DSG olie verversen

DSG olie verversen doe je niet zomaar even zelf, maar laat je doen door een specialist die verstand heeft van deze automatische versnellingsbak. Dynamic Tuning in Hoogeveen is niet alleen de DSG-specialist in het noorden van Nederland, maar ook voor andere soorten automatische versnellingsbakken kun je bij ons terecht.

dsg olie verversenATF = Automatic Transmission Fluid

De versnellingsbakolie in een versnellingsbak van een auto noemen we ook wel eens ATF, een term die je soms tegenkomt op het internet, vandaar dat we deze even noemen. Versnellingsbakolie is speciale olie met een andere samenstelling dan ‘gewone’ motorolie wat de bewegende onderdelen van een automotor moet smeren. Maar ook voor motorolie geldt dat je altijd de juiste olie moet gebruiken voor de motor. Heb je bijvoorbeeld een zogenoemde natte distributieriem, dan moet je daar de juiste olie gebruiken om aantasting van deze belangrijke riem te voorkomen. Hetzelfde geldt voor versnellingsbakolie in een DSG die je niet door een willekeurige olie kunt vervangen.

DSG

Een (vol)automatische versnellingsbak als de DSG is een speciale versnellingsbak met een dubbele koppeling waardoor deze supersnel kan schakelen. Hiervoor moeten dan wel alle onderdelen in de versnellingsbak continu de juiste smering krijgen door olie, waarvan de smerende werking niet of nauwelijks minder wordt na verloop van tijd. Vandaar dat het belangrijk is dat altijd de juiste olie wordt gebruikt.

dsg olie verversen vuil en schoonVervuilde olie

Ook al heb je de juiste olie in de versnellingsbak, vervuiling kan de smerende werking zodanig beïnvloeden dat er problemen kunnen ontstaan. Het is een feit dat hoe goed tandwielen ook gesmeerd worden, dat er altijd minieme slijtage zal optreden. Door deze slijtage zullen hele fijne metaaldeeltjes in de olie terechtkomen en na verloop van tijd kunnen deze metaaldeeltjes zich afzetten op bepaalde plekken in de versnellingsbak. Dit kan de werking van de versnellingsbak beïnvloeden en je merkt dit onder andere aan:

  • Slecht schakelen
  • Slippen
  • Bonken
  • Trillingen
  • Vreemde geluiden

Het is voor een automatische versnellingsbak cruciaal dat alles soepel en zonder haperen kan bewegen. Daarom adviseren de fabrikanten dat je de versnellingsbakolie na een bepaald aantal gereden kilometers laat verversen.

DSG olie verversen: automaatspoeling

Bij het verversen van motorolie laat je de oude motorolie aflopen, waarna je nieuwe olie in de motor gooit tot het juiste niveau. Voor de motor van een auto is dat voldoende, maar geeft ook aan dat het vaker moet gebeuren. Voor een versnellingsbak ligt dat anders. Met alleen het aflaten van de oude olie en het weer vullen van de versnellingsbak met de juiste nieuwe olie blijft de vervuiling voor een groot deel achter in de versnellingsbak. Dat is niet de bedoeling en het is beter om de versnellingsbak schoon te spoelen alvorens deze weer te vullen met nieuwe olie. Dit noemen we automaatspoeling. Dat spoelen kan met een speciaal apparaat dat geheel automatisch niet alleen de olie vervangt, maar ook de versnellingsbak vanbinnen helemaal schoon maakt. Hiervoor gebruikt het apparaat speciale spoelvloeistof die in de kleinste hoekjes opgehoopt vuil los kan maken en afvoeren. Pas wanneer al het vuil is verwijderd wordt de versnellingsbak weer gevuld met de juiste olie.

Ga naar Automaatspoeling voor meer informatie.

Problemen met de DSG

Zolang alles goed gesmeerd blijft en de besturing perfect is afgesteld heb je een soepel schakelende automatische versnellingsbak. Zodra er echter iets niet in orde is, kan dat leiden tot een slecht werkende bak en is het belangrijk dat je dit op tijd laat controleren. Hoe langer je wacht met een controle, hoe meer kans je loopt dat de problemen groter worden met de bijhorende oplopende kosten. Veel problemen met een automatische versnellingsbak kun je oplossen door de DSG olie te verversen, ook al heb je het geadviseerde aantal kilometers nog niet gereden. Een diagnose door onze speciale apparatuur kan uitsluitsel geven wanneer je een vermoeden hebt dat er iets niet helemaal in orde is.

Wat doen wij?

Bij deze problemen met de DSG versnellingsbakken, is het belangrijk alles te controleren, we voeren dan ook een uitgebreide diagnose uit. Op deze wijze kunnen we niet alleen de instellingen controleren, maar ook of de juiste software wordt gebruikt, de sensoren naar behoren werken en nog veel meer.

Maak een afspraak bij onze DSG-dokter.

Tuning DSG

Wil je dat wij jouw auto en DSG Versnellingsbak tunen? Vraag gerust jouw prijsopgave op.

Offerte automaatspoeling

Gerelateerde onderwerpen

Reactie plaatsen