Wat is de startmotor van een auto en hoe werkt het?

Wat is de startmotor van een auto en hoe werkt het?

De startmotor is één van de onderdelen van een auto waar eigenlijk nooit over gesproken wordt, het is namelijk geen onderdeel die je zelf regelmatig moet onderhouden. Toch is de startmotor onmisbaar is voor de werking van een auto.

Ken je die oude beelden van de eerste auto’s? Je hebt het vast wel eens in een film gezien. Men had toen nog een enorme autosleutel. Hiermee liepen ze naar de voorkant van hun auto om deze daar aan te slingeren. 

Kun jij je voorstellen dat je dit nog moet doen als je even met de auto weg wil? Gelukkig is er een hoop veranderd in de jaren, mede dankzij de startmotor. 

In dit artikel kun je alles lezen over de startmotor; wat is het precies, hoe werkt het en hoe merk je het als de startmotor defect is?  

Wat is de startmotor van een auto?

Een startmotor van een auto is altijd een elektromotor. De functie van een startmotor is het opstarten van de eigenlijke motor van de auto. Als de motor eenmaal loopt, dan wordt de startmotor ontkoppeld en wordt het pas weer aangesproken als de auto weer gestart moet worden. 

In tegenstelling tot de gewone motor werkt de startmotor op stroom. De stroom ontvangt de startmotor van de accu. Het omdraaien van de contactsleutel zorgt ervoor dat stroom van de accu naar de startmotor gaat. Deze komt vervolgens in werking en zorgt ervoor dat de motor gaat lopen.  

Hoe werkt een startmotor?

De startmotor heeft twee elektrische aansluitingen; één die loopt vanaf het contactslot en een ander die loopt vanaf de pluskabel van de accu. Als het contact omgedraaid wordt dan gaat er stroom vanaf de accu naar de startmotor. Een startmotor wordt gemonteerd bij het vliegwiel van de motor. 

Als de startmotor ingeschakeld wordt dan koppelt het rondsel zich vast in de tanden van het vliegwiel waardoor deze gaat draaien. Het vliegwiel is verbonden met de starterkrans van de motor. Door het draaien wordt de krukas van de motor aan het draaien gebracht. Deze werking gaat door totdat de motor loopt. 

Als dit het geval is dan wordt de startmotor ontkoppeld. Het wordt pas weer aangesproken als de auto weer gestart moet worden.

Hoe werkt een startmotor?

Hoe merk je het als een startmotor defect is?

Helaas kan een startmotor defect gaan, net als alle andere onderdelen van een auto. Het komt er dan op neer dat de startmotor niet meer ronddraait. Hier kunnen meerdere oorzaken voor zijn. 

De eerste oorzaak kan liggen bij de accu. Als deze niet voldoende stroom kan leveren, dan zal de startmotor niet gaan draaien. Levert de accu wel voldoende stroom? Dan kan het zo zijn dat het rondsel is vastgelopen in de starterkrans. Bij het omdraaien van de contactsleutel hoor je dan een harde klik. Je kunt dit zelf oplossen. 

Dit werkt als volgt: Zet als eerste het contact uit en zet daarna de auto in de hoogste versnelling. Hierna moet je de auto zachtjes heen en weer duwen. Door deze beweging kan het rondsel weer loskomen. De startmotor zal dan weer werken, maar deze is dan binnenkort wel aan vervanging toe.

Een startmotor vervangen

Is je startmotor aan vervanging toe? Een nieuwe startmotor kost voor de meeste auto’s ongeveer €300,-. Je zou ook kunnen kiezen voor een gereviseerde startmotor. Dit zijn gebruikte modellen die helemaal uit elkaar zijn gehaald. De startmotor wordt dan schoongemaakt en versleten onderdelen worden vervangen. 

Een gereviseerde startmotor is meestal zo’n €100,- goedkoper dan een nieuwe. Je kunt het best naar een garage gaan om een startmotor te laten vervangen. Het monteren van een nieuwe startmotor duurt ongeveer een uur, de kosten liggen dan rond €80,-.

Als je zelf heel handig bent met auto’s en beschikt over de juiste kennis en gereedschap, dan zou je ook zelf een startmotor kunnen vervangen.

Op zoek naar een nieuwe of gereviseerde startmotor?

Wil je een nieuwe of gereviseerde startmotor laten installeren in jouw auto? Heb je het vermoeden dat de startmotor van jouw auto aan vervanging toe is? Kom dan naar garagebedrijf Dynamic Tuning in Hoogeveen. Wij nemen alle zorg uit handen en zorgen ervoor dat jouw auto weer perfect start.

Bij ons kun je niet alleen terecht voor onderhoud zoals het vervangen van een startmotor. Wij bieden nog veel meer diensten zoals chiptuning, uitgebreide diagnose, carwash, automaatspoeling en wij zijn DSG Dokter voor problemen met DSG versnellingsbakken. Je kunt gerust zeggen dat wij een stapje verder gaan dan een standaard garagebedrijf. Een afspraak maken?

Wil je dat wij je helpen?

Heb je nog vragen of zou je meer willen weten? Neem gerust contact met ons op.

Contact automaatspoeling, chiptuning

Of bel ons via: 0528 22 33 66

Gerelateerde artikelen

We hebben nog meer blogs geschreven:

Reactie plaatsen