Kachelradiateur lek: wat zijn de gevolgen en wanneer moet je deze vervangen?

Kachelradiateur lek: wat zijn de gevolgen en wanneer moet je deze vervangen?

In Nederland wordt het niet zo snel meer heel koud, maar toch is het erg fijn dat onze auto’s zijn voorzien van een kachelradiator. Deze zorgt er niet alleen voor dat het aangenaam warm wordt in jouw auto, het blaast ook de vorst of damp van het raam af. Op zo’n manier kun jij veilig blijven rijden.

Maar wat nu als deze kachelradiator lek is? Wat merk je daarvan en wanneer moet deze vervangen worden?

Wat is een kachelradiateur?

Alle auto’s zijn voorzien van een radiateur en een kachelradiateur. De radiateur heeft als functie het koelen van de auto, de kachelradiateur zorgt echter juist voor het verwarmen van het interieur. Een kachelradiateur werkt door een ventilator. Deze blaast lucht van de verwarmde koelvloeistof langs de radiateur. Hierdoor wordt warme lucht door luchtroosters de auto in geblazen.

De functie tussen de normale en de kachelradiateur zijn niet alleen verschillend, ook de maat verschilt veel. De kachelradiateur is namelijk een stuk kleiner. De kachelradiator bedien je via het dashboard. Daar zitten allerlei knoppen en schuifjes waardoor je de warmte in de auto goed kunt aanpassen.

Wat is kachelradiateur?

Hoe merk je dat de kachelradiateur lek is?

De kachelradiateur is meestal aan de voorkant van de auto ingebouwd. Hierdoor is de radiateur constant onderhevig aan weersomstandigheden en wind. Daardoor kunnen onderdelen van de radiator gaan roesten en slijten. Bovendien kunnen opvliegende steentjes voor lekkages zorgen in de radiator. Door een lekkage kan er vuil in de radiator komen, dit zorgt voor verdere slijtage en defecten.

De auto komt hierdoor moeizaam op temperatuur en de lucht warmt daardoor niet meer op. Een lek in de kachelradiator merk je dus op als de lucht die naar binnen wordt geblazen niet meer opwarmt. Misschien heb je moeite om de juiste temperatuur in de auto in te stellen. Is dit het geval? Dan zou het kunnen zijn dat de kachelradiator lek is. Je doet er dan verstandig aan om de kachelradiator te laten repareren of vervangen.

Wanneer moet je een kachelradiateur vervangen?

Een kachelradiateur moet vervangen worden als deze niet meer goed functioneert. In veel gevallen is de kachelradiateur lek of is er sprake van slijtage. Misschien heb je wel eens gehoord van radiateur pillen of lekstopmiddelen? Deze middelen kunnen een oplossing zijn om een lekkage tijdelijk en snel te repareren.

Het zorgt echter niet voor een duurzame oplossing. Het komt namelijk ook nog wel vaak voor dat de nauwe doorstromingen van een kachelradiateur verstopt raken door deze middelen. Dit zorgt dan weer voor een nieuw probleem. In alle gevallen doe je er verstandig aan om een kachelradiateur te vervangen wanneer deze defecten vertoont.

Kachelradiateur lek? Laat het vervangen door Dynamic Tuning!

Het vervangen van een kachelradiateur is best een flinke klus waar je wel wat handigheid en tijd voor nodig hebt. Je kunt dit daarom het best laten uitvoeren door een ervaren autobedrijf, zoals Dynamic Tuning uit Hoogeveen.

Heb je nog vragen of zou je meer willen weten? Neem gerust contact met ons op.

Contact opnemen

Of bel ons direct via: (0528) 22 33 66

Gerelateerde artikelen

Wij hebben nog meer artikelen geschreven:

Reactie plaatsen