Koppeling loopt zwaar: wat nu?

Koppeling loopt zwaar: wat nu?

De koppeling is een belangrijk onderdeel van jouw auto. Het ‘koppelt’ de motor aan de aandrijvende wielen. Deze koppeling schakel je in door het koppelingspedaal los te laten. Er ontstaat dan een verbinding tussen de versnellingsbak en de motor. Dit is nodig om de wielen van de auto aan te drijven. Als je tot een stilstand wilt komen of als je van versnelling wilt veranderen, dan duw je het koppelingspedaal in.

Maar jouw koppeling loopt zwaar, hoe komt dit en wat kun je eraan doen? In dit blog lees je er meer over!

Hoe merk je dat de koppeling zwaar gaat?

Loopt de koppeling van jouw auto zwaar? Dat zou je kunnen merken aan een aantal symptomen. De meest voorkomende signalen van een zwaar lopende koppeling zijn:

  • Je kunt de koppeling niet meer indrukken of alleen met veel kracht;
  • Er ontstaat een schokkend gevoel in het pedaal als je deze indrukt;
  • Wanneer je de koppeling indrukt hoor je een schurend, zoemend of afwijkend geluid;
  • Tijdens het schakelen ruik je een branderige geur;
  • De motor maakt toeren, maar de auto versnelt niet;
  • De versnelling slipt regelmatig uit de versnellingsbak.

Koppeling loopt zwaar: Mogelijke oorzaken

Het is niet de bedoeling dat een koppeling zwaar loopt. Een auto moet soepel schakelen en koppelen. Er zijn een aantal mogelijke oorzaken waardoor de koppeling niet goed werkt. Enkele van deze oorzaken zijn:

Koppelingskabel

De koppelingskabel is een kabel die loopt tussen het koppelingspedaal en de versnellingsbak. Het is bevestigd aan een hevel die ervoor zorgt dat de koppeling vrij komt. Dit gebeurt als je tijdens het schakelen het koppelingspedaal indrukt. Deze koppelingskabel kan kapot gaan. Er kunnen bijvoorbeeld draden van de kabel gebroken zijn, de kabel kan geknikt of gebroken zijn of er zitten zogenaamde zware punten in de bediening.

Als de koppelingskabel gebroken is, dan zal deze helemaal niet meer werken. In de andere gevallen functioneert de koppeling nog wel, maar loopt het zwaarder dan normaal. Wanneer de kabel niet meer goed werkt, moet deze altijd vervangen worden.

Koppeling loopt zwaar: wat nu?

Problemen met de drukgroep

De drukgroep van de koppeling zit bevestigd op het vliegwiel. De koppelingsplaat zit onder grote druk hiertussen geklemd. De functie van de drukgroep is het koppelen en ontkoppelen van de versnellingen. Dit werkt door middel van druk. De koppelingsplaat drukt zich vast tussen het vliegwiel en de druktafel van de groep. Dit zorgt voor een verbinding tussen het vliegwiel dat draait met de motor en de koppelingsplaat. Het gehele systeem zorgt ervoor dat een auto van zijn plek kan komen. Een defect aan de drukgroep kan voor een zwaar lopende koppeling zorgen.

Versleten koppeling

Slijtage is onvermijdelijk in een auto. De koppeling zorgt ervoor dat een auto kan stilstaan terwijl de motor nog draait. De kracht van de draaiende motor wordt dan opgevangen door de koppeling. Hierdoor zal de koppeling slijten. Er zijn nog andere oorzaken waardoor een versleten koppeling kan ontstaan. Het is niet verstandig om hier lang mee door te rijden.

Het valt daarom aan te raden om zo snel mogelijk de koppeling te laten vervangen wanneer deze versleten is. Je zou anders flinke problemen kunnen krijgen tijdens het rijden, zoals niet meer kunnen schakelen, schokkende bewegingen of de motor slaat plotseling af. Dit soort situaties wil je niet meemaken.

Wat kun je doen aan een zwaar lopende koppeling?

Een zwaar lopende koppeling is altijd een indicatie van een probleem. Het is daarom zaak om dit te laten checken bij de garage. Blijf niet doorrijden met een kapotte koppeling, dit kan voor flinke problemen zorgen! Dynamic Tuning doet aan onderhoud en reparatie van alle merken auto’s. Ons team van 10 monteurs staat voor je klaar om jouw auto te repareren zodat je weer snel op weg kunt.  

Wil je dat wij je helpen?

Heb je nog vragen of zou je meer willen weten? Neem gerust contact met ons op.

Contact automaatspoeling, chiptuning

Of bel ons via: 0528 22 33 66

Gerelateerde artikelen

Misschien kunnen we je ook verder helpen met deze artikelen:

Reactie plaatsen