Symptomen vervuilde EGR-Klep


Heb je last van zwarte rook uit de uitlaat of een hoog brandstofverbruik? Dit zijn symptomen die duiden op een vervuilde EGR Klep. Tijd om jouw auto te laten controleren door Dynamic Tuning in Hoogeveen.

EGR-klep functie

EGR of Exhaust Gas Recirculation (uitlaatgas-recirculatie) zorgt ervoor dat de temperatuur in de verbrandingskamer niet te hoog oploopt. Te hoge verbrandingstemperaturen veroorzaken te veel stikstofoxiden (NOx) die schadelijk zijn voor het milieu. De uitstoot van stikstofoxiden door een auto is daarom aan normen gebonden.

Circulatie om uitlaatgassen te verminderen.

Om de verbrandingstemperatuur te kunnen regelen wordt daarom een deel van de uitlaatgassen teruggevoerd naar de cilinders. Dit gaat meestal via een koeler waarna het gas in het inlaatspruitstuk aan de verse lucht wordt toegevoegd. De uitlaatgassen bevat geen zuurstof meer wat betekent dat het dus niet helpt bij de verbranding.

Motormanagementsysteem

De hoeveelheid retourgassen wordt geregeld door het motormanagement-systeem. Deze kan exact aan de hand van allerlei gemeten waarden uitrekenen of en hoever de klep open moet worden gestuurd.

Slechte EGR-functie

Wanneer er problemen zijn met de EGR-functie van de motor kan dat verschillende oorzaken hebben. Het kan een fout zijn in het motormanagement-systeem of een slecht functionerende sensor. Een veel voorkomende oorzaak is echter vervuiling van de klep.

Het is tenslotte een mechanische klep waar uitlaatgassen langs stromen. Deze gassen bevatten allerlei stoffen die zich af kunnen zetten op de klep en zijn omgeving. Hierdoor kan de klep zelfs vast komen te zitten waardoor hij helemaal niet meer werkt.


Gratis ebook: Problemen met EGR Klep of Roetfilter?


 

Problemen met de EGR-Klep of het roetfilter kunnen storingen geven die je als autorijder wilt voorkomen. In dit ebook ontdek je:

  • Welke problemen er exact samengaan met het roetfilter en de EGR Klep
  • Waarom je verdere problemen wilt voorkomen
  • Wat de oplossing is voor deze problemen
 

Wat zijn de symptomen van een vervuilde EGR-klep?

Natuurlijk kan het motormanagement aangeven met het storingslampje dat er iets mis is. Maar dit heeft betrekking op die zaken die het systeem zelf kan controleren. Wanneer dit lampje brandt is het zeker dat je dit moet laten controleren. Maar de volgende symptomen kunnen ook wijzen op een vervuilde EGR-klep:

  • De auto heeft minder trekkracht
  • De auto stoot zwarte rook uit
  • Het roetfilter slaat dicht
  • Het inlaatspuitstuk slaat dicht
  • Hoog brandstofverbruik
  • Een stotterende motor
  • Onregelmatige vermogensopbouw
Heb je last van een van bovenstaande problemen, laat dan de auto controleren. Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor een vervuilde EGR-klep. Alleen wanneer je het motormanagementsysteem laat controleren kun je grotere problemen voorkomen.

vervuiling-egr-klep

Dynamic Tuning en de EGR klep

Wij hebben alle noodzakelijke apparatuur, bediend door vakmensen, om auto’s van alle merken te controleren. Wij stellen een juiste diagnose en kunnen een oplossing bieden voor het EGR-klep probleem. Waar kunnen we je bij helpen:


Gerelateerde diensten


Terug naar: kennisbank EGR Klep


Wil je dat wij je helpen?

Heb je nog vragen of zou je meer willen weten? Neem gerust contact met ons op.

Contact automaatspoeling, chiptuning

Of bel ons via: 0528 22 33 66