Het motorlampje van de auto blijft branden; waarom en hoe los je het op?

Het motorlampje van de auto blijft branden; waarom en hoe los je het op?

Is het je wel eens gebeurt dat het motorlampje op je dashboard ging branden? Dit kan een rood waarschuwingslampje, oranje waarschuwingslampje of geel motorlampje zijn. Geen reden tot paniek, maar je moet er wel zo snel mogelijk mee naar een garage. Vaak weet de monteur het euvel wel te vinden en op te lossen. In sommige gevallen helaas niet, het lampje blijft dan branden en jij zit in onzekerheid in je auto.

Het kan ook zijn dat het lampje blijft branden terwijl het probleem volgens de garage is opgelost. Hoe komt dat? Waarom blijft het lampje branden en hoe los je het op? In dit artikel vertellen we er alles over!

Waarom blijft het motorlampje van de auto branden?

Stoor jij je enorm aan een storingslampje dat blijft branden terwijl het euvel al verholpen zou moeten zijn? Je bent al teruggegaan naar de garage, maar die hebben er geen oplossing voor. Het is geen reden om in paniek te raken. Natuurlijk kun je denken dat er nog steeds een probleem is met de motor, maar in veel gevallen brandt het controlelampje om een andere reden.

Het motorlampje kun je zien als een waarschuwingsindicatie van een auto. Het lampje geeft aan dat het voertuig een probleem met de motor detecteert, wat later aanzienlijke problemen kan veroorzaken. Het lampje wordt aangegeven op het dashboard, naast andere lampjes als het brandstofniveau, de koplampen etc.

Auto moet zo snel mogelijk gecontroleerd worden

Als het motorlampje brandt, dan moet de auto zo snel mogelijk gecontroleerd worden. Het irriteert echter veel autobezitters dat het lampje blijft branden na de reparatie. In veel gevallen komt dit doordat het enige tijd duurt voordat het systeem gereset is.

Een moderne auto heeft een interne boordcomputer. Deze wordt pas na een bepaalde periode gereset. Alle sensoren worden dan opnieuw gecontroleerd, dit gebeurt automatisch na 10 tot 20 cycli. Een cyclus kun je zien als een fase waarin je de auto start en uitzet. Er zijn ook auto’s die gereset worden na een bepaalde afstand, zoals bijvoorbeeld 100 tot 500 km.

Waarom blijft het motorlampje van de auto branden?

Waarom kan een standaard garage dit niet oplossen?

Als jij naar een garage gaat vanwege een brandend motorlampje, dan zal een monteur jouw auto uitlezen met een computer. De monteur leest het storingsgeheugen uit, hij zal echter zelf het resultaat van de meting moeten interpreteren om de storing te lokaliseren.

Het is daarom vaak allerminst makkelijk om te bepalen wat de storing veroorzaakt. Het kan daarom best wat tijd in beslag nemen, in sommige gevallen wordt er zelfs geen storing gevonden. Hierdoor zou het kunnen dat het motorlampje blijft branden.

De oplossing moet gezocht worden

Een brandend motorlampje is geen standaard waarschuwing waardoor een garage onmiddellijk weet wat het euvel is. Er zal nog gezocht moeten worden en de resultaten van de uitlezing moeten goed geïnterpreteerd worden om tot het probleem te komen. Alles heeft te maken met het verbrandingsproces in de motor. Deze moet zo schoon en efficiënt mogelijk plaatsvinden.

Hier komt echter veel bij kijken en daardoor kunnen er ook veel verschillende problemen optreden. Er zitten veel milieueisen aan auto’s, ze moeten steeds schoner worden. Fabrikanten zijn hier hard mee bezig, ieder merk heeft zijn eigen systemen hiervoor. Dat zorgt er helaas ook voor dat de problemen zeer divers kunnen zijn.

Vaak blijft het branden terwijl het is opgelost

Daarnaast blijft het lampje helaas ook nog vaak branden terwijl het probleem gevonden is en opgelost. Een garage zal dan al snel zeggen dat dit te maken heeft met de cyclus van de auto en dat deze automatisch zal resetten. Ook komt het vaak voor dat andere waarschuwingslampjes blijven branden na het verhelpen van het probleem of dat een garage het probleem niet kan vinden.

Dat komt meestal doordat de garage niet beschikt over de software voor jouw merk auto. Automerken mogen namelijk hun eigen software gebruiken voor andere elektronische systemen dan het motorische systeem.

Motorlampje laten uitschakelen bij Dynamic Tuning

Het vinden van een probleem na een indicatie van een brandend motorlampje is nog niet zo eenvoudig, er kan van alles aan de hand zijn. Dit is één van de redenen waarom een motorlampje kan blijven branden na controle en onderhoud.

Een andere reden heeft te maken met het resetten van het systeem en het verwijderen van foutcodes. Ben je naar een garage geweest vanwege een brandend motorlampje maar blijft het lampje branden? Dan kan het probleem nog steeds aanwezig zijn of het probleem ligt bij het resetten van het lampje.

Dynamic Tuning helpt je graag! Wij zijn een specialistisch autobedrijf dat verder gaat waar een standaard garage stopt. Dat betekent dat we de kennis, ervaring, apparatuur en software in huis hebben om alle storingen te vinden en op te lossen.

Wij weten heel goed hoe we een auto moeten uitlezen en hoe we de gegevens moeten interpreteren. Hierdoor vinden we relatief snel wat het probleem is en vinden we altijd een oplossing. Bovendien kunnen wij het systeem snel handmatig resetten, van alle mogelijke automerken.

Wil je dat wij je helpen?

Heb je nog vragen of zou je meer willen weten? Neem gerust contact met ons op.

Contact automaatspoeling, chiptuning

Of bel ons via: 0528 22 33 66

Gerelateerde artikelen

We hebben nog meer blogs geschreven:

Reactie plaatsen