DPF Roetfilter lampje brandt

DPF Roetfilter lampje brandt

Verschijnt er een oranje lampje met een vakje met rondjes erin op je auto dashboard? Dit lampje geeft een waarschuwing wanneer er iets aan de hand is met het roetfilter.Wat is er aan de hand wanneer het DPF of roetfilter lampje in jouw auto brandt? Dynamic Tuning geeft je de benodigde informatie.

Het roetfilterlampje

Het roetfilterlampje op het dashboard brandt wanneer er iets is met de roetfilter. Een roetfilter wordt zo dicht mogelijk bij de motor in het uitlaatsysteem gemonteerd. Als dit verstopt is of kapot gaat kan de motor of het filter schade oplopen. Zaak is om bij een garage het roetfilter te laten controleren.

Dashboardlampje roetfilter

Vermogensverlies van de auto

Bij het defect of verstopt raken van het roetfilter kan vermogensverlies van de auto optreden.

Een hoog brandstofverbruik

Ander kenmerkend symptoom van een kapot roetfilter kan een hoog brandstofverbruik zijn. Klanten signaleren dat een auto beduidend duurder gaan rijden waardoor ze aan de bel trekken bij de garage. Vaak wordt geadviseerd te kiezen voor een nieuw roetfilter. Maar dit is erg prijzig.

Wat doet het roetfilter?

De naam zegt het al; het roetfilter filtert roet uit de uitlaatgassen. Dit roet vormt een groot milieuprobleem en vormt een gevaar voor de gezondheid. Het roetfilter verzamelt zelfs de kleinste roetdeeltjes en zal op een gegeven moment te vervuild raken om nog goed te kunnen werken.

Regeneratie roetfilter

Om te voorkomen dat het roetfilter te veel vervuild, wordt regelmatig de temperatuur van de uitlaatgassen verhoogd om deze roetdeeltjes te verbranden (meer dan 600°C). Het filter wordt dus als het ware schoon gebrand en kan daarna weer normaal werken. Dit noemt regeneratie van het filter.

Meer informatie: roetfilter of roetfilter vervangen/reinigen.

Wat kan Dynamic Tuning voor jou doen

Allereerst verzorgen wij een analyse van de situatie. Wij bekijken aan de hand van jouw klachten of problemen wat er gaande is. In goed overleg gaan wij samen op zoek naar een oplossing.

Het team van Dynamic Tuning beschikt over de verfijnde kennis en ervaring om jou verder te helpen bij het verbeteren van de prestatie van jouw auto of ander vervoersmiddel.

Gerelateerde artikelen met waarschuwingslampjes

Wist je dat wij in onze kennisbank de betekenis van verscheidene dashboardlampjes (rode dashboardlampjes, oranje dashboardlampjes en groene dashboardlampjes) hebben uitgeschreven:

Gerelateerde diensten

Je kunt bij ons terecht voor:

Wil je dat wij je helpen?

Heb je nog vragen of zou je meer willen weten? Neem gerust contact met ons op.

Contact automaatspoeling, chiptuning

Of bel ons via: 0528 22 33 66

Reactie plaatsen