Hoe voorkom ik slijtage aan mijn versnellingsbak?
08 augustus 2018 
3 min. leestijd

Hoe voorkom ik slijtage aan mijn versnellingsbak?

Een auto moet je onderhouden om er zo lang mogelijk plezier van te kunnen hebben. Gaat de auto gebreken vertonen, dan laat je er naar kijken in een garage of verhelp je het euvel zelf. Een lampje kan iedereen wel vervangen al kan zelfs dat tegenwoordig al een probleem zijn. Dat lampje heeft een bepaalde levensduur, maar het is moeilijk te bepalen wanneer je deze preventief moet vervangen.

En dat geldt voor meer onderdelen van de auto waarvan de staat van onderhoud niet zo makkelijk is te bepalen wat b.v. wel het geval is met remblokken. De automatische versnellingsbak is een onderdeel waarvan je dit niet van buitenaf kunt bepalen, maar wanneer je echt te laat bent, gaat het vaak in de papieren lopen.

Slijtage aan versnellingsbak

Hoe werkt een versnellingsbak?

Een versnellingsbak bestaat een tandwielstelsel op verschillende assen die op dusdanige wijze worden gekoppeld dat de aandrijfas, via een koppelingsmechanisme, telkens met een bepaalde tandwielset wordt aangedreven. Voordat je een andere tandwielset kunt kiezen (schakelen) zal de koppeling tussen de versnellingsbak en aandrijfas moeten worden onderbroken en na het schakelen weer moeten worden verbonden.

Bij een handgeschakelde versnellingsbak laat je het gaspedaal los, trap je het koppelingspedaal in, zet je de versnellingspook in de juiste stand, laat je het koppelingspedaal weer los en trap je weer op het gaspedaal. En dat alles zodanig dat de snelheid niet te veel daalt. Ben je soms te wild met het schakelen, dan willen de tandwielen wel eens niet direct goed grijpen wat een hoop kabaal geeft vanuit de versnellingsbak (het z.g. ‘tanden poetsen’).

Wat is automaatspoeling?

Automatische versnellingsbak

Bij een automatische versnellingsbak wordt het schakelen voor je gedaan en hoef je alleen gas te geven wanneer je vooruit wil en het gas los te laten en/of te remmen om vaart te minderen. De auto houdt voor jou in de gaten wat er moet gebeuren en hoe het moet gebeuren; opschakelen of terugschakelen. Bij moderne ‘automaten’ wordt dit geregeld door heel wat sensoren en intelligente elektronica.

Hierdoor zijn er steeds meer mensen die overstappen op een automaat. Maar die intelligente elektronica (en software) wil niet zeggen dat er niets meer kan gebeuren met de versnellingsbak. Het blijven tandwielen die in elkaar grijpen en dus treedt er altijd slijtage op, hoe goed ze ook worden gesmeerd met speciale olie (ATF: Automatic Transmission Fluid).

Deze slijtage van de tandwielen, hoe weinig het ook is, vervuilt op den duur de speciale smeerolie in de versnellingsbak en de bak zelf. Daarnaast is de olie soms na verloop van tijd ‘verouderd’ en zijn goede smerende werking verliest met weer meer slijtage als gevolg.

De slijpdeeltjes die ontstaan vervuilen niet alleen de olie, maar kunnen ook in allerlei onderdelen, gaatjes en gangen terecht komen waar ze worden afgezet en de werking van de bak nadelig beïnvloeden. Nu kun je natuurlijk preventief (dus b.v. na een x aantal kilometers) de olie laten aflopen en nieuwe toevoegen maar daarmee haal je niet het slijpsel weg.

Daarom kun je beter de versnellingsbak laten spoelen: automaatspoeling.

Slijtage aan de versnellingsbak

Wat is automaatspoeling?

Bij automaatspoeling wordt met een speciale spoelmachine de oude olie uit het systeem gehaald én wordt de gehele versnellingsbak doorgespoeld met een speciale vloeistof. Hierdoor worden ook alle afzettingen van vuil in de kleinste hoekjes en gangen verwijderd.

Pas daarna wordt er weer nieuwe olie in het systeem gebracht en kun je weer zorgeloos rijden zonder last te krijgen van mogelijke problemen.

Voorkom onnodige slijtage!

Er zijn genoeg problemen die zich kunnen voordoen door vervuiling van de automatisch versnellingsbak. Door preventief te spoelen voorkom je onnodige slijtage, dus:

  • Olielekkage en bijbehorende consequenties;
  • Vermindering van het vermogen;
  • Stotterende versnellingsbak;
  • Bonkende automaat;
  • Afslaan van de motor;
  • Trillen van de auto tijdens het optrekken;
  • Koeling van de auto;
  • Rare geluiden vanuit de versnellingsbak;
  • Dat je tijdens je vakantie of op weg naar je werk stil komt te staan.

Gerelateerde artikelen

Preventief onderhoud is voorkomen van problemen

Laat je automaat regelmatig controleren en door ons onderhouden en voorkom de hiervoor genoemde problemen met de daarbij behorende frustraties.

Offerte automaatspoeling

Over de schrijver
Het team van Dynamic Tuning bestaat uit specialisten op het gebied van chiptuning, DSG onderhoud en auto onderhoud. Met meer dan 10 jaar ervaring in de auto industrie hebben we een bewezen staat van dienst opgebouwd. In onze blogs delen we onze kennis en ervaring met jou. Onze site wordt maandelijks bezocht door meer dan 30.000 mensen! Heb je vragen, mail ons gerust!
Reactie plaatsen