Hoe werkt een roetfilter?

Hoe werkt een roetfilter?

Hoe werkt het roetfilter van een dieselauto? Een roetfilter zit in een auto omdat hiermee wordt voorkomen dat er te veel roetdeeltjes in de lucht verdwijnen wat slecht is voor het milieu.

Wij hebben voor je uiteengezet wat het roetfilter is en wat je moet doen wanneer er problemen zijn met of door het roetfilter. Goed om te weten is dat je een roetfilter mag vervangen of reinigen.

Zo werkt een roetfilter

Wanneer je auto rijdt komen er roetdeeltjes vrij. Tijdens het rijden worden deze roetdeeltjes opgevangen in het roetfilter van jouw auto. Wanneer dit filter vol is komt er een regeneratieproces. Dat klinkt ingewikkelder dan het is. Er wordt dan namelijk extra diesel in de cilinders ingespoten tijdens de zogenaamde naverbranding. Hierdoor stijgt de temperatuur in het roetfilter.

De temperatuur ligt tussen de 500 en 700 graden. Door deze hoge temperatuur worden de roetdeeltjes volledig verbrand. Op deze manier wordt voorkomen dat roet zich een weg naar buiten baant, dit is niet goed voor het milieu namelijk.

Vervangen van het roetfilter

Als er veel korte afstanden gereden worden komt de motor niet goed op temperatuur. In dat geval is de roetuitstoot aanzienlijk groter en wordt het roetfilter meer belast. Het regeneratieproces kan namelijk niet in werking gezet worden door de korte afstanden.

Gevolg is dat de roetdeeltjes zich opstapelen in het filter en het roetfilter verstopt raakt. Hierdoor kunnen er storingen plaatsvinden. Ook kan het brandstofverbruik toenemen. In het meest extreme geval kan het roetfilter kapot gaan.

Hoe werkt een roetfilter (auto)

Hoe herken je een probleem met het roetfilter?

Een probleem met het roetfilter herken je doordat het DPF of roetfilter lampje begint te branden. Dan is het tijd om het roetfilter te laten controleren.

DPF of Roetfilter Lampje Brandt

Andere kenmerkende symptomen van een verstopt of kapot roetfilter zijn:

Gratis ebook: Problemen met EGR Klep of Roetfilter?


Problemen met de EGR-Klep of het roetfilter kunnen storingen geven die je als autorijder wilt voorkomen. In dit ebook ontdek je:

  • Welke problemen er exact samengaan met het roetfilter en de EGR Klep
  • Waarom je verdere problemen wilt voorkomen
  • Wat de oplossing is voor deze problemen

Wat kan Dynamic Tuning voor je doen?

Allereerst verzorgen wij een analyse van de situatie. Wij bekijken aan de hand van jouw klachten of problemen wat er gaande is. In goed overleg gaan wij samen op zoek naar een oplossing.

Het team van Dynamic Tuning beschikt over de verfijnde kennis en ervaring om je verder te helpen bij het verbeteren van de prestatie van je auto of ander vervoersmiddel.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde diensten

Je kunt bij ons terecht voor:

Meer weten?

Heb je nog vragen of zou je meer willen weten? Neem gerust contact met ons op.

Contact automaatspoeling, chiptuning

Of bel ons via: 0528 22 33 66


Reactie plaatsen