages: zorgen vooral voor onbruikbare koppelingen.
 • Vuile sensoren: deze sensoren zijn absoluut noodzakelijk om allerlei waarden te meten zodat de TCM hier beslissingen kan nemen. De sensoren raken vooral vervuild door vervuilde olie.
 • Versleten tandwielen: ook het gevolg van het te laat verversen van de transmissieolie.
 • Defecte kleppen: de kleppen regelen de doorvoer van de hydraulisch olie waarmee wordt geschakeld.
problemen ford automaat versleten tandwielen

Symptomen problemen automaat Ford

Heb je tijden het rijden last van:Grote kans dat er iets mis is met een of meerder onderdelen van de powershift, of met de afstelling.

Oplossing voor de problemen

Voor een goede werking moet de bak regelmatig en goed onderhouden worden. Maar dat kan pas als alle problemen zijn opgelost. Bij Dynamic Tuning kunnen we elke automatische versnellingsbak onderwerpen aan een uitgebreide diagnose met onze speciale apparatuur. Hierbij komen alle problemen (meestal) direct naar voren en kunnen we de oplossing bieden. Dat kan het vervangen van een onderdeel zijn, het beter afstellen van de schakelmomenten, reviseren van onderdelen of soms is alleen een spoelbeurt (powerflush) al voldoende.

Onderhoud

Nadat de problemen zijn opgelost, is het noodzakelijk dat u afspraken maakt voor regelmatig onderhoud, als bijvoorbeeld het spoelen van de automaat. U kunt beter iets vaker iets uitgeven aan onderhoud dan binnen korte tijd weer met (zeer) hoge kosten zitten.

Problemen met de Powershift?

Blijf niet rijden wanneer je iets denkt te voelen, horen of wanneer je vindt dat het schakelen anders verloopt dan normaal. Maak zo snel mogelijk een afspraak bij Dynamic Tuning, en wij kunnen de problemen voor je opsporen en oplossen.
Ga naar de DSG-dokter voor Powershift,

Meer weten?

Wil je meer weten over de mogelijkheden die wij bieden bij Dynamic Tuning om jouw Ford, Volvo, Fiat of BMW met DCT of Powershift optimaal te gebruiken? Belvoor meer informatie of kom langs.

Gerelateerde artikelen: