Wat is de Lambdasonde of lambda-sensor

Wat is de Lambdasonde of lambda-sensor

Vaak gehoord maar minder vaak begrepen, de lambdasonde of lambda sensor. Eén van de vele sensoren van een auto, met name de motor. Wat is de functie van de sensor en hoe werkt het?

Sensoren

In de auto’s van tegenwoordig worden steeds meer sensoren gebruikt om allerlei gegevens te meten. Dit kan een eenvoudig elektromechanisch contact zijn die controleert of een deur gesloten is of niet of een meer ingewikkelde sensor in een versnellingsbak.

Deze sensoren of ‘voelers’ hebben allemaal een verschillende werking en functie. Het mag duidelijk zijn dat met er steeds meer sensoren nodig zijn omdat er meer en meer systemen worden ingebouwd in de auto.

Verbrandingsproces

Elk verbrandingsproces heeft, eenmaal op gang, een brandbare stof en zuurstof nodig om zichzelf in stand te houden. En voor elk verbrandingsproces geldt dat bij een bepaalde verhouding tussen de hoeveelheid brandbare stof en zuurstof, een volledige verbranding plaatsvindt.

Te veel of te weinig van één van de twee heeft als vervolg dat er veel onverbrande deeltjes overblijven; onvolledige verbranding, dus meer schadelijke uitlaatgassen.

Efficiënte verbranding

Voor het verbrandingsproces in een verbrandingsmotor geldt precies hetzelfde. De juiste hoeveelheid brandstof en zuurstof die tot ontbranding wordt gebracht, geeft een verbranding met het meeste vermogen. Dit vermogen wordt omgezet in een kracht op de zuiger en via de zuigerstang op de krukas.

Hoe deze kracht uiteindelijk wordt overgebracht op de aandrijfassen van de auto, is afhankelijk van de soort motor, versnellingsbak en auto zelf. Het feit blijft echter, dat je een zo efficiënt mogelijke verbranding wil in de motor.

lambdasonde lambda sensor 1

Lambdasonde of lambda sensor

Alles wat de lambdasonde doet is het meten van het zuurstofgehalte in de uitlaatgassen. De sonde is geplaatst vóór de katalysator. Aan de hand van de gemeten hoeveelheid zuurstof wordt door het motormanagementsysteem berekend of het brandstofmengsel moet worden aangepast. Dit kan betekenen meer of minder brandstof zodat precies de juiste verhouding ontstaat.

Het is dus een continumeting waarvan de waarden voortdurend worden gecontroleerd en belangrijk zijn voor het de juiste werking van de motor. Maar dat niet alleen. Bij een juiste verbranding ontstaan minder schadelijke stoffen die in de katalysator voor het grootste deel onschadelijk worden gemaakt. Werkt de lambdasonde niet meer goed, heeft dit gevolgen voor de katalysator. Deze kan op den duur zelfs kapot gaan. Steeds meer auto’s hebben een tweede sensor ná de katalysator om de werking hiervan te controleren.

Klein maar niet onmisbaar

De lambdasonde is maar klein maar wel heel belangrijk voor een goede werking van de motor. Heb je dan ook een vermoeden dat er iets niet in orde is, laat dan de auto door ons controleren. Wij lezen alle data uit en kunnen zo ook zien of er iets mis is met de lambdasonde.

Kom langs of bel!

Wacht niet te lang maar kom gewoon langs met de vragen die je hebt. Of beleerst even en vraag naar de mogelijkheden. We willen je graag helpen zodat je met een gerust hart de weg opgaat.

Lees ook:

Reactie plaatsen