Witte dashboardlampjes

Witte dashboardlampjes

Witte dashboardlampjes geven bijna altijd aan dat een systeem in werking is en oké maar kunnen ook een melding zijn van iets wat aandacht vereist. Er zijn er echter zoveel dat je soms niet meer weet wat het dashboardlampje betekent. Daarom hebben we (bijna) alle witte lampjes voor je op een rij gezet. Let wel, bijna alle want er zijn van alle lampjes variaties te vinden en dat verschilt per automerk. Ook hebben niet alle auto’s de volgende dashboardlampjes op het dashboard en kunnen ook een ander kleur hebben en dan meestal geel of oranje wat dan meestal aangeeft dat het systeem een probleem heeft of is uitgeschakeld. Witte lampjes zijn ook vaak op of bij bedieningsknoppen aangebracht om aan te geven waarvoor deze dienen.

Andere kleuren

De kleur van een dashboardlampje geeft aan:
  • Groen: systeem of functie ok
  • Wit: aanwijzing
  • Geel of oranje: waarschuwing, zo snel mogelijk controleren
  • Rood: serieuze waarschuwing; zo snel mogelijk actie ondernemen (stoppen, controleren, verhelpen)

Ramen

Ruitenwissers

witte dashboardlampjes - ruitenwissers voor aanDe ruitenwissers zijn erg belangrijk voor het veilig kunnen rijden tijdens regenbuien en andere neerslag. Veel moderne auto’s beschikken over regensensors en automatische ruitenwissers die ervoor zorgen dat de ruitenwissers ingeschakeld worden bij neerslag. Wanneer je handmatig de ruitenwissers inschakelt, kan het volgende witte dashboardlampje gaan branden.

Ruitenwissers automatisch

witte dashboardlampjes - ruitenwissers op stand automatischDit lampje gaat branden als het systeem op automatisch staat.

Regensensor aan

witte dashboardlampjes - regensensor aan ruitenwissersWanneer er een wit lampje brandt met een ruitenwisser en een regendruppel, geeft dat aan dat de regensensor in werking is. De ruitenwissers worden automatisch ingeschakeld bij neerslag. De gevoeligheid kan meestal worden ingesteld.

Ruitensproeiervloeistof

witte dashboardlampjes - ruitensproeiervloeistof laagRuitensproeiervloeistof is onmisbaar bij steeds vuiler wordende ramen van de auto. Zorg ervoor dat je altijd voldoende vloeistof hebt. Het kan gevaarlijke situaties opleveren wanneer de voorruit vuil is en je de ruitenwissers aanzet waardoor je ineens geen zicht meer hebt.witte dashboardlampjes - ruitensproeiervloeistof achter laagIs het niveau van het reservoir voor ruitensproeiervloeistof te laag, dan gaat dit witte lampje branden. Sommige auto’s hebben een apart reservoir voor de sproeiers van de achterruit. Is dat reservoir leeg, zie je dat aan dit symbool op het lampje.

Ventilatie auto

De ventilatie in de auto is ook belangrijk om het beslaan van de ramen te voorkomen of te verhelpen. Daarnaast is de stand van de roosters van invloed op de richting van de ingeblazen warme of koude lucht.

Ontwaseming voorruit

witte dashboardlampjes - ontwaseming voorruitWanneer je de voorruit snel wilt ontwasemen kun je daarvoor meestal op een bepaalde knop op het dashboard drukken met het bovenstaande symbool. Hierbij wordt automatische de juiste stand van de roosters ingesteld en de ventilator op hoog gezet. Tip: Gebruik altijd de airco om sneller het vocht af te kunnen voeren.

Ventilator/blower aan

witte dashboardlampjes - ventilator/blower aanDit symbool op/bij een bedieningsknop geeft aan deze voor de ventilator is of het symbool brandt als melding dat de ventilator aan staat.

Toevoer buitenlucht

witte dashboardlampjes - toevoer buitenluchtNormaal gesproken wordt altijd verse lucht van buiten de auto aangezogen voor gebruik in de auto. De meeste auto’s hebben dan ook een knop met onderstaand symbool om de kleppen in de juiste stand te zetten.

Toevoer buitenlucht afgesloten

witte dashboardlampjes - toevoer buitenlucht afgeslotenToch kun je kiezen als het nodig is om geen buitenlucht toe te laten of gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer je door een rook moet rijden en je geen rook in auto wilt hebben. Je hoeft dan alleen maar op de knop met dit symbool te drukken.

Stand ventilatieroosters

Elke auto heeft meerdere roosters met bijbehorende kleppen die open en dicht kunnen worden gezet. Elk rooster voorziet een bepaalde ruimte in de auto van lucht. Moderne auto’s hebben zelfs gescheiden systemen voor bestuurder en bijrijder én passagiers. Die kunnen dan zelf de temperatuur in hun ‘eigen’ zone regen.witte dashboardlampjes - ventilatierooster voetenwitte dashboardlampjes - ventilatierooster voeten en hoofdwitte dashboardlampjes - ventilatierooster hoofdwitte dashboardlampjes - ventilatierooster midden en hoofd

Overig

Achterruitverwarming aan

witte dashboardlampjes - achterruitverwarming aanZet je de achterruitverwarming aan dan zie je dit symbool verschijnen of het lampje in de knop met dit symbool erop gaat branden zolang deze is ingeschakeld. Stoelverwarming aanwitte dashboardlampjes - stoelverwarming aanVoor de stoelverwarming geldt hetzelfde als de achterruitverwarming en andere systemen; lampje in de knop met dit symbool gaat branden. Soms zie het symbool ook in het dashboard verschijnen.

Buitenluchttemperatuur laag (meestal bij 3 of 4 °C)

witte dashboardlampjes - buitentemperatuur laagDit lampje geeft aan dat de buitentemperatuur onder een bepaald niveau is gekomen; kans op gladheid.

Onbekend lampje?

Brandt er een onbekend lampje op het dashboard? Want er zijn nog veel meer groene dashboardlampjes! Aarzel niet om contact op te nemen met ons zodat wij je kunnen helpen.

Gerelateerde artikelen met waarschuwingslampjes

Wist je dat wij in onze kennisbank de betekenis van verscheidene dashboardlampjes hebben uitgeschreven:

Gerelateerde diensten

Je kunt bij ons terecht voor:

Wil je dat wij je helpen?

Heb je nog vragen of zou je meer willen weten? Neem gerust contact met ons op.

Contact automaatspoeling, chiptuning

Of bel ons via: 0528 22 33 66

Reactie plaatsen