Verbrande koppeling – hoe herken je dit?

Verbrande koppeling – hoe herken je dit?

Een verbrande koppeling; het komt regelmatig voor. De koppeling is namelijk een onderdeel van de auto-aandrijving die flink belast wordt. Het krijgt te maken met trillingen, druk en hitte door wrijving. Als een koppeling verbrand of kapot gaat, dan komt dit meestal door de manier waarop de bestuurder van de auto rijdt. Alles is aan slijtage onderhevig, maar als je goed met de koppeling omgaat, dan kan deze zo’n 200.000 km meegaan. Hoe herken je een verbrande koppeling en wat kun je er tegen doen? Je leest er alles over in dit blog.

Werking van de koppeling

De koppeling is de verbinding tussen de transmissie en de motor. Het zorgt ervoor dat de auto kan optrekken en schakelen tussen versnellingen. De koppeling bestaat uit twee schijven, een is aan het vliegwiel van de motor gekoppeld en de ander aan de transmissie-as. De schijven drukken stevig bijeen om te zorgen dat het vermogen dat de motor levert bij de wielen terechtkomt.

Als je de koppeling indrukt, dan scheiden de beide schijven. Dit geeft je de mogelijkheid om te schakelen. Laat je de koppeling weer langzaam opkomen, dan worden de schijven tegen elkaar gedrukt. De motor krijgt dan weer vermogen om op te trekken.

Wat is een verbrande koppeling?

Ruik je een brandlucht tijdens het rijden, of wanneer je uit de auto stapt? Je zou dan best weleens met een verbrande koppeling te maken kunnen hebben. De brandlucht wordt dan veroorzaakt door de wrijving van de slippende koppeling. Een slippende koppeling is een signaal van slijtage. Versnelde slijtage kan veroorzaakt worden door een foute rijstijl, maar slijtage aan een onderdeel dat met wrijving te maken heeft is onvermijdelijk. Ruik je een enkele keer een brandlucht? Dan hoeft dit nog niet te betekenen dat de koppeling aan vervanging toe is. Komt het vaker voor en ervaar je ook andere tekenen van slijtage aan de koppeling. Dan is de kans groot dat de koppeling kapot is.

Als de koppeling niet goed functioneert, dan draait de motor niet optimaal meer, het kan zijn vermogen niet volledig kwijt. Slipt de koppeling tijdens het optrekken en kun je niet goed meer gas geven? Dan is de koppeling echt defect. Het is verstandig om deze dan zo snel mogelijk te vervangen, want het kan jezelf en je medeweggebruikers in gevaar brengen.

Wat is een verbrande koppeling?

Oorzaak van een verbrande koppeling

De oorzaak van een verbrande koppeling ligt meestal bij de bestuurder. Natuurlijk slijt de koppeling in de loop der jaren, maar dankzij de onderdelen van hoge kwaliteit kan deze heel lang meegaan. De rijstijl is de belangrijkste veroorzaker van een verbrande koppeling. Zo gebeurt het bijvoorbeeld heel vaak dat er brandlucht ontstaat als je in een te lage versnelling een berg oprijdt.

Een andere manier waarop de koppeling veel slijtage ondervindt is als je de koppeling laat slippen. Dit gebeurt wanneer je in de file de koppeling steeds heel langzaam laat opkomen. Sommige mensen houden het koppelingspedaal ook te lang ingetrapt na het schakelen, of ze houden zelf hun voet erop. Al deze ‘foutjes’ in de rijstijl zorgen voor slijtage en kunnen een verbrande koppeling veroorzaken.

Het is daarom heel belangrijk om goed op je rijstijl te letten.

Verbrande koppeling: hoe herken je het?

Ruik je een brandlucht in en/of om de auto? Dan zou je te maken kunnen hebben met een verbrande koppeling. Slijtage aan de koppeling uit zich door signalen zoals: vreemde geluiden en een schokkend gevoel tijdens het schakelen, een koppelingspedaal dat trilt, minder motorvermogen en een brandgeur.

Je kunt het zelf testen of de koppeling versleten is en aan vervanging toe is. Dit doe je als volgt:

  • Ga naar een rustige plek waar geen ander verkeer is
  • Zet de auto op de handrem
  • Start de motor
  • Zet de auto in de derde of vierde versnelling
  • Laat de koppeling opkomen, geef geen gas
  • Valt de motor niet stil als je de koppeling op laat komen of duurt het heel lang? Dan is de koppeling versleten.

Koppeling vervangen bij Dynamic Tuning

Wil je de koppeling van je auto laten vervangen of twijfel je of de koppeling versleten is? Kom dan naar Dynamic Tuning, wij helpen je graag. Wij kunnen snel analyseren of de klachten bij de koppeling vandaan komen en wat er exact versleten is. Een koppeling is namelijk een heel systeem van onderdelen, die allen wel of niet versleten kunnen zijn.

De kosten voor het vervangen van de koppeling hangen van verschillende factoren af, zoals je merk en type auto en de gebruikte onderdelen. Het vervangen van een traditionele versnelling is bijvoorbeeld veel goedkoper dan een dubbele-koppelingstransmissie.

Wil je dat wij je helpen?

Wil je informatie over de exacte kosten of wil je een afspraak maken om de koppeling te vervangen? Neem dan contact met ons op!

Je kunt dit doen via de website, maar je kunt ons ook mailen of bellen.

Contact opnemen

Of bel ons direct via: (0528) 22 33 66

Gerelateerde artikelen

Wij hebben nog meer artikelen geschreven:

Reactie plaatsen