Auto stinkt tijdens auto rijden

Auto stinkt tijdens auto rijden of als je stilstaat: wat nu?

Vind je dat je auto stinkt als je rijdt, als je de auto start of als je stilstaat? Wanneer een auto stinkt of raar ruikt tijdens het gebruik dan kan er sprake zijn van een vol of defect roetfilter. In dit blog leg ik je uit hoe dit exact zit en wat je hieraan kunt doen.

Je auto stinkt: hoe komt dat?

Het kan in je auto op verschillende manieren stinken of raar ruiken. In dit geval hebben we het niet over een rotte banaan die te lang in je achterbak heeft gelegen maar wel over problemen met je auto die kunnen maken dat de auto stinkt naar uitlaatgassen, verbrand rubber of olie.

Scheur in de uitlaat geeft rare geuren

Uitlaatlekken kunnen ontstaan door slijtage, roest of schade aan het uitlaatsysteem van je auto. Dit systeem loopt van de motor naar de achterkant van de auto en voert de uitlaatgassen af. Als er ergens in dit systeem een lek ontstaat, kunnen de gassen ontsnappen voordat ze de achterkant van de auto bereiken. Als er een lek is in het uitlaatsysteem vóór het roetfilter of de katalysator, kunnen de uitlaatgassen via openingen in de carrosserie of ventilatiesysteem naar binnen komen. Dit gebeurt vooral als je stil staat of langzaam rijdt, omdat de gassen dan makkelijker onder de auto blijven hangen en naar binnen kunnen lekken.

Problemen met de katalysator: rotte eierengeur of zwavelachtige geur

De katalysator zorgt ervoor dat schadelijke stoffen in de uitlaatgassen worden geneutraliseerd. Als deze kapot is, kan dit leiden tot een sterke geur van uitlaatgassen. Soms kun je een zwavelachtige geur ruiken, die lijkt op rotte eieren. Dit komt doordat de katalysator niet goed werkt en zwavelhoudende stoffen niet goed worden omgezet.

Lekkende brandstofinjectoren zorgen voor brandstofgeuren

Als de brandstofinjectoren lekken, kan er onverbrande brandstof in de uitlaat terechtkomen, wat een sterke geur van uitlaatgassen veroorzaakt.

Auto stinkt naar olie

Als de motor olie verbrandt, bijvoorbeeld door versleten onderdelen, kan dit een geur van uitlaatgassen veroorzaken. De verbranding van olie ruik je meteen.

Lekkende pakkingen geven geuren

Pakkingen zoals de klepdekselpakking of de uitlaatpakking kunnen lekken, waardoor uitlaatgassen in de motorruimte komen en via het ventilatiesysteem in de auto terechtkomen.

Vol of defect roetfilter

Het roetfilter vangt roetdeeltjes uit de uitlaatgassen van dieselmotoren en verbrandt ze. Als het filter verstopt raakt, kan het niet goed regenereren (het proces waarbij roet wordt verbrand). Dit zorgt voor een ophoping van roet en andere deeltjes, wat een onaangename geur in de auto kan veroorzaken. Een roetfilter kan kapot gaan of vol zijn. In beide gevallen is het mogelijk dat een auto gaat stinkt tijdens het rijden.

Waarschuwingslampje roetfilter

Doorgaans gaat het roetfilterlampje branden wanneer er iets niet goed is met het roetfilter. Een roetfilter wordt zo dicht mogelijk bij de motor in het uitlaatsysteem gemonteerd. Als dit verstopt is of kapot gaat kan de motor of het filter schade oplopen.

Zaak is om bij een garage het roetfilter te laten controleren. Let op: het waarschuwingslampje gaat niet altijd branden. Wanneer een auto de volgende kenmerken vertoont kan er sprake zijn van een verstopt roetfilter:

Een vol roetfilter?

Een roetfilter kan vol zitten met roet. Normaal gesproken wordt dit onder hoge temperaturen verbrand. Wanneer dit niet het geval is kan het zijn dat:

  • De EGR klep open staat
  • De injectoren stuk zijn of versleten zijn
  • Er te veel olie wordt verbruikt (Dit wordt dan door het filter afgevoerd)
  • De auto niet op temperatuur komt waardoor verbranding niet goed plaatsvind

Gratis ebook: Problemen met EGR Klep of Roetfilter?


Problemen met de EGR-Klep of het roetfilter kunnen storingen geven die je als autorijder wilt voorkomen. In dit ebook ontdek je:

  • Welke problemen er exact samengaan met het roetfilter en de EGR Klep
  • Waarom je verdere problemen wilt voorkomen
  • Wat de oplossing is voor deze problemen

Wat te doen bij een vol of defect roetfilter

Allereerst dient er een diagnose plaats te vinden. Hierbij wordt de werkelijke problematiek in kaart gebracht. De gegevens van de auto worden uitgelezen en de auto wordt in zijn geheel onderzocht.

Waarom moet je een 'stinkende' auto serieus nemen?

Uitlaatgassen kunnen schadelijk zijn om in te ademen en dat kan gezondheidsproblemen geven. Je kunt licht in je hoofd worden of je misselijk voelen. Daarnaast kan de geur je concentratie tijdens het rijden verminderen, wat gevaarlijke situaties op de weg kan veroorzaken. Ten slotte is een onaangename geur in de auto simpelweg vervelend en vermindert het je rijplezier.

Problemen met het roetfilter?

Wanneer er een probleem is met het roetfilter zijn er drie oplossingen:

  • Reiniging van het roetfilter
  • Vervangen van het roetfilter

Wat kan Dynamic Tuning voor jou doen

Allereerst verzorgen wij een analyse van de situatie. Wij bekijken aan de hand van jouw klachten of problemen wat er gaande is. In goed overleg gaan wij samen op zoek naar een oplossing. Het team van Dynamic Tuning beschikt over de verfijnde kennis en ervaring om je verder te helpen bij het verbeteren van de prestatie van uw auto of ander vervoersmiddel.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde diensten

Je kunt bij ons terecht voor:

Wil je dat wij je helpen?

Heb je nog vragen of zou je meer willen weten? Neem gerust contact met ons op.

Contact automaatspoeling, chiptuning

Of bel ons via: 0528 22 33 66

Benjamins
Door

Benjamins

op 04 Mar 2020

Auto geeft aan fapp verstopt graag zou ik prijs willen weten voor ondetzoek hoe of wat en prijs reininging en een nieuwr roetfilter

Reactie plaatsen