Wat is de D stand in een versnellingsbak?

Wat is de D stand in een versnellingsbak?

Elke auto is voorzien van een versnellingsbak. Dit kan een handgeschakelde versnellingsbak zijn, maar er zijn ook auto’s die een automatische versnellingsbak hebben of een halfautomatische versnellingsbak.

Bij een automatische versnellingsbak zijn verschillende standen te gebruiken die niet te zien zijn bij een handgeschakelde versnellingsbak. De D-stand is een van die standen, net als de P-stand, de R-stand en de N-stand. Wat is de D-stand eigenlijk? Het is niets meer dan Drive, oftewel vooruit rijden.

De D-stand gebruiken in de auto

Wanneer een auto met automatische versnellingsbak gebruikt wordt, moet de bestuurder de versnellingsbak in de D-stand zetten voordat hij of zij daadwerkelijk weg kan rijden. Staat de auto in de D-stand, dan schakelt de versnellingsbak zelf tussen de verschillende versnellingen. Dit gaat allemaal aan de hand van het toerental.

Wordt het maximale aantal toeren bereikt, dan schakelt de versnellingsbak naar een hogere versnelling. Bij het minimale aantal toeren schakelt de bak juist terug naar een lagere versnelling. Moet er ineens geremd worden om de auto tot stilstand te brengen, dan zorgt de ‘Hold Assist’ ervoor dat de auto ook daadwerkelijk stil blijft staan.

De bestuurder kan dan handmatig terugschakelen naar de N-stand (neutraal) of het gaspedaal gebruiken om de auto weer in beweging te zetten wanneer deze nog in de D-stand staat. De D-stand is alleen te vinden bij automatische en halfautomatische versnellingsbakken. Bij een handgeschakelde versnellingsbak is er geen D-stand op de versnellingspook te vinden.

Gerelateerd aan dit begrip

Reactie plaatsen