Second opinion bij uitlezen van een auto
21 februari 2022 
3 min. leestijd

Second opinion bij uitlezen van een auto

Iedere auto is voorzien van standaard waarschuwingslampjes zoals bijvoorbeeld het motorlampje. Als het motorlampje gaat branden, dan is dat een indicatie dat er iets niet goed is met de motor van de auto.

Je dient dan zo snel mogelijk naar een garage te gaan om de auto na te laten kijken. In veel gevallen kunnen de monteurs lokaliseren wat het probleem is en deze verhelpen. Maar wat nu als de garage er niet uit komt, ze vinden niets maar het lampje blijft branden. Wat doe je dan?

Om dit probleem op te lossen kun je het best op zoek gaan naar een specialist voor een second opinion. Een specialistisch bedrijf is namelijk nog beter in het uitlezen van een auto. Wil je hier meer over weten? In dit blog kun je er alles over lezen.

Welke autolampjes kunnen gaan branden en waarom?

Op het dashboard zitten heel wat autolampjes, vaak zijn we daar onbewust van. Er zitten lampjes op het dashboard die aangeven dat iets naar behoren werkt, zoals de handrem. Maar er zitten ook lampjes op het dashboard die een waarschuwing betekenen.

Eén die velen kennen is het tekentje met de gordel of een openstaand portier. Waarschuwingslampjes die minder vaak gezien worden zijn bijvoorbeeld een laag oliepeil, een roetfilter lampje of het motorlampje. Als zo’n lampje gaat branden, dan is er dus iets aan de hand met de auto. In sommige gevallen kun je dit zelf verhelpen, in andere gevallen zul je naar een garage moeten om het probleem op te lossen.

Een handig geheugen steuntje zijn de kleuren van de waarschuwingslampjes. Blauw geeft aan dat je groot licht voert, groen geeft aan dat alles naar behoren werkt en wit is een aanbeveling.

De oranje en rode lampjes zijn echte waarschuwingen. Oranje geeft aan dat je de auto zo snel mogelijk moet (laten) nakijken. Je kunt dan dus nog even met de auto blijven rijden. Bij een rood autolampje moet je direct actie ondernemen.

Wat is het uitlezen van een auto?

Wat is het uitlezen van een auto?

De auto’s van tegenwoordig zijn bijna een rijdende computer, er zit enorm veel elektronica in. Om de elektronica te controleren worden alle gegevens van de werkende systemen continu naar de boordcomputer gestuurd. Deze wordt ook wel ECU genoemd, een afkorting voor engine control unit. Vanuit deze computer wordt het gehele systeem van de auto aangestuurd zodat er veilig en comfortabel gereden kan worden.

Als je naar de garage gaat voor een onderhoudsbeurt of als bijvoorbeeld het motorlampje gaat branden, dan zal de auto uitgelezen worden. Dit houdt in dat een monteur een computer zal aansluiten op de ECU. Dit wordt gedaan via de OBD-poort van de auto, dit is een stekker die ergens verstopt zit in de middenconsole van het dashboard.

De computer zal een foutcode aangeven als er iets met de auto aan de hand is. Ieder mogelijk probleem heeft een andere foutcode. Op zo’n manier weet de monteur precies wat er aan de hand is en hoe het verholpen moet worden.

Het kan echter zo zijn dat na het uitlezen van de auto het lampje nog steeds brand maar de garage komt niet achter het probleem. Dat is niet alleen irritant, maar hoe weet je nu of er later werkelijk iets aan de hand is met jouw auto? Het is in zo’n geval verstandig om een second opinion te vragen bij een ander bedrijf.

Een second opinion bij een specialistisch bedrijf

Het komt best regelmatig voor dat een autolampje na het uitlezen van een auto nog steeds blijft branden. De garage heeft de auto gecontroleerd, niets gevonden, maar het lampje brand nog.

Het best wat je dan kunt doen is naar een specialist gaan. Een standaard garage is namelijk wat minder goed in het uitlezen dan een specialistisch bedrijf. Een specialist heeft de apparatuur, de software, de ervaring en de kennis in huis om een stapje verder te gaan dan een andere garage.

Welk dashboardlampje er ook gaat branden, de specialist zal het probleem weten te vinden en op weten te lossen. Dit zorgt ervoor dat jij straks wegrijdt in je auto zonder een waarschuwingslampje op het dashboard. Dat geeft vertrouwen en zorgt voor een veilig gevoel in de auto.

Autolampje blijft branden? Ga voor een second opinion naar Dynamic Tuning

Blijft er een waarschuwingslampje branden na het uitlezen van jouw auto? Kom dan voor een second opinion naar Dynamic Tuning. Wij zijn een specialistisch bedrijf dat verder gaat dan de standaard garagebedrijven.

Bij ons kun je onder andere terecht voor chiptuning, reguliere onderhoudsbeurten maar dus ook voor uitgebreide diagnoses. Onze monteur zal door het uitlezen van de auto achter het probleem komen. Hierdoor zorgt hij ervoor dat het autolampje niet meer brandt.

Wil je dat wij je helpen?

Heb je nog vragen of zou je meer willen weten? Neem gerust contact met ons op.

Contact automaatspoeling, chiptuning

Of bel ons via: 0528 22 33 66

Gerelateerde artikelen

We hebben nog meer blogs geschreven:

Over de schrijver
Het team van Dynamic Tuning bestaat uit specialisten op het gebied van chiptuning, DSG onderhoud en auto onderhoud. Met meer dan 10 jaar ervaring in de auto industrie hebben we een bewezen staat van dienst opgebouwd. In onze blogs delen we onze kennis en ervaring met jou. Onze site wordt maandelijks bezocht door meer dan 30.000 mensen! Heb je vragen, mail ons gerust!
Reactie plaatsen