Wanneer moet je een koppeling vervangen?
Maakt jouw auto een ander geluid dan normaal? Heb je het gevoel dat je auto trilt, slipt of rammelt? Dan is de kans groot dat je koppeling versleten is. Maar hoe herken je een versleten koppeling? En wat kun je er het beste aan doen? In dit blog leggen we het aan je uit.
Wat is een koppeling en hoe werkt het?
Een koppeling zorgt ervoor dat het motorvermogen van de auto naar de versnellingsbak gebracht wordt. Dit maakt het mogelijk dat je van versnelling kunt wisselen wanneer de auto rijdt en dat je weg kunt rijden vanuit een stilstaande positie. De koppeling druk je in wanneer je de motor start en als je wisselt van versnelling.
Wanneer je gebruik maakt van de koppeling druk je deze in met je linkervoet. Dit zorgt ervoor dat de verbinding tussen de motor en de versnellingsbak wordt ontkoppeld. De motor zit aan de ene kant en de versnellingsbak aan de andere kant. Om in beweging te kunnen komen moeten deze twee onderdelen met elkaar in verbinding zijn. Er zitten een aantal platen en tandwielen tussen om de start niet al te schokkerig te maken.
Aan de motorkant zit het vliegwiel en aan de kant van de versnellingsbak zitten de drukveren, drukgroep en druklager. De koppelingsplaat zit tussen beide in.
De drukveren worden tegen de druklager aangedrukt als je de koppeling indrukt. Vervolgens zorgt de druklager ervoor dat de drukgroep iets terugtrekt; de koppelingsplaat komt vervolgens vrij van het vliegwiel. Je kunt nu van versnelling wisselen, omdat de aandrijving tussen de motor en de wielen verbroken is.
Hoe herken je een versleten koppeling?
Rondrijden met een versleten koppeling is niet verstandig, er kunnen namelijk grote problemen door ontstaan. Denk dan bijvoorbeeld aan onverwachte schokkende bewegingen tijdens het rijden, niet meer kunnen schakelen of een motor die plotseling uitvalt. Maar hoe herken je een kapotte of versleten koppeling?
Dit zijn de meest voorkomende signalen:
- De koppeling kan niet meer worden ingedrukt.
- Een schokkend gevoel in koppelingspedaal bij indrukken.
- Een schreeuwend, schurend of zoemend geluid wanneer de koppeling is ingedrukt.
- Branderige geur bij schakelen.
- Niet soepel kunnen schakelen.
- Versnellingsbak slipt uit de versnelling.
Wat is de oorzaak van een versleten koppeling?
Een koppeling slijt niet zomaar, daar gaat een hele tijd overheen. Wel geldt dat des te meer je schakelt, des te sneller de koppeling slijt. Daarom hebben auto’s die veel in de binnenstad rijden sneller last van een versleten koppeling. In een stad schakel je meer, waardoor je koppeling harder moet werken.
Andere oorzaken van een versleten koppeling kunnen zijn:
- Te laag oliepeil of lekkende versnellingsbak
- Verkeerde manier van schakelen
- Te vaak te hoge toeren maken
- Hardhandig schakelen zonder het koppelingspedaal ver genoeg in te drukken.
Koppeling laten vervangen
Wanneer je een koppeling moet laten vervangen is afhankelijk van de situatie. Zijn er duidelijke signalen dat de koppeling versleten is? Dan moet je deze zeker laten vervangen. In andere gevallen is de koppeling aan vervanging toe wanneer er tussen de 150.000 en 250.000 kilometer gereden is met je auto. Daarnaast is het afhankelijk van de rijstijl van de automobilist en de soort en het merk van de auto.
Het vervangen van een koppeling duurt zo’n drie tot vijf uur. Dit komt omdat de koppeling het hart is van de aandrijflijn en een verbindende rol heeft; alles wat in verbinding staat met de koppelingsplaat moet daarom ook gedemonteerd worden.
De kosten voor het vervangen van de koppeling verschilt per situatie en per auto, maar gemiddeld moet je rekenen op een bedrag tussen de 350 en 1000 euro. De prijzen verschillen per koppeling en bijbehorende onderdelen voor het type auto. Heb je te lang doorgereden met een versleten koppeling, dan kan het zijn dat er meer schade aan de auto is ontstaan. Dit zijn enkele redenen voor het uiteenlopen van de prijzen.
Laat Dynamic Tuning jou helpen
Heb je problemen met je koppeling? Twijfel dan niet te lang en kom naar Dynamic Tuning. In veel gevallen is het al voldoende om de koppeling opnieuw af te stellen wanneer deze slecht werkt.
Maar wanneer de koppeling echt versleten is, dan is het verstandig om de onderdelen te laten vervangen. Als je te lang doorrijdt met een versleten koppeling, dan is de kans groot dat je een verhoogd risico hebt op andere dure reparaties.
Heb je nog vragen of zou je meer willen weten? Neem gerust contact met ons op.
Of bel ons direct via: (0528) 22 33 66
Gerelateerde artikelen
Wij hebben nog meer artikelen geschreven: