Doorrijden met een verstopt roetfilter?

Doorrijden met een verstopt roetfilter?

Verstopt roetfilter? Heb je te maken met een roetfilter wat verstopt is en heb je hierdoor problemen met jouw auto, bus of camper? Doorrijden met een verstopt roetfilter kan leiden tot onherstelbare beschadiging en daarmee noodzakelijke vervanging van het roetfilter. Wij leggen je uit hoe dit zit.

Oorzaken verstopt roetfilter

Een verstopt roetfilter kan verschillende oorzaken hebben:

Roetfilter is beschadigd

Een roetfilter kan beschadigd in zijn behuizing zitten. Interne beschadigingen kunnen ontstaan doordat je te lang blijft rond rijden met een verstopt roetfilter.

Slechte verstuivers

Verstuivers zijn er voor de inspuiting van brandstof in jouw auto. Een verstuiver is een onderdeel wat qua vorm op een pen lijkt. De functie van de verstuiver is om onder hoge druk brandstof in de cilinder te spuiten.

Je kunt je voorstellen dat dit een nauwgezet proces is. Wanneer de verstuivers niet goed functioneren verloopt de verbranding niet goed en is de kans op problemen met opgehoopt roet in het roetfilter groter.


Verstopt roetfilter

Roetverbranding in de stad

Wanneer je vaak korte ritjes met je auto maakt (je woont in de stad bijvoorbeeld) dan kan je roetfilter verstopt raken. Dit heeft alles te maken met het feit dat de verbranding niet goed op gang komt. In het ideale geval rijdt je langere stukken zodat de verbranding een gezond en schoon proces blijft. Rijdt je alleen maar kortere afstanden dan hoopt de roet zich op en ontstaan er verstoppingen.

Dit gebeurt er met je auto

Wat de oorzaak ook is: na verloop van tijd zit je roetfilter simpelweg vol. Vergelijk het maar met een doucheputje. Wanneer het doucheputje niet wordt gereinigd ontstaat na verloop van tijd verstopping.

Voor het roetfilter geldt hetzelfde. Het motormanagementsysteem van je auto registreert dit probleem. Je krijgt vervolgens het roetfilterlampje te zien op je dashboard. Hierdoor weet je dat je in actie moet komen.

Gratis ebook: Problemen met EGR Klep of Roetfilter?


Problemen met de EGR-Klep of het roetfilter kunnen storingen geven die je als autorijder wilt voorkomen. In dit ebook ontdek je:

  • Welke problemen er exact samengaan met het roetfilter en de EGR Klep
  • Waarom je verdere problemen wilt voorkomen
  • Wat de oplossing is voor deze problemen

Kan ik doorrijden met een verstopt filter?

Ons antwoord is heel simpel: nee.

Wanneer het filter verstopt blijkt te zijn en je rijdt toch door dan gaat de auto storingen aangeven of nog vervelender, de motor gaat in de noodloop. Dit betekent dat de auto niet harder dan 50 km/u rijdt. Hier geldt als oorzaak een volledig verstopt noodfilter.

Oplossing verstopt roetfilter?

Wanneer er een probleem is met het roetfilter zijn er twee oplossingen:

  • Reiniging van het roetfilter Het roetfilter kan gereinigd worden. Dit betekent dat wij het roetfilter uit de auto halen en grondig reinigen.
  • Vervangen van het roetfilter Soms is vervanging van het roetfilter noodzakelijk. Dit geldt wanneer het roetfilter versleten is of dusdanig kapot dat vervanging de enige optie is.

In alle gevallen zullen wij starten met het uitlezen van jouw auto waarna wij je kunnen vertellen waar het werkelijke probleem zit. Aan de hand hiervan komen we met een passende oplossing.

Andere kenmerken vol roetfilter

Wanneer een auto de volgende kenmerken vertoont kan er sprake zijn van een verstopt roetfilter:

Dynamic Tuning en het roetfilter

Dynamic Tuning (onderdeel van Garage Jansen) kan jouw roetfilter reinigen of vervangen indien je dit wenst. Wij maken gebruik van de meest moderne technieken op het gebied van roetfilterreiniging. Wij vinden kwaliteit belangrijk. Daarom bestaat ons team uit deskundige medewerkers. Wij ontzorgen je van A tot Z.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde diensten

Je kunt bij ons terecht voor:


Wil je dat wij je helpen?

Heb je nog vragen of zou je meer willen weten? Neem gerust contact met ons op.

Contact automaatspoeling, chiptuning

Of bel ons via: 0528 22 33 66


Mihaela
Door

Mihaela

op 24 Oct 2019

Vorige jaar roetfilter verstopt bmw 3 serie naar garage gebracht 750€ om filter te stiren voor kuisen .Nu komt weer dezelfde teken op scherm .product gekocht voor in mazout bij te doen.Raden ? Of moet ik weer €€€ betalen

Bonnier Lorenzo
Door

Bonnier Lorenzo

op 01 May 2020

Geeft da geholpen da produkt ? Kan het zijn sedert ik een chip( iets gemakkelijker gevonden maar wat ) laten steken heb Problemen heb met de roetfilter. Ik rij met een Honda Crv

Bonnier Lorenzo
Door

Bonnier Lorenzo

op 01 May 2020

Geeft da geholpen da produkt ?

Serneels
Door

Serneels

op 23 Mar 2019

Kan chip tuning roetfilterverstopping voorkomen??

Eef ECU expert
Door

Eef ECU expert

op 29 Apr 2019

Nee chiptuning kan geen roetfilter verstopping voorkomen.

A.v.Haaster
Door

A.v.Haaster

op 13 Oct 2021

Roetstoffilter is gereinigd. Daarna gingen toch lampjes branden, vervolgens 2 sensoren vervangen daarna lampjes uiy. Echter daarna toch weer rood i-lampje aan, weer gereset + ...toch weer na 1/2 dg.problemen Het moet gezegd transit is begrensd...is dat problematisch voor de regeneratie?? Of verder kijken naar de EGR-klep? Zelf heb ik 't liefst de r.s.filter eruit. Wat denkt U,?

Reactie plaatsen