Versleten koppeling; wat is het en hoe herken je het?

Versleten koppeling; wat is het en hoe herken je het?

Een auto is een rijk bezit, het brengt je overal naar toe wanneer jij maar wilt. Helaas is een auto aan slijtage onderhevig. Daarom zullen bepaalde onderdelen vervangen moeten worden, dat geldt ook voor de koppeling.

Heeft jouw auto een versleten koppeling? Dan kun je deze het best zo snel mogelijk vervangen. Maar wat is een versleten koppeling precies en hoe herken je het?

Wat is een versleten koppeling?

Een koppeling is niet één bepaald onderdeel van een auto, het bestaat uit een aantal delen. Aan de motor zit een vliegwiel bevestigd. Deze heeft het dempen van het trillen van de motor als functie. De koppelingsplaat zit op het vliegwiel bevestigd. Je kunt dit zien als een ronde plaat met een soort voering aan beide kanten. Deze voering zorgt voor wrijving. Over de koppelingsplaat zit de drukgroep. Deze zorgt ervoor dat de koppelingsplaat met hoge druk tegen het vliegwiel drukt.

Op de drukgroep zit een druklager, deze drukt de veer van de drukgroep in, waardoor er geschakeld kan worden. Dit zijn allen onderdelen van de koppeling die door slijtage aangetast kunnen worden. Wanneer we spreken over een versleten koppeling, dan werken één of meerdere van deze delen niet meer optimaal door slijtage. In de meeste gevallen gaat het echter om een versleten koppelingsplaat.

Hoe herken je het?

Voor veel onderdelen van de auto bestaat er een waarschuwingslampje. Dat geldt echter niet voor de koppeling. Je zult daarom tijdens het gebruik van de auto moeten letten op bepaalde symptomen om een versleten koppeling te herkennen. Is de koppeling van jouw auto aan vervanging toe, dan kun je dit merken aan de volgende signalen:

  • De koppeling indrukken gaat zwaar;
  • Je kunt minder goed schakelen;
  • De auto rijdt pas weg als je de koppeling bijna helemaal omhoog gelaten hebt (een hoog aangrijpend koppelingspedaal);
  • De motor maakt wel hoge toeren, maar de auto gaat niet sneller.

Als je één of meerdere signalen opmerkt tijdens het rijden, dan kun je het best spoedig naar de garage gaan. Te lang rijden met een versleten koppeling zorgt voor meer problemen.

Versleten koppeling; wat is het en hoe herken je het?

Welke invloed heb je op de slijtage van de koppeling?

De koppeling van een auto zal ooit slijten, dat is onvermijdelijk. Je hebt de snelheid van het slijten echter voor een deel in de hand. Maak gebruik van de volgende tips om een versleten koppeling tegen te gaan:

Laat de koppeling los na het schakelen

Veel mensen houden hun voet op de koppeling tijdens het rijden. De koppeling zal al slijten als deze licht ingedrukt is. Let er daarom goed op dat je jouw voet onmiddellijk van het koppelingspedaal haalt zodra je geschakeld hebt.

Laat de versnelling in z’n vrij staan

Zet je de auto altijd in de eerste versnelling wanneer je staat te wachten bij een stoplicht, in de file of bij een spoorovergang? Dit zorgt ervoor dat de koppeling sneller slijt. De druklager van de koppeling wordt namelijk onnodig belast. Sta je stil met jouw auto? Zet de versnelling dan in z’n vrij en gebruik de handrem!

Auto parkeren? Gebruik de handrem in plaats van de versnelling

Sommige mensen zetten hun auto in de eerste versnelling als ze hun auto parkeren. De koppeling slijt hier echter ook door. De handrem is bedoeld om de auto vast te zetten wanneer deze stil geparkeerd staat.

Rem niet af op de motor

Afremmen op de motor; doe je dat regelmatig? Dit zorgt voor een zware belasting op de onderdelen van de koppeling. Rem gewoon met het rempedaal als je moet remmen.

Versleten koppeling; wat moet je doen?

Zonder een optimaal werkende koppeling rijdt jouw auto niet comfortabel. De koppeling is nodig om van versnelling te wisselen en om de auto stationair te laten draaien. Heb je een versleten koppeling? Dan moet deze vervangen worden bij een garagebedrijf.

Dynamic Tuning voert dit graag voor jou uit! Ons team van 10 monteurs staat voor je klaar om jouw auto te repareren zodat je weer snel op weg kunt. Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan contact op via onze website of via ons telefoonnummer.

Wil je dat wij je helpen?

Heb je nog vragen of zou je meer willen weten? Neem gerust contact met ons op.

Contact automaatspoeling, chiptuning

Of bel ons via: 0528 22 33 66

Gerelateerde artikelen

Misschien kunnen we je ook verder helpen met deze artikelen:

Reactie plaatsen