wanneer distributieriem vervangen

Distributieriem of multiriem vervangen: dit moet je weten!

De distributieriem is een cruciaal onderdeel van je motor. Hij zorgt ervoor dat alles soepel loopt en voorkomt ernstige motorschade. Maar hoe weet je wanneer het tijd is om hem te vervangen?

En wat gebeurt er als je te lang wacht? In deze blog leggen we uit waarom het belangrijk is om je distributieriem op tijd te vervangen, hoe lang hij meegaat en waar je op moet letten. Zo voorkom je dure reparaties en blijf je veilig op weg!

Functie van een distributieriem (of -ketting).

De distributieriem zorgt ervoor dat de draaiende beweging van de krukas wordt overgebracht naar de nokkenas(sen). Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar het betekent simpelweg dat de riem ervoor zorgt dat de motor op het juiste moment brandstof aanvoert en uitlaatgassen afvoert. Dit gebeurt via de kleppen in de motor.

Een goed werkende distributieriem zorgt ervoor dat:

✅ De motor soepel loopt.
✅ De verbranding in de motor op het juiste moment plaatsvindt.
✅ Kleppen en zuigers niet met elkaar in botsing komen (wat ernstige schade kan veroorzaken).

Naast de nokkenas kan de distributieriem ook andere onderdelen aandrijven, zoals de waterpomp of brandstofpomp. Maar in veel auto’s gebeurt dit door een andere riem, de multiriem. De multiriem wordt soms verward met de distributieriem, maar ze hebben verschillende functies. De multiriem drijft onder andere de dynamo en stuurbekrachtigingspomp aan.

Het maakt niet of je praat over de distributieketting of de distributieriem.. De nokken op de nokkenas zorgen er vervolgens voor dat de kleppen in de cilinderkop open en dicht gaan. Dit is nodig voor de juiste toevoer van brandstof en lucht en voor het afvoeren van uitlaatgassen.

Wat is het verschil tussen een distributieriem en een distributieketting?

Sommige auto’s hebben een distributieriem, andere een distributieketting. Het verschil is dat een riem van rubber is gemaakt en na een bepaalde tijd vervangen moet worden. Een ketting is van metaal en gaat vaak langer mee, omdat hij gesmeerd wordt met motorolie.

Toch is een distributieketting niet altijd onderhoudsvrij. Als de ketting slijt, kan hij langer worden (rekken), waardoor de motor niet meer goed loopt. Een versleten distributieriem of -ketting kan ernstige schade aan de motor veroorzaken. Daarom is het belangrijk om op tijd onderhoud te laten doen en de riem te vervangen als dat nodig is.

Het perfecte verbrandingsproces

De in- en uitlaatkleppen van een cilinder moeten precies op het juiste moment open en dichtgaan. Dit zorgt ervoor dat de motor brandstof en lucht op de juiste manier verbrandt en dat uitlaatgassen goed afgevoerd worden. Dit proces wordt de timing genoemd. Als de timing niet klopt, werkt de motor niet goed.

Wanneer de kleppen te vroeg of te laat openen en sluiten, kan dit problemen veroorzaken. De motor kan dan onregelmatig lopen, minder kracht hebben of zelfs helemaal niet starten. In het ergste geval kunnen de kleppen en zuigers elkaar raken. Dit kan ernstige motorschade veroorzaken, wat vaak leidt tot een dure reparatie of zelfs vervanging van de motor.

Daarom is het heel belangrijk dat de distributieriem of -ketting in goede staat blijft en niet verslijt of verspringt.

Hoelang gaat een distributieriem mee?

In een automotor zitten meerdere riemen die na verloop van tijd slijten. Misschien ken je het piepende geluid van een oude auto waarbij een riem slipt. Dit gebeurde vroeger vaak bij de V-snaren, die inmiddels grotendeels vervangen zijn door getande riemen. Deze hebben meer grip en zijn betrouwbaarder.

Voor een distributieriem is een goede grip heel belangrijk. De riem moet altijd precies op zijn plaats blijven, omdat hij de timing van de motor regelt. Daarom zijn distributieriemen altijd voorzien van tanden, zodat ze niet verschuiven. Toch slijten ze na verloop van tijd.

Een distributieriem kan op drie manieren slijten:

  1. Uitrekken – De riem wordt langer, waardoor de timing niet meer precies klopt.
  2. Scheurtjes of uitdroging – Het rubber veroudert en kan barsten.
  3. Breuk – Als een versleten distributieriem breekt, stopt de motor meteen en kunnen er grote problemen ontstaan.

Gelukkig heeft elke auto een voorgeschreven onderhoudsinterval voor de distributieriem. Dit verschilt per model en ligt meestal tussen de 60.000 en 180.000 kilometer. Het is belangrijk om je hieraan te houden, omdat een kapotte distributieriem onverwacht kan breken en flinke schade kan veroorzaken.

Zelfs als je weinig rijdt, moet je de distributieriem na een aantal jaar laten vervangen. Rubber veroudert namelijk ook als je de auto weinig gebruikt. Een riem die lang niet beweegt, kan uitdrogen en broos worden. Dit verhoogt het risico op scheuren of breuk.

Om problemen te voorkomen, is het slim om de distributieriem op tijd te laten controleren en vervangen als dat nodig is. Zo blijft je motor betrouwbaar en voorkom je dure reparaties! 

Wat als de distributieriem breekt?

Een gebroken distributieriem kan grote schade aan je motor veroorzaken. De gevolgen zijn afhankelijk van het type motor (interferentie- of niet-interferentie), maar in de meeste gevallen is het een serieus probleem.

Als dit gebeurt, moet je de auto meteen stilzetten. Probeer niet opnieuw te starten, want dat kan de schade erger maken. Laat de auto wegslepen naar een garage. Een monteur zal bekijken wat er precies kapot is en wat de reparatie gaat kosten. Soms moet alleen de distributieriem vervangen worden, maar als de motor schade heeft, kunnen de kosten flink oplopen.

op tijd distributieriem vervangen

Op tijd vervangen voorkomt problemen

Om deze problemen te voorkomen geeft de autofabrikant aan wanneer je de distributieriem moet laten vervangen. Dit zal altijd ruim op tijd zijn, maar neem niet het risico deze interval te negeren. Dit verschilt per type motor en kan al na 60.000 kilometer zijn, maar ook net zo goed pas na 180.000 kilometer.

Daarom is het voor jou belangrijk om te weten wanneer de distributieriem van jouw auto vervangen moet worden. De opgegeven kilometers zijn een leidraad, want een distributieriem kan sneller aan vervanging toe zijn door intensief gebruik van de auto in het stadsverkeer of juist wanneer je de auto heel weinig gebruikt. In dat geval gaat de ouderdom van de riem een rol spelen.

Ga je een tweedehands auto kopen, vraag dan altijd of de distributieriem al vervangen is of binnenkort aan de beurt is. Het vervangen van een distributieriem is een kostbare zaak, omdat er de nodige uren werk in gaan zitten en niet door de prijs van de riem zelf.

Kan ik zelf de distributieriem vervangen?

Misschien denk je: Kan ik de distributieriem zelf vervangen om kosten te besparen? Het korte antwoord is: alleen als je veel technische ervaring hebt.

Waarom is het zo moeilijk?

Het vervangen van een distributieriem is een ingewikkelde klus. Dit komt doordat:

✔️ De distributieriem op een precies afgestelde manier in de motor zit.
✔️ Je speciaal gereedschap nodig hebt om de riem en andere onderdelen los te maken en te monteren.
✔️ De timing van de motor perfect moet blijven. Een kleine fout kan grote schade veroorzaken.

Wat als het misgaat?

Een verkeerd geplaatste distributieriem kan ervoor zorgen dat de motor niet goed werkt of zelfs onherstelbaar beschadigd raakt. Dit kan leiden tot:

  • Een motor die niet meer start.
  • Dure reparaties, vaak boven de €2.000.
  • Een volledig kapotte motor, wat betekent dat je een nieuwe motor of zelfs een nieuwe auto nodig hebt.

Doe-het-zelf of naar de garage?

Heb je weinig ervaring met autotechniek? Dan is het niet verstandig om dit zelf te doen. Een professionele monteur heeft de juiste kennis, ervaring en gereedschappen om de klus goed uit te voeren.

Te lang wachten met vervangen

Veel mensen stellen het vervangen van de distributieriem uit, omdat hun auto nog goed rijdt. Maar een versleten riem kan plotseling knappen, wat vaak leidt tot ernstige motorschade.

Gevolgen:

  • De kleppen en zuigers raken beschadigd.
  • De motor kan totaal kapotgaan.
  • Reparatiekosten kunnen oplopen tot €2.000 of meer.

Hoe voorkom je dit?

  • Controleer het onderhoudsboekje van je auto.
  • Houd je aan de vervangingsinterval (meestal tussen 60.000 en 160.000 km).
  • Twijfel je? Laat de distributieriem door een monteur controleren.

Onderhoudsbeurt

Bij elke (grote) onderhoudsbeurt is het de bedoeling dat de garage de staat van de distributieriem controleert, vooral wanneer de opgegeven kilometerstand bijna bereikt is. De riem kan namelijk beschadigd zijn door iets van buitenaf of ergens tegenaan lopen wat je niet hebt gemerkt. Laat daarom de auto op tijd onderhouden op de door de fabrikant voorgeschreven momenten.

Conclusie

Het vervangen van de distributieriem is essentieel om grote motorschade te voorkomen. Veelvoorkomende fouten, zoals te lang wachten, goedkope onderdelen gebruiken of een verkeerde montage, kunnen leiden tot dure reparaties. Door de riem op tijd te vervangen en te kiezen voor kwaliteitsonderdelen en een betrouwbare garage, blijft je auto veilig en voorkom je onnodige kosten.

Wil je meer weten?

In de kennisbank van Dynamic Tuning vind je alles wat je wilt weten over je auto, chiptuning, DSG onderhoud en meer.

Naar de kennisbank

Kunnen wij je helpen?

Wij zijn als autograge en chiptuningspecialist breed georiënteerd. Zo kun je bij ons terecht voor:

Reactie plaatsen