turbo geluid gas loslaten

Turbo geluid bij gas loslaten

Maakt de turbo van jouw auto een raar geluid wanneer je het gas loslaat? Dat hoeft geen probleem te zijn, maar net zo vaak duidt het wel op een probleem met de turbo. Laat de turbo controleren door Garage Jansen in Hoogeveen.

Turbogeluiden

Autofanaten zijn gek op typische turbogeluiden en proberen deze dan ook zelf te creëren door bepaalde aanpassingen te doen. Maar een normale turbo zal (bijna) geen hoorbare geluiden maken en daarom duiden vreemde geluiden juist op een mogelijk probleem. Het speciale geluid wat een turbo kan maken bij het loslaten van het gas komt meestal bij de zogenoemde dumpvalve of afblaasklep vandaan.

Dumpvalve of afblaasklep turbo

De dumpvalve wordt ook wel blow-off valve genoemd en na de turbo gemonteerd op de slang naar het inlaatspruitstuk. De turbo maakt bij het gasgeven veel toeren en levert bij een bepaald toerental de maximale turbodruk of laaddruk. Bij het loslaten van het gaspedaal ontstaat er plotseling een te hoge druk, omdat de cilinders geen lucht meer ‘afnemen’, want de brandstoftoevoer is immers gestopt.

turbo geluid gas loslaten - turbo

De plotselinge drukopbouw zorgt ook voor een grote afremming van de compressor zolang deze druk blijft bestaan. De dumpvalve laat de overtollige lucht direct af waardoor de compressor niet te veel afremt, wat het anders wel zou doen. Een sterk afgeremd compressorwiel moet weer helemaal op toeren komen wanneer het gas weer ingetrapt wordt en dat kost tijd. Dat noemen we het turbogat en dit is een nadeel wat vooral bij oude turbo’s speelt. Het afblazen van deze overdruk maakt soms het typische geluid.

Wastegate versus dumpvalve

De dumpvalve is iets anders dan de wastegate, maar heeft wel te maken met de geleverde druk van de turbo. Een turbo moet een bepaalde druk leveren wat op een bepaald moment constant moet zijn, ongeacht een toerental van de motor. Om te voorkomen dat de druk nog hoger wordt gaat op dat moment de wastegate open die een deel van de uitlaatgassen rechtstreek omleidt naar de uitlaat. De wastegate staat ook open bij het stationair draaien van de motor, omdat op dat moment geen turbo nodig is.

Rare geluiden bij loslaten gas

Wanneer de turbo van jouw auto plotseling geluiden gaat maken die je nog nooit hebt gehoord, is het tijd om de turbo zelf en de werking van de turbo te laten controleren. In principe gaat een turbo heel lang mee, maar er kan altijd iets gebeuren waar jij geen weet van hebt, waardoor een turbo beschadigd kan raken. Dan is het goed te weten dat je bij Garage Jansen terecht kunt voor deze controle waarmee je waarschijnlijk veel geld bespaart op dure reparaties, omdat je op tijd bent.

Gerelateerde onderwerpen

Wie zijn wij?

Dynamic Tuning, Auto Excellent Garage Jansen en Carwash de Wieken: wij zijn een multifunctioneel autobedrijf, en we je kunnen helpen op veel verschillende terreinen. Bij onderhoud of bij reparatie van je auto ben je in onze garage aan het juiste adres. Wil je de auto upgraden dan verzorgen wij de complete tuning van je auto. Ook vind je op onze locatie een wasstraat, geschikt voor auto's en bedrijfsbussen. Kort gezegd: er is weinig waar we je niet mee kunnen helpen als het om auto's gaat.

Lees meer over ons.

Reactie plaatsen