Dashboardlampje remblokken versleten

Dashboardlampje remblokken versleten

Brandt er een lampje met een rondje met aan beide zijden gebogen stippellijnen? Dan is het tijd voor actie! Regelmatig onderhoud aan de auto is noodzakelijk. Veel zaken kun je zelf doen zoals oliepeil controleren het profiel van de banden.

Voor andere zaken moet je naar een garage omdat die de benodigde kennis en apparatuur hebben om het onderhoud te kunnen plegen. Maar soms overvalt bepaald onderhoud je onderweg doordat het 'dashboardlampje remblokken versleten' gaat branden. En als je niet weet wat het lampje betekent kun je het beste directop onderzoek uitgaan of rechtstreeks naar de garage rijden.

Versleten remblokken

Wanneer remblokken versleten raken merk je dat vaak in eerste instantie niet maar pas als het te laat is. Daarom is het ook een apk-puntdie dus regelmatig wordt gecontroleerd mits je daar al toe verplicht bent want nieuwe auto’s hoeven pas na 4 jaar (benzine) of 3 jaar (diesel) voor het eerst worden gekeurd.

Rij je erg veel dan kunnen de remblokken voor die tijd al versleten zijn. Dan hoor je namelijk een akelig schurend geluid wanneer je op de rem trapt wat betekent dat de remblokken echt helemaal versleten zijn. En net zoals de motor die je nodig bent om de auto te kunnen verplaatsen hebben je de remmen nodig om deze weer af te remmen. Zonder remmen kun je niet rijden, je moet te allen tijde kunnen stoppen.

Remsystemen

We kennen twee remsystemen, namelijk de die met remschijven en de trommelrem. De principewerking van beide systemen is gelijk want beide systemen drukken een stilstaande remvoering (remblok of remschoen) tegen een bewegend onderdeel waarbij zoveel wrijving wordt ontwikkeld dat het bewegende deel wordt afgeremd.   dashboardlampje versleten remblokken - 3d-autoBij remschijven wordt een remblokje met daarop een laag remvoering van beide kanten tegen de remschijf gedrukt door middel van oliedruk (hydraulisch). Bij een trommelrem zijn het de zogenaamde remschoenen waarop de remvoering zit, die hydraulisch tegen de binnenkant van de trommel wordt gedrukt.

Slijtage

Elke keer dat je remt zullen de remblokken en, in mindere mate, de remschijf of trommel slijten. Hoeveel deze slijten is afhankelijk van de kracht waarmee je remt, hoe vaak en natuurlijk de rijstijl.

Maak je veel kilometers op de snelweg, dan zul je minder vaak krachtig remmen. In de stad zul je veel vaker en ook krachtige remmen en het je een sportieve rijstijl, dan zul je nog vaker krachtiger remmen.

Controlesysteem remblokken

dashboardlampje versleten remblokken - icoon

Veel moderne auto’s hebben tegenwoordig een controlesysteem ingebouwd die de dikte van de remvoering continu meet. Wanneer de remblokken te versleten raken gaat het rode of oranje  dashboardlampje 'remblokken versleten' branden; een rondje met gebogen stippellijnen ernaast. Dat is het echt tijd om de remblokken te vervangen.

Veel lampjes op het dashboard

Er kunnen tegenwoordig heel veel dashboardlampjes oplichten naast de normale lampjes die we allemaal wel kennen:
  • Dimlicht
  • Grootlicht
  • Knipperlicht
  • Accu
  • Enz. enz.
De verschillende systemen die op de moderne auto’s zitten hebben ook elk vaak een eigen dashboard- of waarschuwingslampje wat resulteert in heel veel mogelijke lampjes.

Kleur van de lampjes

Alle lampjes van elke auto hebben echter wel gemeen dat ze een bepaalde kleur hebben die de ernst van de waarschuwing of aanwijzing aangeeft:
  • Groen: systeem of functie oké
  • Wit: aanwijzing
  • Geel of oranje: waarschuwing, zo snel mogelijk controleren
  • Rood: serieuze waarschuwing; zo snel mogelijk actie ondernemen (stoppen, controleren, verhelpen)

Actie vereist!

Blijf niet rijden terwijl het lampje brandt, tenminste niet anders dan naar de garage. Kom naar Dynamic Tuning en laat ons dat probleem voor je oplossen. Neem anders eerst even contactop zodat we je deskundig kunnen adviseren.

Gerelateerde artikelen met waarschuwingslampjes

Wist je dat wij in onze kennisbank de betekenis van verscheidene dashboardlampjes hebben uitgeschreven:

Gerelateerde diensten

Je kunt bij ons terecht voor:

Wil je dat wij je helpen?

Heb je nog vragen of zou je meer willen weten? Neem gerust contact met ons op.

Contact automaatspoeling, chiptuning

Of bel ons via: 0528 22 33 66

Reactie plaatsen