Dashboardlampje Stuurbekrachtiging

Dashboardlampje Stuurbekrachtiging

Brandt er een lampje met een rood stuur met een uitroepteken ernaast? Dan is er een probleem met de stuurbekrachtiging en moet je zo snel mogelijk actie ondernemen! Alleen nog hele oude auto’s rijden rond zonder stuurbekrachtiging.

Tegenwoordig kun je elke auto met één vinger besturen als je wilt. Wanneer de stuurbekrachtiging dan ook uitvalt, merk je dat direct. Je moet namelijk meer kracht zetten om het stuur te kunnen draaien wat het niet zo prettig rijdt.

Waarschijnlijk kun je nog wel blijven rijden maar dat is niet verstandig. Het is ook een apk-punt, dus het moet in orde zijn. Daarnaast loop je het risico dat het stuurhuis beschadigd raakt door te weinig smering.

Zoveel systemen, zoveel lampjes

Op de moderne auto zitten tegenwoordig heel wat elektronische en elektromechanische systemen (en evenveel dashboardlampjes) die de bestuurder moeten helpen maar ook functies van de bestuurder kunnen overnemen.

Bijvoorbeeld het systeem dat ervoor zorgt dat je niet op een voorganger knalt en automatisch afremt wanneer dit dreigt te gebeuren. Maar ook een heel gewoon systeem als een antiblokkeersysteem (ABS) helpt de bestuurder. Zo zijn er veel meer en al die systemen moeten constant worden gecontroleerd op een goede werking.

Vandaar dat veel van de belangrijkste systemen een eigen waarschuwingslampje hebben op het dashboard die oplicht wanneer een systeem een probleem heeft of een probleem dreigt te ontstaan.

Kleuren geven de ernst van de situatie aan

Alle lampjes hebben een bepaalde kleur die aangeeft hoe serieus de melding moet worden genomen:

  • Groen: systeem of functie ok
  • Wit: aanwijzing
  • Geel of oranje lampje: waarschuwing, zo snel mogelijk controleren
  • Rood: serieuze waarschuwing; zo snel mogelijk actie ondernemen (stoppen, controleren, verhelpen)

Een rood dashboardlampje geeft dus aan dat het probleem zo snel mogelijk moet worden verholpen. Wanneer het lampje ook nog knippert en/of een akoestisch signaal (piep, zoemer) laat horen, kun je beter de auto zo snel mogelijk aan de kant zetten en hulp inschakelen.

Stuurbekrachtiging belangrijk

Zoals gezegd hebben tegenwoordig alle auto's stuurbekrachtiging. Er zijn hydraulische en elektrischesystemen die beiden dezelfde functie hebben, namelijk op het moment dat je aan het stuur draait, de kracht vergroten die wordt overgebracht (hydraulisch) of het stuur verdraaien met behulp van een elektromotortje.

Twee systemen: hydraulisch en elektronisch

Sommige auto’s hebben nog een hydraulisch systeem waarbij de kracht wordt opgewekt door een aparte oliepomp. Deze pomp meestal door een v-snaar of een ander overbrenging door automotor aangedreven.

Via slangen en cilinders wordt de oliedruk op het stuurhuis overgebracht. Nadeel van dit systeem is dat er meer mechanische onderdelen nodig zijn waardoor ook meer defecten kunnen ontstaan.Bij het elektrische systeem wordt de bekrachtiging verzorgd door een apart motortje die het stuur helpen draaien. De besturing van dit systeem is een microprocessor die de gegevens van allerlei sensoren verzamelt en berekent hoeveel kracht er moet worden gebruikt.

Als de auto bijvoorbeeld stilstaat is er meer kracht nodig om te kunnen sturen dan wanneer de auto met hoge snelheid op de snelweg rijdt. Dit is dan ook een beveiliging om te voorkomen dat al te gemakkelijk met hoge snelheid kan worden gestuurd.

Dashboardlampje stuurbekrachtiging

De werking van beide systemen wordt constant gecontroleerd en een waarschuwing gegeven wanneer er iets niet in orde is. Het wordt meestal aangegeven door symbool van een stuur met uitroepteken ernaast.


dashboardlampje-stuurbekrachtiging--icon

De kleur van het lampje kan oranje zijn maar geeft net zo goed aan dat je actie moet ondernemen.

Dynamic Tuning helpt altijd.

Kom dus langs of neem contactop met ons wanneer het lampje van de stuurbekrachtiging brandt. Het is belangrijk dit zo snel mogelijk te laten controleren en op te lossen.

Gerelateerde artikelen met waarschuwingslampjes

Wist je dat wij in onze kennisbank de betekenis van verscheidene dashboardlampjes hebben uitgeschreven:

Gerelateerde diensten

Je kunt bij ons terecht voor:

Wil je dat wij je helpen?

Heb je nog vragen of zou je meer willen weten? Neem gerust contact met ons op.

Contact automaatspoeling, chiptuning

Of bel ons via: 0528 22 33 66

Reactie plaatsen