Dashboardlampje verlichting

Dashboardlampje verlichting

Dashboardlampje Verlichting (symbool lampje met uitroepteken erin). Wanneer een tegenligger knippert met zijn lichten, doet de bestuurder dat om je ergens op te wijzen. Soms ben je vergeten de lichten van de auto aan te doen, rij je met groot licht of is een koplamp niet goed afgesteld. Maar heel vaak is het ook om je te wijzen op het feit dat je een probleem hebt met een koplamp of beide!

Zolang je dit niet controleert en verhelpt zullen ze blijven knipperen dus is het tijd om dit te controleren. In de meeste moderne auto’s echter, zijn systemen ingebouwd die de werking van de koplampen continu voor je controleren en je zullen waarschuwendoor een dashboardlampje te laten branden.

Dashboardlampje verlichting/koplamp

In een auto kunnen meerdere lampjes zijn die te maken hebben met de verlichting van de auto. Dit hoeft niet alleen de verlichting aan de buitenkant te zijn maar sommige auto’s controleren ook de interieurverlichting. Het groene ‘koplampje’ kennen we allemaal (dimlicht) net als het blauwe lampje wat aangeeft dat het grote licht aanstaat

dashboardlampje verlichting - dimlicht-groot licht-icon
Dimlicht (groen) en groot licht symbool (blauw)

Maar betekent het oranje lampje met een uitroepteken erin?

dashboardlampje-verlichting-probleem--icon

De kleur (oranje of geel) en het uitroepteken geven al aan dat een waarschuwingis en dat er een probleem met de verlichting is. Het geeft niet aan wat precies het probleem of storing is. Meestal gaat het om een defecte lamp in de koplamp of achterlicht. Om erachter te komen zul je echt de auto uit moeten om te kijken of dit ook inderdaad het geval is.

Sensorprobleem verlichting

dashboardlampje-verlichting-sensorprobleem-icon

Met dit dashboardlampje 'verlichting' (koplamp voor tunnel)wordt aangegeven dat de licht- en regensensor een probleem heeft. Deze sensor zorgt ervoor dat het licht automatischwordt ingeschakeld bij het donker worden of bij neerslag, soms samen met de ruitenwissers. Waarschijnlijk worden de lampen dus niet meer automatisch ingeschakeld en moet dit worden gecontroleerd.

Waarschuwingslampjes op het dashboard

Er zitten tegenwoordig zoveel hulpsystemenin een auto dat de controle daarop wordt overgelaten aan centrale computer omdat jij als bestuurder dit gewoon niet kunt doen. Maar bij zoveel controles horen evenveel waarschuwingen en vaak net zo veel dashboardlampjes.

Sommige systemen laten echter alleen maar een signaal horen. De dashboardlampjes hebben een specifieke kleur waarmee de ernst van de waarschuwing of melding wordt aangegeven:
  • Groen: systeem of functie ok
  • Wit: aanwijzing
  • Geel of oranje: waarschuwing, zo snel mogelijk controleren
  • Rood: serieuze waarschuwing; zo snel mogelijk actie ondernemen (stoppen, controleren, verhelpen)
Een rode en/of knipperend lampje moet al genoeg zijn om jou als bestuurder een en ander te (laten) controleren. Je rijdt tenslotte ook niet stug door wanneer het rode lampje van de ‘brandstoftank bijna leeg’ gaat branden! dashboardlampje-verlichting-koplamp

Laat het controleren door Dynamic Tuning

Soms kun je een melding opvragen via het centrale informatiesysteem van de auto maar vaak is de omschrijving daarin ook niet eenduidig. Kom je er niet uit of vertrouw je het niet, laat ons dan deze controle voor je doen wanneer het dashboardlampje 'verlichting' brandt.

We kunnen het probleem dan ook direct oplossen. Dynamic Tuning heeft deskundig en ervaren personeel in dienst die al jouw vragen kunnen beantwoorden. Neem vooral contactop met ons of kom gewoon langs.

Gerelateerde artikelen met waarschuwingslampjes

Wist je dat wij in onze kennisbank de betekenis van verscheidene dashboardlampjes hebben uitgeschreven:

Gerelateerde diensten

Je kunt bij ons terecht voor:

Wil je dat wij je helpen?

Heb je nog vragen of zou je meer willen weten? Neem gerust contact met ons op.

Contact automaatspoeling, chiptuning

Of bel ons via: 0528 22 33 66

Reactie plaatsen