Auto uitlijnen: wat is het en hoe werkt het?

Auto uitlijnen: wat is het en hoe werkt het?

Je hebt het vast wel eens bij jouw garagehouder gehoord: We moeten de auto uitlijnen. Het is een term die de meeste autobezitters wel kennen, maar wat houdt het precies in? Hoe werkt het en waarom moet het eigenlijk gedaan worden? In dit blog kun je lezen waarom de auto uitlijnen zo belangrijk is en hoe wij het uitvoeren.

Auto uitlijnen: Wat is het?

Een auto uitlijnen houdt in dat de ophanging van de wielen nagekeken worden. Als het nodig is dan wordt deze gecorrigeerd. De monteur zal dan de wielen afstellen, zodat deze loodrecht op de grond staan en evenwijdig aan elkaar. Hij doet dit door middel van lasers en eventueel een computersysteem. Het loodrecht en evenwijdig staan is belangrijk, want de wielen moeten in een recht spoor lopen. 

Hierdoor zal de auto stabiel op de weg liggen en zonder afwijking in een rechte lijn rijden. Het uitlijnen van een auto is een precisiewerkje, bovendien heb je er specialistische apparatuur voor nodig. De auto uitlijnen is daarom moeilijk om zelf te doen, je kunt het beter door een garagebedrijf laten uitvoeren.

Hoe herken je dat een auto niet goed uitgelijnd is?

Door verschillende oorzaken kan het gebeuren dat jouw auto niet meer goed uitgelijnd is. Dit kan bijvoorbeeld komen door een ongeval, als je door een diepe kuil bent gereden of als je ergens tegenaan gebotst bent. Hierdoor kunnen de wielen iets anders gaan staan ten opzichte van elkaar. Een kleine afwijking van de wielen kunnen echter voor flinke problemen zorgen. Het is daarom belangrijk om regelmatig de auto te laten uitlijnen. 

Je kunt herkennen dat de auto niet goed uitgelijnd is aan de volgende kenmerken:

  • De auto wijkt naar rechts of links als je het stuur loslaat op een rechte weg;
  • Het besturen van de auto lijkt af te wijken, het gaat zwaar of juist heel licht;
  • Na een bocht draait het stuur niet snel terug;
  • De banden zijn op een abnormale manier versleten, vooral aan de binnen- of buitenkant;
  • De auto verbruikt veel meer brandstof dan normaal.

Heb je een ongeluk gehad, een aanrijding of ben je door een flinke kuil gereden? Dan is het altijd verstandig om even naar de garage te gaan om de uitlijning te laten controleren. Een niet goed uitgelijnde auto rijdt niet prettig, je zult het daarom snel merken wanneer jij jouw auto moet uitlijnen.

Auto uitlijnen: wat is het en hoe werkt het?

Waarom moet ik mijn auto uitlijnen?

Je auto uitlijnen is om verschillende redenen belangrijk. De eerste reden is dat een goed uitgelijnde auto ervoor zorgt dat de auto keurig recht rijdt, hierdoor zullen de banden op een gelijkmatige manier slijten. De banden gaan daardoor langer mee en het zorgt voor meer veiligheid op de weg. 

Een andere reden is dat de auto veel makkelijker stuurt, dit zorgt voor meer comfort tijdens het rijden. Een auto die naar alle kanten trekt en zwenkt is niet fijn om in te rijden. Een goed bestuurbare auto bespaart bovendien op brandstofkosten.

Hoe vaak moet je een auto laten uitlijnen?

Een auto heeft vaak veel te verduren, bovendien bestaat een auto uit allerlei bewegende delen. Hierdoor kunnen bepaalde onderdelen, zoals de ophanging van de wielen, niet meer in een goede stand staan. Het wordt daarom aangeraden om een auto uitlijnen jaarlijks te laten uitvoeren, maar in ieder geval na 20.000 kilometer. Herken je één van de kenmerken van een niet goed uitgelijnde auto? Kom dan onmiddellijk naar ons toe, wij helpen je graag om jouw auto weer goed uit te lijnen.

Auto uitlijnen bij Dynamic Tuning

Het uitlijnen van een auto is een specialistisch werkje, wij voeren dit graag voor je uit! Wij zijn een specialistisch autobedrijf dat verder gaat waar een standaard garage stopt. Dat betekent dat we de kennis, ervaring, apparatuur en software in huis hebben om alle storingen te vinden en op te lossen. Ons team van 10 monteurs staat voor je klaar om jouw auto te repareren, zodat je weer snel op weg kunt.

Wil je dat wij je helpen?

Heb je nog vragen of zou je meer willen weten? Neem gerust contact met ons op.

Contact automaatspoeling, chiptuning

Of bel ons via: 0528 22 33 66

Gerelateerde artikelen

Misschien kunnen we je ook verder helpen met deze artikelen:

Reactie plaatsen