Wanneer moeten remblokken vervangen worden?

Wanneer moeten remblokken vervangen worden?

De remmen zijn een belangrijk onderdeel van een auto. Ze zorgen voor de veiligheid van jezelf en medeweggebruikers. Als de remmen niet meer goed functioneren, dan kan dit voor ernstige ongelukken zorgen. Remmen bestaan uit meerdere onderdelen, één daarvan zijn de remblokken. Maar wat zijn remblokken precies, hoe weet je of ze versleten zijn en wanneer moet je ze vervangen? In dit artikel kun je er alles over lezen!

Wat zijn remblokken?

Remblokken zijn een onderdeel van het remsysteem van een auto. Ze zorgen ervoor dat je op tijd kunt stoppen wanneer dat nodig is. Als je remt, dan zijn het de remblokken die tegen de remschijf drukken, hierdoor remt de auto af of kom je geheel tot stilstand. Ken je die remblokjes van een fiets? Tijdens het remmen drukken ze tegen de velg waardoor de fiets afremt.

Remblokken zien er ongeveer hetzelfde uit, maar dan groter en iets gerond. Ze hebben ook ongeveer dezelfde functie. Je kunt je misschien voorstellen dat de remblokken door het remmen slijten. Dat gebeurt na verloop van tijd en is afhankelijk van je rijstijl. Als je hard rijdt en veel afremt, dan zullen ze sneller slijten. Vanwege dit slijten moeten de blokken eens in de zoveel tijd worden vervangen. Bij normaal rijgedrag gaan remblokken enkele jaren mee, als je heel sportief rijdt, dan zouden ze slechts een jaar mee kunnen gaan.

Wat zijn remblokken?

Waar dienen de remblokken voor?

Het remsysteem van een auto bestaan uit twee belangrijke onderdelen; remschijven en remblokken. Als je het rempedaal indrukt, dan reageren de remblokken. Ze worden als het ware tegen de remschijf aangedrukt. Dit zorgt voor wrijving waardoor het wiel minder goed kan draaien. Afhankelijk van jouw druk op het rempedaal remt de auto af of komt het geheel tot stilstand.

De remmen bestaan niet alleen uit blokken en schijven, het is een zeer ingenieus systeem. Wanneer je op de rem gaat staan, dan verplaatst een zuiger zich in de hoofdcilinder. Dit zorgt voor druk op de remvloeistof die in de remleidingen zit. De druk verplaatst zich daarna naar de wielremcilinder. Hierdoor worden de blokken tegen de schijven gedrukt. Dit veroorzaakt wrijving, waardoor de remblokken slijten.

Hoe weet je wanneer je de remblokken moet vervangen?

De remmen van een auto bestaan dus uit remblokken en remschijven. Om verantwoord en veilig te kunnen rijden is het belangrijk dat de beide componenten goed functioneren. Maar wanneer moet je de remblokken vervangen en hoe weet je dit? Remblokken zijn gemaakt van gesinterd materiaal, dat is een soort mix van metalen. Er bestaan tegenwoordig ook organische remblokken, die zijn gemaakt van een soort gemalen karton.

Beide materialen zijn aan slijtage onderhevig en zullen daardoor ooit opraken. Wat je dan merkt is een soort schurend geluid tijdens het remmen. Het staal van de blokken wordt dan tegen het staal van de remschijven gedrukt. Dit zorgt voor het geluid, maar heeft ook het gevolg dat de schijfremmen eerder zullen slijten. Sommige auto’s hebben een indicatielampje dat gaat branden wanneer de remblokken vervangen moeten worden.

Voel je tijdens het remmen trillingen? Dan ligt dit waarschijnlijk niet aan de remblokken maar aan de remschijven. Deze kunnen bijvoorbeeld kromtrekken door oververhitting en plotse afkoeling door een plas water. Het is altijd belangrijk om de remschijven eens in de zoveel tijd te controleren. Vuile schijfremmen zorgen namelijk ook voor slijtage van de remblokken.

Waarom moet je remblokken vervangen?

Waarom moet je remblokken vervangen?

Remblokken zijn een onderdeel van de auto die eens in de zoveel tijd vervangen moeten worden. Dat komt omdat ze onderhevig zijn aan slijtage en omdat ze een essentieel onderdeel zijn van het remsysteem. Als je veilig de weg op wilt en geen ongelukken wilt veroorzaken, dan zorg je ervoor dat de remblokken op tijd vervangen worden. Rijd niet te lang door met versleten remblokken, het is niet alleen onveilig, maar dan kunnen ze ook de remschijven beschadigen.

Remblokken vervangen door Dynamic Tuning

Vertonen jouw remblokken slijtage? Merk je dat je auto minder goed remt of hoor je een schurend of schrapend geluid tijdens het remmen? Dan is de kans groot dat de remblokken vervangen moeten worden. Dynamic Tuning helpt je er graag bij, je bent van harte welkom in onze autowerkplaats!

Heb je nog vragen of zou je meer willen weten? Neem gerust contact met ons op.

Contact opnemen

Of bel ons direct via: (0528) 22 33 66

Gerelateerde artikelen

Wij hebben nog meer artikelen geschreven:

Reactie plaatsen