De DSG versnellingsbak schakelt willekeurig naar een onlogische versnelling

Dat is natuurlijk niet de bedoeling van een DSG-versnellingsbak. Deze moet altijd naar de juiste volgende, hogere of lagere, versnelling schakelen. Schakelt jouw DSG willekeuring naar elke versnelling, dan heb je een probleem met ofwel de besturing, mechatronic of een ander onderdeel van het systeem. Maar goed dat je bij Dynamic Tuning terecht kunt voor de oplossing van het probleem. Blijf niet te lang rijden, want dan kunnen de kosten alleen maar oplopen.

DSG: hoogstandje van techniek

Het is alweer jaren geleden dat Volkswagen de DSG ontwikkelde voor een aantal van hun modellen, ze hebben sindsdien niet stilgezeten. In de loop van de jaren hebben ze de techniek steeds meer verbeterd. Het principe van de werking is echter hetzelfde gebleven: een dubbele koppeling, waardoor heel snel volautomatisch schakelen mogelijk is.
dsg schakelt willekeurig - schakelen
Audi gebruikt in een aantal modellen dezelfde techniek, maar heeft het S-Tronic genoemd en kennen BMW en Porsche respectievelijk de DCT en PDK. Door gebruik te maken van een dubbele koppeling en een geavanceerde besturing kan een de volautomatische versnellingsbak heel snel schakelen. Hierdoor zal een goed ingestelde DSG zorgen voor een soepel rijgedrag en het kan je zelfs brandstof besparen. Maar bij deze verfijnde toegepaste techniek horen ook gebreken die kunnen optreden waardoor het schakelgedrag kan veranderen. Zo kan een onjuiste instelling zorgen voor bijgeluiden, trillingen veroorzaken of snel slijtende koppelingsplaten. Het is belangrijk dat alles optimaal op elkaar is afgesteld en dat er regelmatig onderhoud wordt gepleegd.

Oorzaak willekeurig schakelen

Dat een DSG willekeurig schakelt heeft een aantal mogelijke oorzaken. Vaak is slijtage of vervuiling van sensoren de oorzaak dat onjuiste informatie naar de besturing wordt verstuurd. Hierdoor zal de software verkeerde beslissingen nemen op de verkeerde momenten. Het kan ook zijn dat instellingen onbedoeld zijn veranderd door het systeem zelf. Het systeem kan namelijk zelf instellingen aanpassen door onder andere de rijstijl en andere gegevens te gebruiken, al zal dit niet direct leiden tot het genoemde probleem. Het is vaak een combinatie van allerlei zaken wat het onjuist schakelen kan veroorzaken.
dsg schakelt willekeurig - diagnose

Onderhoud DSG

Een volautomatische versnellingsbak heeft evengoed onderhoud nodig als andere onderdelen van een auto. Laat daarom een DSG regelmatig onderhouden, want een automatische versnellingsbak bestaat uit vele draaiende en bewegende onderdelen die slijten. Goede versnellingsbakolie en het op tijd verversen van de olie helpt de levensduur van de DSG te verlengen en voorkomt problemen door vervuiling. Het verversen van de olie kan door een automaatspoeling te laten doen bij een specialist als Dynamic Tuning. Wij hebben jarenlange ervaring met het onderhoud van automatische versnellingsbakken.

Ga naar Onderhoud DSG of Automaatspoeling.

Wat doen wij?

Bij deze problemen is het belangrijk alles te controleren, we voeren dan ook een uitgebreide diagnose uit. Op deze wijze kunnen we niet alleen de instellingen controleren, maar ook of de juiste software wordt gebruikt, de sensoren naar behoren werken en nog veel meer. Het kan echter best mogelijk zijn dat bij het onderzoek blijkt dat de versnellingsbak vervuild is door vervuilde olie. In dat geval is spoelen van de automaat waarschijnlijk voldoende, maar dat weet je pas wanneer alles weer werkt. Want pas dan kunnen we alles perfect instellen.

Maak een afspraak bij onze DSG-dokter.

Tuning DSG

Wil je dat wij jouw auto en DSG Versnellingsbak tunen? Vraag gerust jouw prijsopgave op.
Offerte automaatspoeling

Gerelateerde onderwerpen