Diagnose; auto uit laten lezen

Ben je benieuwd of jouw auto goed is afgesteld? Of dat er misschien verborgen problemen zijn? Dan kun je de auto uit laten lezen door Dynamic Tuning in Hoogeveen. Wij stellen de juiste diagnose mocht er iets mis zijn.

Auto uit laten lezen?

Het is een term die vaak wordt gebruikt door de enthousiaste autobezitter. Maar wat bedoelen ze nu eigenlijk? Niet zo moeilijk! Ze hebben gewoon alle gegevens uit de centrale computer van de auto bekeken.

De echte autoliefhebber kan dat tegenwoordig ook zelf want er zijn daarvoor steeds meer meters te krijgen. Of deze allemaal even goed zijn, laten we maar in het midden. Vraag is: waarom doen ze het?

Waarom uitlezen?

Tegenwoordig is de uitlezing van de systemen aan boord van auto (On Board Diagnostics) steeds meer gestandaardiseerd. Hierdoor zijn de systemen van een auto toegankelijker geworden om bijvoorbeeld de foutcodes te kunnen opvragen. Want het gaat vaak om deze foutcodes die men niet altijd via de normale weg (display boordcomputer o.i.d.) kan zien.

Een voorbeeld daarvan is de melding “Check Engine” en het bijbehorende oranje waarschuwingslampje op het dashboard. Het geeft alleen maar aan dat er iets mis is, maar niet wat. Daar kom je pas achter wanneer je de bijbehorende foutcode kunt vinden. De gebruikte apparatuur wordt met behulp van de obd-stekker aangesloten op de diagnose-ingang. Deze zit meestal aan de onderkant van het dashboard aan de bestuurderskant.

diagnose auto uitlezen 1


Professionele uitlezing; diagnose

Zelf de foutcodes uitlezen kan meestal geen kwaad maar de gebruikte apparaten kunnen soms ook bepaalde zaken aanpassen wat niet altijd even verstandig is. Laat dit daarom over aan de deskundige die weet wat kan en niet kan. De deskundige kan dan ook een echte diagnose stellen wanneer er problemen zijn of men dit vermoedt.

Dynamic Tuning heeft alleen deskundig personeel in dienst om deze diagnose te kunnen uitvoeren. En niet alleen het personeel maar ook juist de professionele apparatuur waarmee we echt alles kunnen uitlezen maar ook wijzigen. We zijn tenslotte een tuningsbedrijf.

Dynamic Tuning vindt en lost op!

Wij kunnen niet alleen de verborgen problemen boven water halen maar ook oplossen. Vaak is het een kleinigheid door een instelling te veranderen. Soms is het wat meer werk omdat bijvoorbeeld ook de software (deels) moet worden herschreven. Want de auto van tegenwoordig draait niet zonder deze software die voor alle auto’s van hetzelfde type in principe gelijk is.

Maar niet één auto van hetzelfde type is gelijk, er zijn altijd minieme afwijkingen waardoor een auto anders kan reageren en bijvoorbeeld misschien iets meer brandstof verbruikt. Leveranciers gebruiken ruime grenzen voor de afstelling van auto’s omdat de fijnafstelling van elke auto te veel tijd en geld zou kosten. Wij lezen alle gegevens (software + data) uit en bewaren die in onze eigen database wat betekent dat we altijd terug kunnen naar de oude situatie wat trouwens maar zelden het geval is.

Lees ook: