Dashboardlampje mechanische of elektrische storing

Dashboardlampje mechanische of elektrische storing

Verschijnt er een oranje lampje op het dashboard van je auto met het symbool van een sleutel of een moersleutel? Dit waarschuwingslampje staat voor een mechanische of elektrische storing in de auto. Het is belangrijk dat je dit serieus neemt, een oranje of geel lampje betekent dat je de auto moet laten controleren.

mechanische-elektronische-storing--icon

Steeds meer lampjes

Tegenwoordig hebben  auto’s zoveel systemen, met bijbehorende elektronica, dat het voor jou als bestuurder onmogelijk is alles zelf te controleren. Gelukkig kan de auto dit voor jou doen. Of  het nu om het antiblokkeersysteem, stuurbekrachtiging, verlichting of bandenspanning gaat, alle belangrijke dingen worden door de centrale boordcomputer in de gaten gehouden.

Heel veel gekleurde lampjes

Veel systemen betekent veel controle met als gevolg veel mogelijke waarschuwingen door een lampje op het dashboard. Wanneer je alle mogelijke controles en waarschuwingen meetelt, zijn er wel 60 dashboardlampjes mogelijk!

Je hoeft ze niet allemaal uit je hoofd te kennen. Je moet in elk geval weten dat de ernst van de waarschuwing al met de kleur van het lampje wordt aangegeven:
  • Groen: systeem of functie is oké
  • Wit: aanwijzing
  • Geel of oranje: waarschuwing, zo snel mogelijk controleren
  • Rood: serieuze waarschuwing; zo snel mogelijk actie ondernemen (stoppen, controleren, verhelpen)

Mechanisch probleem of elektrische fout

Dit lampje geeft niet duidelijk aan welk mechanisch probleem of elektrische storing het betreft. In feite staat dit lampje voor een algemene waarschuwing. De boordcomputer zou duidelijkheid kunnen verschaffen wanneer je de informatie daarin kunt vinden. De diagnosegegevens of foutmeldingen kun je vaak via het menu in je dashboard wel opvragen maar dat is niet altijd even makkelijk.

Ook wil het niet zeggen dat alles wordt weergegeven in het systeem. Sommige fouten blijven altijd onzichtbaar tenzij je ze via een andere weg opvraagt. Het feit dat het systeem de waarschuwing geeft, wil ook zeggen dat er ergens in het systeem deze informatie is aangegeven met een summiere omschrijving.

Een uitgebreidere beschrijving van de fout kun je alleen vinden in de informatie die de garage kan opvragen. Ga dus langs de garage wanneer dit waarschuwingslampje gaat branden.

Wat doet een garage?

Wanneer je jouw auto naar de garage brengt gaan ze jouw auto uitlezen. Dit noemen we ook wel diagnose. Je auto wordt aangesloten op een computer. Zijn er foutmeldingen dan komen deze naar voren.

De medewerkers in de garage hebben de kennis om de foutmeldingen te interpreteren en in te schatten. Ze kunnen je precies uitleggen wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren om deze fouten te voorkomen.

Kunnen wij je helpen?

Wij kunnen alle systeemfouten uitlezen en een oplossing bieden. Kom gerust langs of neem contactop.

Gerelateerde artikelen met waarschuwingslampjes

Wist je dat wij in onze kennisbank de betekenis van verscheidene dashboardlampjes hebben uitgeschreven:

Gerelateerde diensten

Je kunt bij ons terecht voor:

Wil je dat wij je helpen?

Heb je nog vragen of zou je meer willen weten? Neem gerust contact met ons op.

Contact automaatspoeling, chiptuning

Of bel ons via: 0528 22 33 66

Reactie plaatsen