Onderhoud, diagnose en revisie PDK Porsche

PDK prosche onderhoud diagnose revisie
Onderhoud, diagnose en revisie van een PDK is even belangrijk als het normale onderhoud van een auto. Wat is een PDK eigenlijk?

PDK

PDK staat voor Porsche DoppelkupplingsGetriebe, wat dubbele koppeling versnellingsbak betekent. Wat DSG is voor de Volkswagen of Seat, is de PDK voor een Porsche, een automatische versnellingsbak met een supersnelle schakeling. Een automatische versnellingsbak, ook wel gewoon automaat genoemd, heeft als voordeel dat je niet meer zelf hoeft te schakelen. Dat gaat helemaal vanzelf, waardoor je ontspannen kunt rijden, al is het wel even wennen wanneer je voorheen altijd in een handgeschakelde auto reed.

Een PDK is echter niet zo gewoon, en niet te vergelijken met een traditionele automatische versnellingsbak. Deze werken namelijk met een enkele koppeling, en moeten altijd even de aandrijving van de versnellingsbak halen om de volgende versnelling in te schakelen. Met een PDK, en de naam zegt het al, zorgt de dubbele koppeling ervoor dat het overschakelen sneller gaat, waardoor het over het algemeen zuiniger rijdt.
pkd porsche onderhoud
Beide koppelingen zijn gekoppeld aan een eigen as met daarop de verschillende versnellingen. Op de eerste as zitten de oneven versnellingen en op de tweede as de even versnellingen. Door telkens de juiste versnelling al klaar te zetten op de niet ingeschakelde as, dus koppeling, hoeft het systeem alleen maar de ene koppeling te uit te schakelen en de andere te activeren. Daarna zet het systeem weer op de uitgeschakelde as, de juiste versnelling klaar, wat ook een lagere versnelling kan zijn, als het toerental naar beneden gaat. Een PDK is net als de andere varianten, DSG en DCT, een hoogwaardig staaltje techniek, wat in de loop van de jaren steeds beter is geworden. Maar deze systemen moeten wel worden onderhouden.

Auto’s met PDK

Dat zijn natuurlijk allemaal Porsches en meerdere modellen hebben een uitvoering met een PDK-versnellingsbak:
  • Porsche 718 Cayman, - Boxter, - GTS, -Spyder
  • Porsche Macan
  • Porsche 911 Carrera en -Targa
  • Porsche Panamera

Onderhoud noodzakelijk

Net als normaal onderhoud aan een auto, is het onderhoud aan een PDK-versnellingsbak ook nodig. Een PDK-versnellingsbak gebruikt veel verfijnde techniek, en alles moet altijd even goed gesmeerd blijven lopen. Vandaar dat de fabrikant aanraadt het onderhoud op tijd en volgens de voorschriften uit te voeren. Wacht niet te lang met het onderhoud aan jouw Porsche met PDK, om problemen met de versnellingsbak te voorkomen.
Ga naar automaat spoelen.
PDK porsche diagnose Dyanmic Tuning

Diagnose PDK-versnellingsbak

Je kunt bij Dynamic Tuning terecht voor het onderhoud, maar ook voor een onderzoek naar mogelijke problemen of verbeteringen. Wij voeren een complete diagnose uit met onze speciale apparatuur, waarbij we alles controleren, en een advies kunnen geven.
Ervaar je een probleem met de PDK, of vind je gewoon dat de bak niet (meer) schakelt als in het begin, of wil je sneller, soepeler of sportiever kunnen rijden? Maak dan een afspraak met ons of kom gewoon even langs met jouw Porsche.
Ga naar diagnose stellen.

Revisie PDK

Een PDK vervangen is een kostbare zaak, vandaar dat men vaak een PDK-versnellingsbak reviseert, of repareert met gereviseerde onderdelen. Dat kan Dynamic Tuning ook voor je doen, zodat je veel minder kosten hebt bij het repareren van een defect PDK.

Meer weten?

Wil je meer weten over de mogelijkheden die wij bieden bij Dynamic Tuning om jouw Porsche met PDK optimaal te gebruiken? Belvoor meer informatie of kom langs.

Gerelateerde artikelen: