Motor loopt slecht

Motor loopt slecht

De ‘motor loopt slecht’ of ‘slecht lopende motor’ zeg je wanneer de motor van jouw auto niet helemaal loopt als normaal. Maar wat is een slecht lopende motor? Wanneer draait een motor niet goed? We leggen je het uit en dragen een oplossing aan.

Zoveel oorzaken, zoveel oplossingen!

Wat is de oorzaak van de problemen? Dan kan zoveel zijn want wat is er precies aan de hand? Dat is niet altijd zo snel te zeggen. Daarom gaan we een aantal zaken uitdiepen aan de hand van het volgend rijtje symptomen:
  • Stotterende of sputterende motor
  • Inhoudende motor
  • Onregelmatig stationair lopen
Dit zijn maar drie symptomen omdat we het houden op slecht lopende of draaiende motor. We hebben het niet over bijvoorbeeld slecht starten of afslaan van de motor.

Motor loopt slecht

Stotterende of sputterende motor

Een stotterende motor herkent iedereen wel; de motor draait niet regelmatig en het is net of de motor regelmatig een slag mist of overslaat. De oorzaak zoekt men meestal bij oudere auto’s in de ontsteking en met name de bougies die vervuild kunnen zijn geraakt.

Vaak is het vervangen van de bougies voldoende om het probleem op te lossen. Bij nieuwere auto’s kan het meerdere oorzaken hebben als een verstopte injector, vervuild roetfilter, EGR-klep maar ook een verkeerde afstelling of kapotte sensor kan de oorzaak zijn. Hier geld echt dat er veel oorzaken kunnen zijn en alleen een expert de oorzaak kan achterhalen en dus oplossen.

Inhoudende motor

Niets is zo vervelend dan wanneer je gas wil geven om in te halen en de auto houdt juist in waardoor je de actie moet onderbreken. Ook hiervoor zijn meerdere oorzaken aan te wijzen en ook vaak weer gerelateerd aan de elektronica in de auto.

Tegenwoordig hebben auto’s veel hulp- en controlesystemen en net zoveel sensoren, aan de hand waarvan de centrale computer (ECU) in een fractie van een seconde berekent en beslist om een bepaalde actie wel of niet uit te voeren. Het kan dus zijn dat ook hier een vervuilde klep of defecte sensor de boosdoener is en is het noodzakelijk dat er een vakman naar kijkt.

Onregelmatig stationair lopen

Het wordt wat eentonig en we hadden het artikel kort kunnen houden maar om het toch duidelijk te maken dat vandaag de dag er veel mogelijke oorzaken aan te wijzen zijn. Dat was vroeger dus wel anders toen motoren nog voor het grootste deel uit mechanische onderdelen bestond en een probleem meestal dezelfde oorzaak had.
Laat de motor controleren door Dynamic Tuning

Laat de motor controleren door Dynamic Tuning

Wil je echt de oorzaak van het probleem ‘motor loop slecht’ vinden én oplossen, dan zul je de motor moeten laten controleren door Dynamic Tuning. Wij hebben de kennis en ervaring waardoor we alle problemen kunnen oplossen. We halen alle informatie uit de motormanagement-computer en analyseren deze data met onze eigen software.

Daarbij kunnen we al snel zien wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn van de slecht lopende motor. Soms is een kleine aanpassing van een instelling al voldoende om probleem aan te passen. Maar soms is het ook nodig om een onderdeel te vervangen of schoon te maken wanneer we bijvoorbeeld zien dat de lambdasonde rare waarden laat zien.

We zullen dan even verder moeten zoeken want dat is wel het belangrijkste; het probleem moet bij de bron, de veroorzaker worden opgelost, anders heeft het geen zin en sta je zo weer bij de garage.

Doorrijden met een slecht lopende motor?

Je kunt gewoon doorrijden met een slecht lopende motor (tot deze stopt natuurlijk) maar beter is toch het even door ons te laten checken. Het kost je vaak alleen maar extra brandstof en het is gewoon verschrikkelijk irritant dat de auto niet doet wat jij wilt. Bel ons of komt langs. Wellicht dat we zelfs direct even naar de auto kunnen kijken of anders een afspraak maken.

Gerelateerde artikelen:

Wil je dat wij je helpen?

Heb je nog vragen of zou je meer willen weten? Neem gerust contact met ons op.

Contact automaatspoeling, chiptuning

Of bel ons via: 0528 22 33 66

Reactie plaatsen