Dashboardlampje brandstoffilter

Dashboardlampje brandstoffilter

Heb je net water getankt? Of moet je water tanken? En je hebt net getankt! Veel mensen weten niet wat het waarschuwingslampje ‘brandstoffilter’ betekent; een benzinepomp met druppels erboven. Het betekent niets anders dan dat er te veel water in het brandstoffilter zit en wat er uit moet worden gehaald. Op naar de garage dus?

Elke auto een brandstoffilter

Alle auto’s, behalve de elektrische natuurlijk, hebben een brandstoffilter. Deze zorgt ervoor dat de brandstofinjectoren of -verstuiversniet verstopt raken met vuil- en waterdeeltjes. De injectoren en verstuivers kunnen namelijk dusdanig verstopt én beschadigd raken waardoor de motor slechter gaat lopen en dus ook minder presteert.

Het speciale filtermateriaal in het brandstoffilter houdt vuil- en waterdeeltjes tegen en bij dieselmotoren is ook vaak een aparte waterafscheider gemonteerd die het water verzamelt.

Sensor in filter

Water is zwaarder dan benzine of diesel en zal zich daarom onder in het filter verzamelen. De speciale sensor die zich daar bevindt kan de hoeveelheid water detecteren en een seintje geven aan de centrale computer dat het filter te veel water bevat. De computer zal daarop het lampje laten branden; een benzinepomp met druppels erboven.

dashboardlampje-brandstoffilter

Handige Harry of naar de garage

Iemand die meer verstand heeft van auto’s kan waarschijnlijk zelf het water aftappen wanneer hij weet hoe het in zijn werk gaat. Maar het beste is dit door de garage te laten doen omdat het systeem meestal ook moet worden ontlucht nadat het water is afgetapt of het filter is vervangen.

Waarschuwingslampjes zijn er niet voor niets!

Het is niet verstandig een dashboardlampje te negeren wanneer deze gaat branden. Het is vaak een indicatie of melding van iets wat aandacht nodig heeft. De urgentie wordt al aangegeven door de kleur van het lampje:
  • Groen: systeem of functie ok
  • Wit: aanwijzing
  • Geel of oranje: waarschuwing, zo snel mogelijk controleren
  • Rood: serieuze waarschuwing; zo snel mogelijk actie ondernemen (stoppen, controleren, verhelpen)
Dus het oranje waarschuwingslampje van het brandstoffilter geeft aan dat je het brandstoffilter moet laten controleren en daar niet te lang mee moet wachten. dashboardlampje-brandstoffilter--verbrandingsmotor

Dynamic Tuning kan je helpen

Dynamic Tuning kan je niet alleen helpen bij het beter afstellen (chiptunen) van de auto maar ook verhelpen van dit soort storingen en problemen. Niet alle dashboardlampjes zijn net zo duidelijk als bijvoorbeeld het lampje dat aangeeft dat de tank bijna leeg is.

Meestal moet de computer worden ‘uitgelezen’ om achter het werkelijke probleem te komen. Blijf niet te lang rijden met een brandend waarschuwingslampje maar neem contact op ons en vraag om advies.

Gerelateerde artikelen met waarschuwingslampjes

Wist je dat wij in onze kennisbank de betekenis van verscheidene dashboardlampjes hebben uitgeschreven:

Gerelateerde diensten

Je kunt bij ons terecht voor:

Wil je dat wij je helpen?

Heb je nog vragen of zou je meer willen weten? Neem gerust contact met ons op.

Contact automaatspoeling, chiptuning

Of bel ons via: 0528 22 33 66

Reactie plaatsen