Hoe snel loopt een accu leeg?

Hoe snel loopt een accu leeg?

De accu van een auto zorgt ervoor dat deze start, de autoradio werkt en de autolampen branden. Bij een elektrische auto zorgt de accu voor de nodige ‘brandstof’. Vroeg of laat wordt de accu zwakker en is deze aan vervanging toe. Dit is een normaal verschijnsel.

Hoe snel loopt een accu leeg?

De snelheid waarmee een autobatterij leegloopt, is afhankelijk van verschillende factoren. Je kunt daarbij denken aan de leeftijd van de batterij, de temperatuur en de hoeveelheid stroom die eruit wordt gehaald. Over het algemeen zal een gemiddelde accu binnen 2-3 weken leeglopen en niet in staat zijn om de auto te starten vanwege de constante kracht van de elektronica van de auto.

Met de negatieve pool losgekoppeld, zal een gezonde autoaccu zichzelf slechts 5% per maand ontladen. Het is belangrijk op te merken dat als je de auto voor een langere periode ongebruikt laat, dit ervoor kan zorgen dat de accu sneller leegloopt. Wil je de auto langer dan een paar dagen ongebruikt laten staan? Dan is het raadzaam om de batterij los te koppelen of een batterijtender te gebruiken om deze opgeladen te houden.

Waardoor kan een accu snel leeglopen?

Hoe snel de accu van jouw auto leegloopt hangt af van verschillende factoren. De belangrijkste van deze factoren zijn:

De leeftijd en slijtage van de accu

De accu van een auto is constant aan slijtage onderhevig, daardoor gaat de accu voor een bepaald aantal jaren mee. Een gevolg van de slijtage is een lege accu. Hoe snel een accu leegloopt hangt af van de mate van slijtage en de looptijd van de accu. Een volledig versleten accu zal niet meer opladen en moet daarom vervangen worden.

De auto is een tijd niet gebruikt

Als je de auto een tijd laat staan, dan zal de accu langzaam leeglopen. Er wordt namelijk constant stroom gevraagd door bepaalde elektrische systemen in de auto. Hoe snel de accu leegloopt hangt af van de leeftijd van de batterij.

Heeft de auto lang stilgestaan en start hij niet meer? Dan kun je de auto starten door startkabels te gebruiken. Het valt echter aan te raden om de accu van een auto regelmatig op te laden door een stuk te gaan rijden. Lukt dat niet altijd? Koppel dan de negatieve pool af, dan loopt de accu veel minder snel leeg.

Hoe snel loopt een accu leeg?

De laadspanning is te hoog of te laag

Een autoaccu heeft een bepaalde laadspanning, deze moet tussen 13,8 en 14,8 volt liggen. Als de spanning te hoog of te laag is dan kan de accu sneller leeglopen. Een te lage laadspanning zorgt ervoor dat de accu niet goed oplaadt tijdens het rijden. Is de spanning te hoog? Dan kan de accu opgeblazen worden.

De accu zal dan onmiddellijk kapot gaan. De laadspanning kan gecontroleerd worden met een voltmeter. De spanning in de accu wordt geregeld door de spanningsregelaar. Wijkt de spanning af? Dan moet de regelaar gerepareerd worden!

Snelle slijtage door hoge of lage temperaturen

De snelheid van een leeglopende accu kan bepaald worden door de buitentemperatuur. Vooral flinke lage temperaturen kunnen ervoor zorgen dat een accu snel leegloopt. Je kunt dan denken aan een temperatuur beneden de -18 °C. Dit is de reden waarom veel mensen last hebben van een lege accu in de wintermaanden. Een hogere temperatuur kan een positief effect hebben op de levensduur, maar de temperatuur mag dan ook niet voor lange tijd te hoog zijn. Een accu heeft een optimale gebruikstemperatuur. Voor de levensduur van de accu is het belangrijk dat het niet te vaak 10 graden boven of onder deze temperatuur is.

Je maakt vaak korte ritten

Hoe snel loopt een accu leeg? Een stuk sneller als je altijd korte ritjes maakt met de auto! Het is namelijk belangrijk voor het opladen van de batterij dat een auto regelmatig een flinke rit maakt. De motor moet geheel opgewarmd zijn en het liefst moet er boven de 100 gereden worden om de accu goed op te laden.

Verkeerd gebruik van de accu

Een accu loopt leeg, dat is een feit. Als de auto in de wintermaanden niet gebruikt wordt, dan zal de accu binnen enkele weken leegraken. Dit zorgt ook voor slijtage van de accu. Het aan laten staan van de lampen zorgt er ook voor dat de accu snel leegloopt.

Waar kunnen wij je bij helpen?

Herken je één van deze symptomen? Garage Jansen verzorgt de montage en reparatie van de uitlaat. Dan is het tijd om ons in te schakelen zodat wij het voor je kunnen controleren. Kom gewoon even langs of maak een afspraak. Wil je dat wij je helpen? Heb je nog vragen of zou je meer willen weten? Neem gerust contact met ons op. Of bel ons via: 0528 22 33 66.

Wil je dat wij je helpen?

Heb je nog vragen of zou je meer willen weten? Neem gerust contact met ons op.

Contact automaatspoeling, chiptuning

Of bel ons via: 0528 22 33 66

Gerelateerde artikelen

Misschien kunnen we je ook verder helpen met deze artikelen:

Reactie plaatsen