Auto oververhit of wordt te warm

Iedereen wiens auto weleens oververhit raakte, weet dat dit heel vervelend kan zijn. Vooral als het gebeurt tijdens de lange rit naar het zonnige zuiden, op weg naar een welverdiende vakantie. Onze moderne auto’s zullen echter minder snel oververhit raken dan de oude auto’s, maar de kans is altijd aanwezig.
We leggen je uit waardoor een auto oververhit of te warm kan worden, en wat je eraan kunt doen of kunt doen om het te voorkomen.

Wat is een oververhitte auto?

Met een oververhitte auto bedoelen we dat er niet voldoende koeling aanwezig is voor de motor, waardoor de temperaturen te hoog oplopen. Je krijgt meestal een waarschuwing door middel van een rood dashboardlampje.

Symptomen oververhitte motor

Het eerste wat je zult zien is dat de temperatuurmeter (koelsysteem) oploopt en niet meer op de gebruikelijk 80 of 90 °C blijft staan. Wanneer je dit ziet gebeuren, kun je het beste direct proberen de temperatuur naar beneden te krijgen en zo snel mogelijk een veilige parkeerplaats zoeken. Mis je deze aanwijzing, dan zal op een gegeven moment het waarschuwingslampje gaan branden.
auto oververhit egr-klep
Een andere en minder bekende oorzaak van een oververhitte motor kan een vastzittende en gesloten EGR-klep zijn. Het EGR-systeem van een auto (indien aanwezig) zorgt niet alleen voor een verminderde uitstoot van stikstofoxiden, maar ook voor extra koeling van de inlaatgassen.
Ga naar werking EGR-klep.

Wat moet je doen?

Om onder het rijden de temperatuur te verlagen kun je:
 • Alle stroomverbruikers uitschakelen, behalve de ventilator of blower.
 • Schakel airco uit.
 • Zet de verwarming en de ventilator op de hoogste stand.
 • Ga langzamer en vooral rustig rijden, maar denk daarbij wel aan het overige verkeer.
 • Zoek een veilige plek waar je kunt gaan staan. Kun je geen plek vinden, denk er dan aan de gevarendriehoek 30 m achter de auto te plaatsen.
Schakel de motor af, zet de motorkap open en laat deze minimaal tien of vijftien minuten afkoelen. Pas daarna kun je de dop van het van het koelvloeistofreservoir voorzichtig met een doek losdraaien. Wees voorzichtig, omdat het systeem nog enigszins onder druk kan staan en de vloeistof nog heet.
Meestal kun je het niveau aan de buitenkant aflezen, maar bij oudere auto’s kan vervuiling dit soms moeilijk maken. Als het peil te laag is, vul je deze weer bij, zo nodig met gewoon kraanwater. Doe dit echter niet wanneer het vriest of gaat vriezen, omdat het water later zal bevriezen en de motor onherstelbaar kan beschadigen.
auto oververhit hulpdiensten
Schakel indien nodig een hulpdienst in. Zij hebben vaak meer mogelijkheden om een oververhitte motor tijdelijk te repareren. Ga zodra het kan naar een garage om de auto te laten controleren.

Gevolgen oververhitte motor

Doorrijden met een oververhitte motor kan grote schade veroorzaken aan de motor. De ontelbare bewegende delen in een motor moeten altijd voldoende koeling hebben. Door te hoge temperaturen kunnen ze te veel uitzetten en meer wrijving veroorzaken. Hierdoor loopt de temperatuur nog hoger op. Onderdelen kunnen zelfs vast komen te zitten, waardoor de hele motor vastloopt.
Door de hoge temperaturen kunnen andere onderdelen als pakkingen, sensoren en dergelijke ook beschadigd raken. Kortom, een oververhitte motor kan voor heel hoge kosten zorgen. Voorkom deze kosten door oververhitting te voorkomen.

Hoe voorkom je oververhitting auto?

Heel simpel: laat de auto regelmatig onderhouden door een garage. Daarnaast moet je regelmatig het peil van de koelvloeistof en de motorolie controleren. Let altijd op vlekken onder de auto die kunnen duiden op lekkage van olie of koelvloeistof.
Neem altijd een flesje met de juiste koelvloeistof mee op reis. Dan kun je in ieder geval deze in geval van nood met een gerust gevoel gebruiken.

Veel voorkomende oorzaken oververhitting auto

De meest voorkomende oorzaak is een te laag koelvloeistofniveau, maar andere oorzaken kunnen zijn:
 • Defecte thermostaat
 • Laag motoroliepeil, bijvoorbeeld door een lekke (kop)pakking
 • EGR-klep gaat niet open
 • Slecht of niet draaiende ventilator
 • Defecte temperatuursensor
 • Verstopte slangen of radiateur

Wat kunnen wij voor je doen?

Wij staan altijd voor je klaar wanneer je last hebt van een oververhitte auto. Blijf niet rijden met deze symptomen om (hele) hoge kosten te voorkomen, maar laat ons de auto controleren. 

Gerelateerde onderwerpen

Wie zijn wij?

Dynamic Tuning, Auto Excellent Garage Jansen en Carwash de Wieken: wij zijn een multifunctioneel autobedrijf, en we je kunnen helpen op veel verschillende terreinen. Bij onderhoud of bij reparatie van je auto ben je in onze garage aan het juiste adres. Wil je de auto upgraden dan verzorgen wij de complete tuning van je auto. Ook vind je op onze locatie een wasstraat, geschikt voor auto's en bedrijfsbussen. Kort gezegd: er is weinig waar we je niet mee kunnen helpen als het om auto's gaat. Lees meer over ons.