DSG koppeling vervangen

Wanneer laat je een DSG koppeling vervangen en hoe gaat dat in zijn werk? We leggen het uit in dit artikel, want de koppeling van een DSG is een essentieel onderdeel.

Hoe lang gaat een koppeling mee?

Hoe lang een koppeling van een handgeschakelde versnellingsbak meegaat, hangt af van een aantal factoren, zoals het aantal gereden kilometers en het rijgedrag. Alle koppelingsplaten slijten tijdens het gebruik en hoe ouder de koppelingsplaat hoe groter de slijtage. Maar ook al rij je niet veel kilometers, dan nog kunnen de koppelingsplaten snel slijten. Wanneer je vaak in de file staat, moet je vaker gebruikmaken van de koppeling en zal deze sneller slijten. Sportief rijgedrag kan hetzelfde effect hebben, omdat je veel schakelt.

Al hebben we het hier over een handgeschakelde versnellingsbak, hetzelfde kun je zeggen van een (vol)automatisch versnellingsbak als de DSG, waarbij vooral het rijgedrag een grote rol speelt.

Ga naar levensduur DSG koppeling voor meer informatie.

dsg koppeling vervangenDSG slijt sneller

Over het algemeen kun je zeggen dat de koppelingsplaten van een automatische versnellingsbak iets sneller slijten, doordat deze bakken veel schakelen. Daar staat tegenover dat voor deze versnellingsbakken alleen de beste materialen worden gebruikt. Een andere oorzaak van het sneller slijten kan de afstelling van de DSG zijn. Een perfect afgestelde DSG met de juiste software zal minder vaak op en neer schakelen en beter reageren op de handelingen van de bestuurder. Het is belangrijk dat de besturing altijd de nieuwste software heeft en de vele parameters goed worden ingesteld. Heb je onder andere last van:

  • Trilling tijdens het schakelen
  • Schokken tijdens overschakelen van de 1e naar de 2e versnelling
  • Doortrekken in de 4e versnelling terwijl toerental op en neer gaat
  • Toerental gaat even omhoog terwijl de auto niet daadwerkelijk versnelt

Laat dan zo snel mogelijk een diagnose uitvoeren door Dynamic Tuning. Wij vinden het probleem en lossen het voor je op!

Zie ook slippende koppeling.

Uiteindelijk toch vervangen

Na verloop van tijd zal een koppelingsplaat zo ver zijn versleten dat deze moet worden vervangen. Hiervoor moet je bij een garage zijn en in het geval van een automatische versnellingsbak, een garage die daar verstand van heeft. Een DSG zit nu eenmaal anders in elkaar dan een conventionele versnellingsbak met een koppelingsgroep erachter.

De DSG heeft namelijk een dubbele koppeling op een dubbele as en vereist speciale kennis voor vervanging. Dat geldt ook na het vervangen van de platen, omdat de besturing van de DSG moet worden afgesteld op de nieuwe platen. Nieuwe platen zijn dikker dan versleten platen en grijpen eerder op elkaar in, waardoor het schakelgedrag dus veranderd. Wij kunnen de besturing van de DSG perfect afstellen op de nieuwe koppelingsplaten en desgewenst geheel afstellen naar jouw wensen.

Maak een afspraak bij onze DSG-dokter.

DSG koppeling vervangen?

Wil je dat wij de DSG koppeling vervangen? Vraag gerust jouw prijsopgave op.

Offerte automaatspoeling

Gerelateerde onderwerpen

Reactie plaatsen