Wanneer moet je een dynamo vervangen?

Wanneer moet je een dynamo vervangen?

Een auto bestaat uit zeer veel verschillende onderdelen. Wanneer we het hebben over de meest belangrijke onderdelen, dan denken de meeste mensen aan de motor. Een auto bestaat echter uit veel meer dan alleen een motorisch gedeelte, zonder het elektrische deel start de motor namelijk niet.

Het elektrische deel van de auto is daarom van essentieel belang, de dynamo is daar een belangrijk onderdeel van. Wat is een dynamo precies, wat merk je als deze niet meer goed werkt en wanneer moet je een dynamo vervangen? Je kunt er alles over lezen in dit artikel!

Wat is een dynamo?

Een dynamo is een auto-onderdeel dat zorgt voor de stroomvoorziening van de auto. Het levert elektrische energie en het laadt de accu op tijdens het rijden. Je kunt de dynamo van een auto iets vergelijken met een fietsdynamo, de dynamo van een auto is natuurlijk wel groter en uitgebreider. De dynamo zit vlak tegen de motor gemonteerd, het is verbonden met de krukas van de motor door middel van een v-snaar of riem.

Als de motor draait, dan draait de dynamo mee en levert daardoor stroom aan de auto en laadt tegelijkertijd de accu op. De auto’s van vroeger werden voorzien van een gelijkstroomdynamo. Moderne auto’s zijn echter uitgerust met een dynamo dat werkt op wisselstroom. In een wisselstroomdynamo zitten zogenaamde dioden. Deze zetten wisselstroom om in gelijkstroom.

Een dynamo is verder voorzien van een spanningsregelaar. Dit is een soort beveiligingssysteem dat de stroomvoorziening stopt als de accuspanning hoog genoeg is.

Wat is een dynamo?

Hoe merk je dat een dynamo kapot is?

Als je auto niet start dan kan dit meerdere oorzaken hebben. Het kan komen door een accu die niet meer goed oplaadt, maar het kan ook komen door een defecte dynamo. Een defect aan de dynamo kan je opvallen doordat de lampen van de auto zwakker worden, je hebt bijvoorbeeld koplampen die dimmen of binnenverlichting dat knippert. Het kan ook zijn dat de ruitenwissers trager gaan of er brandt een rood acculampje op je dashboard.

De oorzaak kan liggen bij de v-snaar of de riem die de dynamo aandrijft. Als deze gebroken is of wanneer het te slap wordt, dan kan het de dynamo niet snel genoeg meer laten ronddraaien om voldoende op te laden. Het kan ook zijn dat de dynamo zelf defect is. Alle onderdelen van een auto die ronddraaien of bewegen kunnen immers slijten. De dynamo zal dan vervangen moeten worden.

Onderdelen van de dynamo die defect kunnen gaan zijn bijvoorbeeld een diode dat doorbrandt, een spanningsregelaar dat kapot gaat of een ander probleem met de aandrijving. Als een dynamo defect is, dan ligt de oorzaak meestal bij een probleem met het mechanisme. Een dynamo die zwaar wordt belast zal eerder slijten en daardoor defecten vertonen.

Wanneer moet je een dynamo vervangen?

De dynamo is een belangrijk onderdeel van de auto. Elk bewegend onderdeel is aan slijtage onderhevig, dus ook de dynamo. Het kan daardoor gebeuren dat de dynamo defect raakt.

Wanneer het laadstroomlampje op het dashboard blijft branden, dan zal je naar een garage moeten gaan. De kans is namelijk groot dat de accu niet meer goed opgeladen wordt en je tegen problemen aanloopt met de auto. Je merkt bijvoorbeeld dat de auto minder goed start, ondanks een nieuwe accu. Of elektrische systemen werken minder goed zoals je verlichting, de airco of de ruitenwissers. Je hoeft een dynamo overigens niet zelf maandelijks te controleren op de werking.

Wanneer moet je een dynamo vervangen?

Dynamo laten vervangen

Een slechte dynamo kan op verschillende manieren tot uiting komen. In dit artikel hebben we enkele symptomen van een defecte dynamo genoemd zoals accu-indicatielampje, autolampen die vanzelf dimmen, een lege accu, maar een defecte dynamo kan ook voor vreemde geluiden zorgen. Het is daarom vaak moeilijk om zelf te bepalen of een dynamo vervangen moet worden. Je kunt ervan uitgaan dat een dynamo ongeveer 7 jaar meegaat.

Rij je al langer in de auto zonder dat de dynamo vervangen is? Herken je bovenstaande symptomen? Dan is de kans groot dat je de dynamo moet laten vervangen. Je kunt zelf niet veel doen aan een defecte dynamo. Het enige wat je kunt doen is de spanning van de riem of v-snaar controleren.

Laat Dynamic Tuning jou helpen

Wil je de dynamo van jouw auto laten vervangen? Ga dan naar een gespecialiseerd autobedrijf zoals Dynamic Tuning. Onze ervaren monteurs kunnen snel vaststellen of het probleem ligt bij de dynamo.

Heb je nog vragen of zou je meer willen weten? Neem gerust contact met ons op.

Contact opnemen

Of bel ons direct via: (0528) 22 33 66

Gerelateerde artikelen

Wij hebben nog meer artikelen geschreven:

Reactie plaatsen