dsg software update

DSG Software updaten

Waarom zou je de DSG-software updaten en wanneer laat je dat doen? Vragen die men ons regelmatig stelt en waarop wij het antwoord weten.

Wat is DSG-software

De DSG (direct shift gear box) is een van de snelst schakelende automatische versnellingsbakken van deze tijd. Deze versnellingsbakken zitten in auto’s van de Volkswagen Group (VAG) onder andere: Volkswagen, Seat, Audi (S-Tronic = DSG).

Om goed te functioneren is een optimale samenwerking nodig tussen verschillende onderdelen van een auto. Zo stuurt de ECU (engine control unit) de motor aan en gebruikt daarvoor informatie die van meerdere sensoren komt. De ECU geeft deze informatie deels door aan de besturing van de automatische versnellingsbak, die op zijn beurt weer rekent met andere informatie van sensoren uit de versnellingsbak.

dsg software update ecu

De besturingssoftware van de DSG stuurt de mechatronic aan, die op zijn beurt de juiste kleppen bedient om de gewenste versnelling in te schakelen. Al met al een complex geheel waarvan je je kunt voorstellen dat een foutje in de software al snel problemen kan geven.

‘Verplichte’ updates

Daarom krijgt een nieuwe auto met een DSG-versnellingsbak een ‘standaard’ programma mee met instellingen die ver binnen de ruime veilige grenzen liggen. Maar deze ruime grenzen kunnen ook direct problemen geven, waardoor men zo snel mogelijk een nieuwe versie uitbrengt: de software‑update.

Als eigenaar van een auto met een DSG zul je waarschijnlijk bericht krijgen, wanneer het essentieel is dat de software moet worden bijgewerkt. Als het om een terugroepactie gaat, zal het je geen geld kosten. Het is belangrijk dat je deze updates op tijd laat uitvoeren, omdat het niet laten uitvoeren van de update invloed kan hebben op de garantieperiode.

Geen enkele auto en bestuurder is gelijk

Maar geen enkele (nieuwe) auto van hetzelfde type is gelijk en dat geldt ook voor de bestuurders van deze auto’s. Hierdoor kan de ene versnellingsbak zonder problemen soepel werken, terwijl een andere regelmatig met problemen kampt of dat jij als bestuurder niet tevreden bent met het schakelgedrag van jouw DSG.

Problemen verhelpen door DSG-software update

De software van een DSG heeft informatie nodig om goed te kunnen werken. Een onderdeel van deze informatie zijn de instellingen die het gebruikt om de juiste beslissingen te kunnen nemen. Het zijn deze instellingen waarmee heel veel problemen kunnen worden opgelost, maar ook worden veroorzaakt.

Het vereist namelijk speciale kennis om een automatische versnellingsbak perfect af te stellen en een verkeerde instelling heeft al snel invloed op de rest van het functioneren.

dsg software updaten

Afstellen naar jouw wensen

Vind je dat de versnellingsbak te snel opschakelt of juist te vroeg terugschakelt naar een lagere versnelling, dan kun je dat laten afstellen. Zo kun je bijvoorbeeld ook:

• Kick down- en terugschakelfunctie aanpassen
  • Wegrijden in de twee
  • S en D aanpassen en desnoods omwisselen
  • Koppelbegrenzer verhogen/elimineren
  • Maximale koppel capaciteit van de DSG verhogen
  • Schakelsnelheid/tijd verkorten
  • Maximaal toerental DSG verhogen

Zo zijn er nog veel meer zaken perfect af te stellen naar jouw wensen. Kom eens langs bij Dynamic Tuning wanneer je wilt weten wat wij voor je kunnen betekenen.

Heb je een probleem met de DSG?

Misschien heb je wel eens gedacht om het een en ander te laten aanpassen, maar kom je er niet aan toe. Laat de DSG echter zo snel mogelijk controleren wanneer je een probleem vermoedt door rare geluiden, vreemd schakelgedrag enzovoort. Alles waarvan jij denkt dat het niet normaal is en te maken heeft met de versnellingsbak, kan voor grote problemen zorgen. Neem voor de zekerheid altijd contact op met ons en leg het probleem uit.

Maak een afspraak bij onze DSG-dokter.

DSG software updaten?

Wil je dat wij de DSG software updaten? Vraag gerust jouw prijsopgave op.

Offerte automaatspoeling