Koppel DSG Versnellingsbak verhogen: Koppelbegrenzer verhogen of verwijderen

Koppel DSG Versnellingsbak verhogen: Koppelbegrenzer verhogen of verwijderen

Wil je het koppel van jouw DSG Automaat verhogen zodat je soepeler rijdt en meer vermogen genereert? Dynamic Tuning kan de koppelcapaciteit van jouw DSG bak verhogen. Dit kan door de koppelbegrenzer te verwijderen.

Wat is koppel?

Met koppel duidt men aan hoeveel kracht er op de krukas wordt uitgeoefend. De verbranding van brandstof oefent kracht uit op de zuiger. De zuiger oefent kracht uit op de drijfstang en die zet de krukas vervolgens in werking. Het in werking zetten van de krukas bestaat uit een roterende beweging, de koppel. Koppel bestaat uit twee factoren. Kracht en lastarm.

De kracht wordt bepaald aan de hand van deze twee factoren. Een ander voorbeeld waarbij deze factoren samenkomen is bij het gebruik van bepaalde soorten gereedschap. Denk bijvoorbeeld aan het losdraaien van een moer. Dit kan met veel of weinig kracht gedaan worden. En je kunt zowel een lange als een korte sleutel hiervoor pakken. Wederom; kracht en lastarm.
koppelbegrenzer-dsg-automaat-verwijderen

Koppel en vermogen?

Koppel en vermogen zijn twee begrippen die nogal eens door elkaar worden gehaald. Maar er is een derde gegeven van belang wat maakt dat deze twee niet altijd synchroon lopen, namelijk de omwentelingssnelheid. Wanneer deze gelijk blijft zijn koppel en vermogen inderdaad evenredig aan elkaar.

Het verhogen van vermogen (pk) is dus een ander verhaal dan het verhogen van koppel. Als koppel wordt verhoogd wil dat zeggen dat er meer werkende kracht geleverd kan worden in een bepaalde tijd. Dit is een handig gegeven wanneer je een steile helling op wilt rijden of snel wilt accelereren.

Limieten en koppelbegrenzer DSG Bak

Een DSG Automaat kent standaard een begrenzer die het koppel van de motor limiteert. Het betekent simpelweg dat de auto een maximale hoeveelheid koppel kan genereren. Wij kunnen deze koppelbegrenzer voor je verwijderen zodat je meer koppel krijgt.

Een korte uitleg

Het toerental waarbij de vulling van de cilinder maximaal is, is het meest gunstig. Dat zorgt allereerst voor het meeste koppel. Daarnaast is het de meest economische koppel. Als de cilinders eenmaal vol zitten met lucht kun je trappen wat je wilt, maar meer cilinderinhoud en dus koppel valt er niet te krijgen.

Dit wordt bij veel motoren gehanteerd als het ideale moment om te schakelen, wanneer de koppel maximaal is. En daar gaat het nu juist om, die koppel die maximaal is. Deze kan namelijk verhoogd worden.

Koppelbegrenzer DSG bak

Oneindige koppelcapaciteit, bestaat dat?

Wanneer de begrenzer verwijderd wordt wil dat niet zeggen dat de DSG ineens een oneindige koppelcapaciteit heeft. Afhankelijk van software en het soort koppeling zal deze vroeg of laat gaan slippen. Het aantal Nm (Newtonmeter) wat de kracht aangeeft kan oplopen tot wel 20-30%. Daarnaast is het wel van groot belang om de software aan te passen op het verwijderen van de koppelbegrenzer, anders levert het op lange termijn schade aan de versnellingsbak op.

Grootste voordeel van het verhogen van het koppel is dat de kans op een overbelaste en slippende koppeling afneemt. Normaal gesproken kan een bak met zes versnellingen 380-400 Nm prima handelen voordat de bak gaat slippen. Maar door de schakeldruk wat te verhogen kunnen we probleemloos tot 480 Nm overbrengen.

Problemen met de DSG Automaat

Wij kunnen je helpen bij het oplossen van problemen met jouw DSG Versnellingbak. Denk aan problemen als:

Standaarden en mogelijke verbeteringen

Wij kunnen je helpen wanneer je jouw DSG wilt optimaliseren. Dat wil zeggen dat wij bijvoorbeeld de:

  1. Kickdown- en terugschakelfunctie aanpassen
  2. Afremmen op de motor verbeteren
  3. Wegrijden in de 2 soepeler laten lopen
  4. S en D aanpassen naar jouw wensen (omwisselen is ook mogelijk)
  5. Maximale koppel capaciteit van de DSG verhogen
  6. Schakelsnelheid/tijd verkorten
  7. Maximaal toerental DSG verhogen

De voordelen op een rij

Wil je dat wij jouw DSG automaat optimaliseren. Dit zijn de voordelen:

  • Wij zijn officieel dealer van DSG Dokter
  • Wij helpen je verder waar de algemene dealer dit niet kan
  • Wij hebben de specifieke kennis in huis om je te helpen met je DSG

Overige diensten

Naast het optimaliseren van jouw DSG Automaat verzorgen wij ook:

Heb je vragen?

Dynamic Tuning heeft, als DSG Dokter, de nodige ervaring met het verwijderen of verhogen van de koppelbegrenzer en weet de juiste software te installeren. Voor optimale prestaties op het gebied van de koppeling van jouw auto kun je bij ons terecht.  

Offerte automaatspoeling
Reactie plaatsen