Stuurkogel vervangen? - Dit is wat er bij komt kijken

Stuurkogel vervangen? - Dit is wat er bij komt kijken

Om een stabiele en veilige wegligging te garanderen dient de besturing van de auto optimaal te functioneren. Stuurkogels zorgen er namelijk voor dat de voorwielen mee kunnen draaien met het stuur.

Als de stuurkogel defect is, dus als het contact met de voorwielen verbroken is, lukt het niet meer om te sturen. Dit is een lastige situatie, waarbij je jouw eigen leven, als dat van inzittenden en overige weggebruikers in gevaar kunt brengen.

Hoe herken je een versleten stuurkogel?

Vooral op een slecht wegdek zijn stuurkogels veel in beweging. Via de draagarmen wordt de op,- en neergaande beweging van de wielen met de stuurkogels mogelijk gemaakt. Slijtage is dan ook het grootst als je veel op slechte wegen rijdt. Deze bewegingen worden mogelijk gemaakt, omdat de constructie bestaat uit een kogel die zich vrij kan bewegen in een kom. Deze kogel blijft in de kom zitten door een aangebrachte rand.

Aan de binnenkant is een speciale smering aangebracht en het hele geheel wordt beschermd door een stof rubber. Dit garandeert een soepele beweging en het zorgt er tevens voor dat vuil en stof niet naar binnen kan dringen, waardoor de kogel beschadigd kan raken. Wanneer de kogel aan het verslijten is, zal er meer speling in de kom komen. De kogel zal echter niet zo snel uit de kom schieten, omdat er gewerkt wordt met ruime toleranties. Je kunt echter wel aan de speling van de wielen kunnen merken dat de stuurkogels vervangen moeten worden. In extreme gevallen zul je bij het draaien van het stuur een duidelijk kloppend geluid horen.

Om ongelukken te voorkomen is het altijd een goed idee om regelmatig het onderstel van je auto te laten controleren. Je kunt dit ook zelf doen door de voorkant van je auto omhoog te krikken. Je kunt dan nagaan of alle stofrubbers nog intact zijn. Kijk vervolgens of er sprake is van speling bij de wielen. Merk je dat er speling is? Breng je auto dan naar een garage.

Stuurkogel vervangen? - Dit is wat er bij komt kijken

Vervangen van de stuurkogels

Je kunt stuurkogels zelf vervangen of dit laten doen door een garage. Kies je ervoor om het zelf te doen, hou er dan wel rekening mee dat er niets mis mag gaan. Je moet er zeker van zijn dat alles helemaal in orde is na het vervangen van de stuurkogels.

Bij twijfel kun je de vervanging het beste overlaten aan een garage, zodat je zeker weet dat alles wordt verholpen volgens de richtlijnen van de fabrikant. Het is namelijk erg belangrijk dat de onderdelen die je vervangt van dezelfde kwaliteit zijn als die van de fabrikant van de auto. Kies je voor goedkopere opties, dan is de kans veel groter dat deze minder lang meegaan en het plotseling begeven.

Dit kun je doen als je een lampje moet vervangen, maar het is niet aan te raden om dit met een stuurkogel te doen. Laat je de stuurkogel vervangen door een garage, dan kunnen ook alle andere componenten van het onderstel gecontroleerd worden op slijtage of defecten.

Wil je dat wij je helpen?

Wil je liever niet zelf de stuurkogel vervangen? Dan kun je dit met een gerust hart overlaten aan Dynamic Tuning.

Heb je nog vragen of zou je meer willen weten? Neem gerust contact met ons op.

Contact opnemen

Of bel ons direct via: (0528) 22 33 66

Gerelateerde artikelen

Wij hebben nog meer artikelen geschreven:

Reactie plaatsen