olielekkage-turbo

Olielekkage turbo

Blauwe rook uit de uitlaat of hoger olieverbruik van de motor? Er bestaat een kans dat dit aan de turbo van jouw auto ligt. Het is in ieder geval zeker dat je dit moet laten controleren door Garage Jansen in Hoogeveen.

Belangrijke taak van de turbo

Een turbo van een motor zorgt voor een beter verbrandingsproces, zodat de motor veel efficiënter presteert. Hier maken autofabrikanten steeds vaker gebruik van door hun nieuwe modellen kleinere en lichtere motor met een turbo te geven om te kunnen voldoen aan steeds strenger wordende milieueisen. Een en ander betekent ook dat de turbo steeds meer en beter moet presteren, maar zolang het gebruikte materiaal en het onderhoud goed is mag dat geen probleem zijn. Het gaat echter nog te vaak mis. Vooral door slecht onderhoud.

olielekkage turbo onderhoud

Smering en koeling turbo

Een turbo moet presteren onder zeer extreme omstandigheden. De temperatuur kan oplopen tot 800 °C en de turbowielen maken zeer hoge toerentallen tot boven 200.000 toeren per minuut. Dat betekent dat een turbo niet alleen goed gesmeerd moet worden, maar ook koeling nodig heeft. Voor de smering en koeling gebruikt de turbo de ‘gewone’ motorolie uit het systeem van de motor, al zijn er ook motoren met een watergekoelde turbo (koelvloeistof). De oliepomp van de motor brengt de olie via een speciale verbinding naar de te smeren en te koelen onderdelen van de turbo en via een andere slang gaat de olie retour. Zolang de olie vrije doorstroming heeft door de turbo kan het zijn smerende en koelende werking doen. Dat wordt anders wanneer dit dus niet het geval is.

Turbo-olielekkage

Waar olie gebruikt wordt kan altijd lekkage optreden. Dat geldt ook voor een turbo die is aangesloten op het oliecircuit van de motor. Het zijn vaak de aan- en afvoerverbindingen die kunnen lekken door een beschadiging of onjuiste montage. Inwendig kunnen ook lekkages ontstaan, waardoor olie in de turbo zelf kan lekken met blauwe rook als gevolg.

Schone olie noodzakelijk

Vervuilde olie is vaak een van de veroorzakers van lekkage. Vervuilde olie door een slecht werkend oliefilter en slijtage van verschillende onderdelen. Verbrande olie kan een andere oorzaak hebben, doordat de olie te heet is geworden door een of andere reden. De olie kan oververhit raken wanneer de olie te lang in de turbo zit, omdat het niet goed kan circuleren door een verstopte of vervuilde olieretour.

olielekkage turbo opengewerkte turbo

Daarnaast kan een te hoge carterdruk de olieretour tegenwerken. Ook het gebruik van verkeerde olie is vaak de oorzaak van een slecht werkende turbo of olielekkage. Daarom is het belangrijk altijd de juiste motorolie te gebruiken en op tijd de olie te laten verversen. Regelmatig onderhoud is essentieel voor een goed werkende turbo.

Laat olielekkage altijd controleren

Blijf niet rijden met olielekkage, hoe weinig het ook is. Maak een afspraak of kom langs bij Garage Jansen in Hoogeveen. Wij kunnen het probleem snel en vakkundig voor je oplossen.

Gerelateerde onderwerpen

Wie zijn wij?

Dynamic Tuning, Auto Excellent Garage Jansen en Carwash de Wieken: wij zijn een multifunctioneel autobedrijf, en we je kunnen helpen op veel verschillende terreinen. Bij onderhoud of bij reparatie van je auto ben je in onze garage aan het juiste adres. Wil je de auto upgraden dan verzorgen wij de complete tuning van je auto. Ook vind je op onze locatie een wasstraat, geschikt voor auto's en bedrijfsbussen. Kort gezegd: er is weinig waar we je niet mee kunnen helpen als het om auto's gaat.

Lees meer over ons.

Reactie plaatsen