Wanneer moeten remschijven vervangen worden?

Wanneer moeten remschijven vervangen worden?

Het remsysteem van een auto bestaat uit twee componenten; de remblokken en de remschijven. Beide componenten zijn eigenlijk even belangrijk, ze zorgen er namelijk gezamenlijk voor dat een auto goed kan remmen. Dit komt de veiligheid van de bestuurder en medeweggebruikers ten goede.

Maar wat zijn remschijven precies, waarom moeten ze vervangen worden en hoe weet je wanneer ze versleten zijn? In dit artikel kun je er alles over lezen!

Wat zijn remschijven en wat is hun doel?

Het doel van remschijven is eenvoudig: Ze zorgen ervoor dat de auto vaart kan minderen en/of tot een gehele stop komen. Als jij het rempedaal indrukt, dan verplaatst een zuiger zich in de hoofdremcilinder. Deze zuiger oefent hierdoor druk uit op de remvloeistof dat in de remleidingen aanwezig is. Deze druk verplaatst zich naar de wielremcilinder, daarin drukken de zuigers de remblokken tegen de remschijven.

Er bestaan verschillende soorten remschijven, zo heb je massieve remschijven en geventileerde remschijven. De geventileerde variant zorgt ervoor dat warmte beter afgevoerd kan worden. Massieve remschijven werden voorheen vooral gebruikt bij kleine en lichte auto’s. Bij deze auto’s ontstond er niet dusdanig veel warmte op de remmen dat ventilatie nodig is. Geventileerde remschijven worden tegenwoordig echter steeds vaker gebruikt, vooral op de vooras van de auto.

Remschijven worden meestal gemaakt van grijs gietijzer. Daaraan worden stoffen toegevoegd om het materiaal hoogwaardiger en duurzamer te maken. Er wordt bijvoorbeeld molybdeen en chroom toegevoegd. Deze stoffen zorgen voor een hogere scheurvastheid en verminderde slijtage van de legering bij verhitting.

Wat zijn remschijven en wat is hun doel?

Waarom moeten remschijven vervangen worden?

Voor alle onderdelen van een auto die aan hoge slijtage onderhevig zijn geldt dat ze eens in de zoveel tijd vervangen moeten worden. Dat geldt zeker voor onderdelen die essentieel zijn voor de veilige werking van het remsysteem. Om de veiligheid op de weg voor jezelf en andere weggebruikers te garanderen is het daarom verstandig om tijdig de remschijven te laten vervangen. Je kunt dit het best bij een erkend garagebedrijf laten doen, omdat het een zeer specialistische klus is.

Hoe merk je dat remschijven versleten zijn?

Het remsysteem van een auto werkt doordat de remblokken tegen de remschijven gedrukt worden. Hierdoor ontstaat wrijving en remt de auto. Wrijving zorgt er echter ook voor dat remschijven slijten. Het is echter zo dat je niet zo snel merkt dat de remschijven versleten zijn. Als een auto niet meer zo goed remt, dan ligt dat sneller aan de remblokken of aan een lek in de remleiding. Remschijven gaan een stuk langer mee dan remblokken, na zo’n 100.000 km zul je ze echter moeten vervangen.

Het is belangrijk om tijdig de remschijven te laten vervangen, bij de jaarlijkse keuring worden ze gecontroleerd, dus dan ben je op de hoogte of ze vervangen moeten worden.

Wat merk je zelf als de remschijven versleten zijn? Vaak merk je er niets van, je kunt beter de remschijven visueel controleren. Je kunt de dikte controleren; aan de voorkant is minstens 3 mm nodig en de remschijven achter 2 mm. Ook kun je de buitenrand van de remschijf bekijken, als deze erg diep is, dan is de remschijf aan vervanging toe.

Als je een wisselende remkracht voelt of je voelt trillingen tijdens het remmen, dan zouden de schijven krom kunnen zijn. Dit kan komen door een plotselinge verandering van de temperatuur. Het kan bijvoorbeeld gebeuren als je met hete remmen door een diepe plas water rijdt. Zijn de schijfremmen kromgetrokken? Dan moeten deze ook vervangen worden. Wees er alert op dat je remschijven en remblokken de eerste 100 km rustig gebruikt.

Hoe merk je dat remschijven versleten zijn?

Remschijven vervangen

Zijn de remschijven van jouw auto kromgetrokken of zijn de remschijven aan vervanging toe door slijtage? Laat ze dan vervangen door Dynamic Tuning! Wij verwelkomen jou in onze moderne garage om nieuwe schijfremmen te laten monteren. Als je schijfremmen laat monteren, dan moeten de remmen op dezelfde as beide vervangen worden. Dat betekent dat de remmen rechts en links van een voor- of achteras tegelijk vervangen worden.

Doe je dat niet, dan werken de remmen niet gelijkmatig. Om een optimale remwerking te garanderen moeten er ook nieuwe remblokken gemonteerd worden als de remschijven vervangen worden. Wij voeren deze reparaties graag en professioneel voor je uit.

Laat Dynamic Tuning jou helpen

Heb je nog vragen of zou je meer willen weten? Neem gerust contact met ons op.

Contact opnemen

Of bel ons direct via: (0528) 22 33 66

Gerelateerde artikelen

Wij hebben nog meer artikelen geschreven:

Reactie plaatsen